23/11/2023

Kerstbomen zijn goed voor je mentale gezondheid: ‘De warme lichten zorgen voor opvulling in huis tijdens donkere dagen’

De ongeschreven regel zegt dat je de kerstboom pas mag zetten als Sinterklaas ons land verlaten heeft. Maar uit onderzoek van The Journal of Environmental Psychology blijkt dat je gelukkiger zou worden van de boom vroeger te zetten. Al zijn er ook die de verlichte sfeermaker nooit afbreken. ‘Het is een deel van ons huis nu.’

Tijdens een bezoek aan een vriend eind november staat de kerstboom vrolijk te stralen. ‘Weet je dat een onderzoek zegt dat het mensen gelukkiger maakt als ze de boom al vroeger zetten?’ Een glimlach komt tevoorschijn: ‘De versiering maakt mij wel blijer. De warme lichten zorgen voor opvulling in huis tijdens donkere dagen’, geeft Dylan (24) toe.

‘We leven in een stressvolle wereld en daarom houden we ons vast aan kleine gelukjes’, vertelt psychoanalyticus Steve McKeown aan nieuwssite Unilad. ‘Kerstdecoratie doet ons verlangen naar de mooie momenten van vroeger. Het ophangen van kerstdecoraties verhoogt de opwinding, waardoor we gelukkiger worden.’

‘De hele festiviteiten rond Kerstmis niet, dat levert mensen vooral stress op.’ – Joke Van Hoecke

‘In veel culturen, tradities en godsdiensten worden lichtjes en kaarsen veel gebruikt in de donkerste periode van het jaar, voor het noordelijk halfrond is dat nu. (Kaars)licht staat voor gezelligheid, warmte, hoop en dat maakt ons gelukkiger,’ voegt psycholoog Joke Van Hoecke toe. ‘De hele festiviteiten rond kerstmis niet, dat levert mensen vooral stress op.’

Student Klesta (20) vindt versierde straten en pleinen met lichtjes geweldig, maar zelf een kerstboom zetten doet ze niet. ‘De boom zetten en wegdoen is te omslachtig, mijn huis lijkt dan meteen heel rommelig. Bij andere mensen vind ik het wel leuk, maar bij ons is dat niet nodig.’

(Lees verder onder het bericht)

‘Meteen na Halloween, ruilde ik de spinnen in voor de kerstboom.’ Influencer Jill de Greef haar boom staat al sinds 1 november. ‘Kerstdecoratie is gezellig in deze sombere tijden. De versiering maakt het toch een beetje vrolijker.’ Elk jaar kiest ze ook een ander thema, deze keer koos ze voor de kleur roos. ‘Ik heb het van thuis meegekregen, mijn oma en mama deden het ook altijd op die manier.’

Maar volgens Jill mag hij niet langer dan de dag na Nieuwjaar blijven staan. ‘Daarna is het goed geweest voor mij, dan wil ik terug lentesfeer in huis.’ Al kent ze wel mensen die hun kerstdecoratie een heel jaar laten staan. ‘Ze maken er dan een paasboom of verjaardagsboom van. Op zich wel leuk, maar dat doe ik niet. Een kerstboom vind ik geweldig tijdens de winter, wanneer het echt koud is.’

‘Met kerstverlichting in de straten voel ik mij meteen veiliger.’ – Ella

‘Met kerstverlichting in de straten voel ik mij meteen veiliger. Ook al is er niets anders aan de inrichting, het is de sfeer die erbij komt’, bekend student Ella (22). ‘Thuis hebben we de boom nog niet gezet, puur uit luiheid. Als mensen gelukkig worden van hun versiering vroeger op te hangen, word ik daar zelf ook blij van.’

Alleen heeft Ella wel bedenkingen bij mensen die de kerstboom een heel jaar laten staan. Ze denkt dat de waarde dan misschien wel verdwijnt. ‘Ik geef wel toe dat ik doorheen het jaar wel lampjes in mijn kamer hebben hangen voor de sfeer en gezelligheid van het licht, maar geen kerstversiering.’

Kerstboom als woondecoratie
Toch bestaan er mensen die de boom een heel jaar laten staan. ‘Mijn mama is grote fan van Kerstmis. Vorig jaar hadden we de kerstboom gezet, en uiteindelijk niet meer weggedaan. Het is een deel van het huis nu’, vertelt student Isabelle (19). Ze geeft ook toe dat de boom het hele jaar versierd blijft. ‘Vrienden zeggen er niets over als ze op bezoek komen, want de boom staat boven. Het zou raar zijn als de boom zou verdwijnen, we zijn het nu zo gewoon.’

Ook Marthe De Pillecyn van K3, bekende in een Showbits-video van HLN dat ze haar boom nooit afbreekt. Ze laat die het hele jaar staan, zodat haar katten aan de aanwezigheid van de decoratie kunnen wennen. Het is haar manier om de huisdieren uit de kerstboom te houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kurkdroog (@kurkdr00g)

Tekst: Amelie Van Bogaert
Foto: Element5 Digitalvia Pexels