05/10/2023

Steeds meer studenten starten aan lerarenopleiding: ‘Leerkracht zijn is het mooiste beroep dat er bestaat’

Leestijd: 2 min. 30 sec.

De datum 5 oktober staat gelijk aan de Dag van de Leerkracht. Een job die steeds meer en meer jongeren willen uitoefenen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Hogescholenraad. Maar waarom starten studenten met deze opleiding?

De Vlaamse Hogescholenraad geeft aan dat er dit jaar 9.773 studenten startten aan de lerarenopleiding. Dit is een toename van meer dan vijf procent. Ook vorig academiejaar steeg het aantal studenten. Een goed begin om het lerarentekort weg te werken, en dat op de Dag van de Leerkracht.

Keuze studenten

Zahra Hussaini (22) studeert Leraar Secundair Onderwijs aan de Thomas More-hogeschool in Mechelen. ‘Het was zeker geen kinderdroom om leraar te worden. Vóór deze studie heb ik nog Vastgoed, Verpleegkunde en Bedrijfsmanagement gestudeerd. Niets van deze opleidingen sprak me uiteindelijk aan. Sinds ik de overstap heb gemaakt naar de lerarenopleiding, ben ik heel gelukkig’, zegt Zahra.

Zahra (22) heeft in het verleden al andere opleidingen geprobeerd, maar de lerarenopleiding past perfect bij haar.

Jolien Van Hoey (21) is een studente Leraar Lager Onderwijs aan de Odisee-hogeschool in Sint-Niklaas. Zij wilde al van kleins af aan juf worden: ‘Als kind speelde ik aan mijn speelgoedbord altijd juf en meester met mijn zus, neven en nichten. Toen ik op het einde van het middelbaar een keuze moest maken, heb ik niet getwijfeld. Ik vind het geweldig om kinderen te inspireren, begeleiden en helpen groeien.’

Jolien (21) wilde al van kleins af aan juf worden.

Stereotypen doorbreken

Het meest bekende stereotype van leerkrachten zijn dat ze na de schooluren geen werk meer hebben. ‘Dat is absoluut niet waar’, begint Lara Vanvelk (21), studente Leraar Lager Onderwijs aan de UCLL in Leuven. ‘Tijdens mijn stage had ik na de laatste schoolbel vaak nog twee tot drie uur werk. Deze tijd was zeker nodig om mijn werk af te maken. Leerkracht zijn is meer dan lesgeven alleen. Er komen nog lesvoorbereidingen, vergaderingen en verbeteringen bij.’

Lara (21) geeft aan dat leerkracht zijn een zware job is, maar wel veel voldoening geeft.

Zahra begrijpt dat buitenstaanders het stereotype geloven, maar buitenstaanders zien niet wat leerkrachten buiten de schooluren doen. ‘Veel tijd van leerkrachten gaat naar lesvoorbereidingen. Ik was in mijn eerste jaar meer dan zeven uur bezig aan mijn lesvoorbereidingen. Ik kan me niet inbeelden hoeveel werk voltijdse leerkrachten thuis nog hebben’, aldus Zahra.

Mooi beroep

‘Aan de studenten die twijfelen om te starten aan de lerarenopleiding, wil ik iets vertellen’, zegt Jolien. ‘Leerkracht zijn is het mooiste beroep dat er bestaat. Je legt de basis voor het verdere leven van de kinderen. Je begeleidt hen, stoomt hen klaar voor de toekomst en je krijgt er veel voor terug.’

Jongeren moeten nadenken of leraar worden hun passie is. ‘Als je geen zin hebt in de opleiding, is de kans kleiner dat je slaagt’, aldus Lara. ‘Je moet bereid zijn om veel te werken, veel moeite erin te steken en enthousiast te zijn. Als dat het geval is, moet je de opleiding zeker starten. Leerkracht zijn is het leukste dat er is.’

Tekst: Jolien De Smet
Foto bovenaan en foto’s tekst: © Jolien De Smet