27/11/2023

246 honden krijgen spuitje door agressief gedrag: ‘Door het verbod op een ras ga je het probleem niet oplossen’

246 American Bully XL-honden worden ingeslapen in het Verenigd Koninkrijk (VK), door verschillende aanvallen op mensen, zegt de nieuwszender Sky News. Volgens de Britse premier Rishi Sunak gaat het over alle American Bully-honden, ook degene die geen agressief gedrag vertonen. ‘Wij denken anders dan de Britten; het probleem ligt niet bij de dieren, maar bij de baasjes.’

Het probleem ligt niet bij de honden, maar bij de opvoeding van het baasje. ‘Er zijn door de jaren heen al verschillende probleemrassen geweest,’ benadrukt Michael Devoldere, woordvoerder van Ben Weyts (N-VA). ‘Door een verbod op een ras ga je het probleem niet oplossen. Het gaat verschuiven naar een ander ras.’

Jonas Caluwé, student Toegepaste Informatica aan de Universiteit Antwerpen en eigenaar van Engelse bulldog, Thalos, vindt dat het verbod een terechte beslissing is. ‘Het verbod is zeer jammer, maar er gebeuren vaker ongevallen met dit ras. Het karakter van een hond is deels instinct, maar met de juiste opleiding valt dit te onderdrukken, bijvoorbeeld met een gedragscoach of hondenschool.’ Hij is ervan overtuigd dat agressief gedrag grotendeels door het baasje wordt veroorzaakt. ‘In 85 procent komt het door de opvoeding van de baasjes en de overige vijftien procent ligt wel degelijk aan de genen in de honden zelf. Dat kan leiden tot dodelijke situaties, dus in dat geval gaat de veiligheid van kinderen voor.’

‘De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaars’

In België zijn er andere maatregelen om mensen te beschermen tegen agressief gedrag van honden. ‘De verantwoordelijkheid ligt bij ons bij de eigenaars, dus hebben we strengere straffen ingevoerd rond zware verwaarlozing of dierenmishandeling bij dieren’, zegt de woordvoerder van Ben Weyts. ‘Dit kan een gevangenisstraf tot gevolg hebben. De mishandeling is slecht voor de dieren en kan gedragsproblemen in de hand werken. Honden kunnen de mishandeling uitwerken door te bijten en daar ligt het probleem.’

De impact is belangrijker als het ras agressieve kenmerken vertoont. ‘We hebben hoogrisico honden zoals de Bully, maar ook hoogrisico baasjes’, zegt Eva Paridaens (41), gedragstherapeut van honden. ‘De impact van de schade van een Bully is groter dan bijvoorbeeld een Chiwawa, De Bully’s kunnen iemand doodbijten. De oorzaken van agressief gedrag kan te maken hebben met het milieu waar ze zijn opgegroeid en de genen. Dit ras staat bekend als een machoras, dus de ouders van de hond kunnen gevechtshonden zijn.’

‘Thalos heeft een speels karakter, wat resulteert in actieve speelmomenten. Naar vreemden is hij zeer vriendelijk, nieuwsgierig en kan goed omgaan met andere honden.’ © Jonas Caluwé

‘Elke hond heeft zijn eigen handleiding en elk baasje kent die handleiding volledig’

De honden in de VK redden gaan niet. ‘Wij kunnen niets doen aan dit verbod’, zegt Michael Devoldere. ‘Er zijn mogelijkheden om dieren te adopteren vanuit het buitenland, en in theorie is dat mogelijk, maar in de praktijk is het een pak moeilijker. Want er kruipt veel werk in en het is een lange procedure om honden te laten overkomen van het buitenland.’ Het agressieve gedrag van de honden kan onderdrukt worden met de juiste begeleiding. ‘Mensen zouden beter een opleiding rond gedrag en opvoeding volgen voor agressief geaarde hondenrassen, zodat alleen mensen met een certificaat de honden kunnen adopteren’, suggereert Jonas Caluwé. ‘Elke hond heeft zijn eigen handleiding en elk baas kent die handleiding volledig.’

Eva Paridaens geeft aan dat het gedrag van een hond niet alleen aan de opvoeding ligt. ‘We moeten kijken naar wat we van een hond willen. We moeten kijken naar hoe honden functioneren in de maatschappij zoals flink meewandelen of braaf zijn. Met de American Bully zien we dat het prooigedrag en de bronbewaking sterker aanwezig is dan bij anderen honden. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld een kat of kind willen vangen of hun bron van voeding, hun eetkom, willen beschermen.’

‘In uitzonderlijke gevallen kunnen we dit in België verbieden als de dieren kapot gefokt zijn’

Het verbod op een volledig hondenras zal er in België niet komen. Er kan alleen een verbod komen als de honden genetische problemen hebben, onder andere ziektes door het kweken. ‘In uitzonderlijke gevallen kunnen we dit in België verbieden als de dieren overfokt zijn,’ zegt Michael Devoldere. ‘Kwekers kweken bepaalde honden zo veel om bepaalde karaktertrekken te veranderen, maar dit gaat meestal gepaard met ziektes, en dan zal er een verbod komen op de honden die ziektes hebben door het kweken. Als fokker moet je onverantwoorde keuzes maken, en die kweektechnieken zijn slecht voor de dieren. Volgens Jonas is de agressie een probleem, maar het fokken van honden voor een platte neus is een even groot probleem. De Engelse Bulldog wordt gekweekt om zo ‘lelijk’ mogelijk te zijn. ‘We hebben onze hond laten opereren zodat hij beter kon ademen, want zijn korte neus en luchtpijp brachten zijn hart in gevaar. Andere landen zoals Noorwegen heeft de Engelse Bulldog al verbannen, maar België heeft dit nog niet gedaan.’

Volgens Eva Paridaens zijn alternatieve maatregels voor agressieve honden een moeilijke discussie. ‘Het is geen zwart-wit verhaal. Er moet naar zoveel factoren gekeken worden als een hond iemand aanvalt zoals het milieu, baasje, voorouders en genen. Ergens lijkt het mij goed als baasjes een opleiding moeten volgen voor ze een bepaald ras mogen adopteren. Op deze manier worden impulsieve adopties vermeden.’

 

Tekst: Julie De Voght
Foto bovenaan: Pranidchakan Boonrom via Pexels