06/10/2023

Waarom komen internationale studenten naar België? ‘Thomas More bood me meer mogelijkheden aan’

Leestijd: 2 min. 30 sec.

De Thomas More-hogeschool slaagt er jaarlijks in veel internationale studenten aan te trekken. In Mechelen zijn dit jaar zo’n 400 buitenlandse studenten aangekomen, dat blijkt uit cijfers van de dienst Internationalisering. In totaal lopen er zo’n 1000 internationale studenten in Mechelen rond. Waarom kiezen studenten voor Mechelen en hoe slaagt Thomas More erin ze te overtuigen?

Saiful is een 21-jarige student die zijn opleiding in België aanvatte begin vorig jaar. Hij komt uit Bangladesh. ‘Thomas More bood me meer mogelijkheden en kwalitatiever onderwijs aan’, getuigt Saiful. ‘Uiteraard waren er ook andere universiteiten, maar Thomas More lag me meer. Hier kon ik meer studeren zoals ik dat wou.’

De jonge Bengalees woont in Antwerpen en pendelt elke dag naar school. Hij paste zich al redelijk goed aan: ‘Ik kijk veel naar de mensen rondom mij en verken graag de cultuur. Op vrijdag en zaterdag ga ik ook graag op stap. Ik heb wel nog niet veel conversaties gehad met mensen uit België, maar ik heb het hier naar mijn zin.’

‘Hier kon ik meer studeren zoals ik dat wou.’ – Saiful

Ook Mattia, een 19-jarige Italiaan, koos voor een avontuur in Mechelen. ‘Hoofdzakelijk door mijn vriend, ik vertrouwde op zijn oordeel.’ Mattia woont in Brussel, omdat zijn mama een jobaanbieding kreeg in België. Hij merkt enkele verschillen met zijn thuisland op: ‘De mensen hier zijn anders. In het Zuiden van Italië kan je met een willekeurige persoon urenlang een gesprek voeren, terwijl de mensen in België heel wat koeler zijn.’

Het onderwijs in België is volgens hem wel een verbetering ten opzichte van Italië. ‘Docenten zijn professioneler. In Italië kreeg ik het gevoel dat het hen niet echt kon schelen en dat ze het enkel deden omdat ze ervoor betaald werden. Hier doen docenten moeite om je dingen bij te leren en je te helpen.’

‘Hier doen docenten moeite om je dingen bij te leren en je te helpen.’ – Mattia

Werving

Zo’n 400 niet-Belgen startten dit academiejaar aan een uitdaging op de Thomas More-hogeschool in Mechelen, op campus De Ham, campus De Vest of campus De Nayer (Sint-Katelijne-Waver). Volgens Martine Michiels, International support, is het een bewuste politiek van Thomas More om buitenlandse studenten aan te trekken: ‘Het doel is dat tegen 2030 minstens 10 procent van alle studenten internationaal is. Daarom zijn er ook heel wat collega’s bezig met rekrutering.’

Volgens Michiels gebeurt die rekrutering logischerwijs ook internationaal. Personen die aan aanwerving doen, bezoeken beurzen in samenwerking met agents. Daarnaast wordt online, via de website, reclame gemaakt voor de school. Verder is er de opencampusdag. ‘Op die manier vinden mensen de weg naar hier’, aldus Michiels. Ook mondreclame is een belangrijke factor volgens haar.

‘Wij stellen ons soms vragen’

Martine Michiels, international support.

‘Wij spreken van twee groepen binnen de internationale studenten’, gaat Michiels verder. ‘Je hebt studenten uit de EEU, Europese Economische Unie, en studenten die van buiten de EEU komen. De verhouding tussen die twee groepen is ongeveer fifty-fifty. Sinds vorig jaar hebben we een grote groep studenten uit Zuid-Azië, zoals Bangladesh of Nepal. Dit jaar was onze filosofie om meer in Oost-Europa te gaan rekruteren, om iets zekerder te zijn van het niveau van de studenten.’

Vereisten

Om het niveau van de studenten te garanderen, worden ze onderworpen aan een aantal voorwaarden vooraleer ze mogen starten. Een van de toelatingsvoorwaarden is de Engelse taal. Studenten moeten een taaltest ondergaan en kunnen aantonen dat ze het taalniveau B2 (behoorlijk, red.) onder de knie hebben. Daarnaast moeten ze een geldig diploma secundair onderwijs bezitten, waarmee ze in hun thuisland hoger onderwijs zouden kunnen aanvatten.

Michiels merkt wel op dat het verschil in onderwijssystemen soms voor moeilijkheden zorgt: ‘Wij stellen ons soms vragen bij studenten uit bijvoorbeeld Zuid-Azië. De meeste spreken heel goed Engels, maar sommige helemaal niet. Ze konden wel een attest B2 voorleggen, maar wanneer je er een gesprek mee voert, merk je dat dat toch niet klopt.’

Tekst: Wout Ampe
Foto bovenaan: © Wout Ampe
Foto’s tekst: © Wout Ampe