Split
13/11/2023

Ella van Remortel vertelt over de scheiding van haar ouders in de podcast ‘Split’: ‘Voor hetzelfde geld is er een deeltje in mijn verhaal waar andere mensen zich in herkennen’

Leestijd: 2 min. 30 sec.

Vorige week kwam de eerste aflevering van de nieuwste podcast ‘Split’ online. In deze podcast gaat Emma Bale in gesprek met bekende jongeren waarvan de ouders zijn gescheiden. Vaak is het nog taboe om hierover te praten. Toch was Ella van Remortel bereid om zich achter de microfoon te plaatsen.

Ella van Remortel is 20 jaar, maar heeft al wat acteerervaring opgedaan. Zo speelde ze onder andere al de rol van Ada in de jongerenserie wtFOCK. Al op heel jonge leeftijd gingen haar ouders uit elkaar. ‘Ik heb nooit echt openlijk gecommuniceerd over de scheiding van mijn ouders’, zegt Ella van Remortel. ‘Toch hebben de makers van de podcast mij via Instagram benaderd om te vragen of ik mee wou doen. Eerst was ik aan het twijfelen om het te doen, maar toen besefte ik dat ik er misschien mensen mee zou kunnen helpen. Voor hetzelfde geld is er een deeltje van mijn verhaal waar andere mensen zich in herkennen.’

Punt van herkenning

Een belangrijke drijfveer voor haar om aan te sluiten bij de podcast was dus de herkenning die ze van andere mensen zou krijgen. Maar ze herkende ook zichzelf in veel situaties. ‘ De gasten uit de andere afleveringen zeiden vaak ook dingen waar ik mezelf nog in herkende, dat gaf me wel een soort voldoening’, zegt Ella. ‘Het is een onderwerp dat niet vaak besproken wordt en ook nog in de taboesfeer zit. Ik heb nooit heel veel gesprekken daarover gehad. Het is wel fijn dat je dan andere mensen hoort die dezelfde problemen als jou hebben meegemaakt.’

Podcast als hulpmiddel

Ella hoopt erop om steun te kunnen bieden aan andere jongeren die in gelijkaardige situaties zoals zij hebben gezeten, of nog steeds zitten. Buitenstaanders beamen dit. Myrthe* en Yara* getuigen: ‘Mensen waarbij het plaatje mooi lijkt van buitenaf, hebben thuis ook problemen. Daar is het ook niet altijd rozengeur en maneschijn.’ Ze moedigen het dus aan dat bekende Vlamingen over hun ervaringen vertellen voor de podcast en hun verhaal delen met de luisteraars. ‘Mijn ouders zelf vermijden dat onderwerp heel fel’, geeft Myrthe aan. Hierbij voegt ze toe dat een podcast omtrent dit onderwerp zeker een redmiddel is voor haar en voor jongeren met hetzelfde probleem. Bij Yara verliep de communicatie iets soepeler thuis na de scheiding: ‘Mijn ouders spraken met ons over hoe wij ons voelde’, verder voegt ze toe: ‘Praten met iemand die daar totaal buitenstaat heeft mij geholpen’. Het is dus zeker een hulpmiddel om met een psycholoog of therapeut te praten. 

Het initiatief van Emma Bale om een podcast te lanceren over ervaringen rond gescheiden ouders, is duidelijk een schot in de roos. Talrijke jongeren getuigen dat ze steun halen uit de woorden van de bekende Vlamingen. Ze delen hun ervaringen en zorgen hierdoor voor een herkenningspunt voor velen. Ook Ella heeft hier steun uitgehaald door te kunnen praten over haar gescheiden ouders. Ze is dankbaar dat andere mensen steun kunnen halen uit haar getuigenis. De podcastserie zal ongetwijfeld nog voor veel pakkende verhalen zorgen.

*Myrthe en Yara zijn fictieve namen. De getuigen wensen anoniem te blijven.

 

Tekst: Floor Gilissen en Renzo Vangenechten

Collage bovenaan: © Floor Gilissen

Foto: © Zina Kenens