03/10/2023

Studenten Theologie over het seksueel misbruik in de kerk: ‘Ik vind dat de brief geen eindpunt mag zijn’

Leestijd: 2 min.

Ondertussen is het bijna één maand geleden dat de eerste aflevering van Godvergeten werd uitgezonden. De schok zindert nog steeds na bij iedereen die de reeks heeft gezien. Op 1 oktober las elke Vlaamse priester een brief voor waarin ze hun spijt betuigden. Maar is een brief wel voldoende? Enkele (oud-)studenten Theologie en Religiewetenschappen delen hun standpunt.  

De vierdelige documentairereeks Godvergeten kwam op 5 september voor de eerste keer op televisie. Het toonde het verhaal van een twintigtal slachtoffers en nabestaanden die seksueel misbruikt zijn in de kerk. Priesters en bisschoppen – die normaal gezien een vertrouwenspersoon moeten zijn – hebben duizenden slachtoffers gemaakt. Na jarenlange stilte werd het verhaal de wereld ingestuurd.

‘Op zich vind ik de brief een goed begin, maar het mag hier zeker niet stoppen’

Vlaamse bisschoppen stelden naar aanleiding van de reeks een brief op voor de slachtoffers. Hierin bieden ze hun excuses aan. Dit is volgens Sander Vanmaercke (25), oud-student Theologie en Religiewetenschappen, niet voldoende: ‘Het is een goed signaal dat priesters de brief voorlezen, maar uiteindelijk is het niet meer dan dat. Ik denk wel dat het kan aantonen dat de katholieke kerk ermee bezig is en bereid is om na te denken over de volgende stappen.’

Sander (25) vindt de brief met excuses een mooi begin, maar het mag zeker geen eindpunt zijn.

Volgende stappen van de kerk

De bisschoppenconferentie wil zo snel mogelijk nieuwe gesprekken met de slachtoffers en nabestaanden. Of de kerk hen nog extra ondersteuning zal bieden en wat deze ondersteuning zal zijn, is niet bekend. Toch hoopt Sander dat de brief al een eerste steun kan bieden aan slachtoffers en familieleden. ‘Ik vind dat de brief geen eindpunt mag zijn. Bisschoppen en priesters zullen nog meer moeten luisteren naar de slachtoffers om hen te helpen’, aldus Sander.

Gyrit Ghillemyn (20), studente Theologie en Religiewetenschappen, deelt dezelfde mening: ‘Op zich vind ik de brief een goed begin, maar het mag hier zeker niet stoppen. De kerk zal meer moeten praten over wat er exact is gebeurd en ze moeten ervoor zorgen dat slachtoffers de juiste hulp krijgen.’ Dit zou eventueel kunnen door psychologische hulp gratis ter beschikking te stellen.

Gyrit (20) geeft aan dat ze haar studiekeuze altijd moet verantwoorden.

Invloed op studenten

‘De huidige studenten Theoligie en Religiewetenschappen krijgen het hard te verduren’, zegt Gyrit. ‘Ik merk dat ik me altijd redelijk hard moet verdedigen als het gaat over mijn studiekeuze. Veel mensen denken dat elke student voor de kerk gaat werken, sterk gelovig is en alle keuzes van de kerk goedpraat.’

Sinds de documentairereeks Godvergeten krijgt Gyrit nóg meer reacties. ‘Onlangs werd er een reportage gemaakt over onze opleiding. Hier kwamen positieve, maar ook negatieve reacties op.’ Zo vroeg iemand zich af waarom ouders nog betalen voor een studie als Theologie en Religiewetenschappen als iedereen toch voor de kerk gaat werken. ‘Maar uiteraard wil niet iedereen voor de kerk werken. De meesten gaan een andere richting uit’, vertelt Gyrit.

Heb je vragen of meldingen over geweld, misbruik of kindermishandeling? Dan kan je terecht bij 1712. Meer informatie vind je op 1712.be

Tekst: Jolien De Smet
Foto bovenaan: © Jolien De Smet
Foto’s tekst: © Jolien De Smet