20/11/2023

Missverkiezingen meer dan een ‘vleeskeuring’? ‘De mooiste zijn, vanbinnen en vanbuiten’

De 32 finalistes voor Miss België 2024 zijn bekend. Naast het kroontje word je ook rolmodel voor het land. Al merkt finaliste Liza-Roos Verbeeck (19) (rechts) dat er nog steeds een taboe hangt rond de verkiezingen. Onze 21bis-reporter vroeg het aan haar en een eindverantwoordelijke van een lokale missverkiezing (links). ‘Met mijn deelname wou ik het stereotype doorbreken dat hangt rond vrouwelijke voetballers.’

‘Tegenwoordig zijn er veel eetstoornissen, laag zelfbeeld en kinderen die zichzelf dik voelen’, student Joke De Leener (19) deelt haar bezorgdheid over missverkiezingen. Ze benadrukt wel dat ze er niet 100 procent in thuis is. ‘De organisatie zet daarop in, het gaat ook over liefdadigheidsinitiatieven. Alleen heb ik het gevoel dat het eerder maar bijzaak is. Ergens worden ze nog altijd beoordeeld op hun uiterlijk.’

‘Het gaat voor mij verder dan uiterlijk’, pikt finaliste voor Miss België 2024, Liza-Roos Verbeeck in. ‘De verkiezing is gericht op schoonheid, maar dat is niet het enige waar ze naar kijken. Ze kijken naar hoe je bent als persoon, hoeveel moeite je doet om te winnen, je enthousiasme en motivatie. Je moet open zijn, en tonen dat je op een sympathische manier om kan gaan met andere mensen. Tot slot moet je ook kennis hebben over België.’ Daarnaast haalt ze aan dat Miss België worden ook draait om een rolmodel zijn voor het land. ‘Missverkiezingen blijven op de dag van vandaag nog altijd bestaan voor een reden. De mooiste zijn vanbinnen en vanbuiten. Bij Miss België draait het zeker rond womenempowerment. Elke meisje dat deelneemt aan de verkiezing groeit in zelfvertrouwen, of ze nu wint of niet.’ Daarom wil ze ook een voorbeeld zijn voor jonge meisjes. ‘Dit is mijn motto: Iedereen is perfect op zijn of haar manier, je mag zijn wie je bent.’

‘Er wordt overwogen om de bikinirondes af te schaffen. Dit willen ze doen om het woord ‘vleeskeuring’ te verminderen.’ – Liza-Roos Verbeeck

Volgens Liza-Roos is er verandering op komst in het algemeen. ‘Ze overwegen om de bikinirondes af te schaffen. Dit willen ze doen om het woord ‘vleeskeuring’ te verminderen.’ Voor haar moeten ze de ronde alvast niet schrappen. ‘Als je het niet eens bent met iets binnen de verkiezing, dan schrijf je je niet in. Je moet niets doen, waar je je niet goed bij voelt. Ik sta 100 procent achter de werking van Miss België, ik heb er niks op aan te merken.’ 

Lokale missverkiezingen

Naast de strijd om het kroontje van Miss België, bestaan er ook lokale electies, zoals de Aardbeiprinses verkiezing. Deze vinden jaarlijks plaats in Melsele, een deelgemeente van Beveren. Eindverantwoordelijke en (bijna) afgestudeerde Silke Staes (21) was zelf ook ooit Tweede Eredame in 2021. ‘Ik wou met mijn deelname graag het stereotype doorbreken dat hangt rond vrouwelijke voetballers. Deze worden vaak heel masculiene gezien, terwijl wij ook graag eens een jurk en hakken dragen.’

Als eindverantwoordelijke benadrukt ze dat het bij deze verkiezing minder draait rond schoonheid, maar meer rond présence, spontaniteit en persoonlijkheid. ‘We leggen in onze show de nadruk op de persoon zelf. Iedere finaliste steekt een act in elkaar om een kwaliteit of hobby in de verf te zetten.’ Ze voegt er dan ook graag aan toe dat feminisme in deze verkiezing tonen is dat je er mag zijn op je eigen manier. ‘Niemand moet onderdoen’

‘Hiervoor was ik een meisje dat niks durfde zeggen tegen onbekenden, en nu heb ik geen probleem meer met praten voor een groep of met nieuwe mensen.’ – Silke Staes

‘Vroeger hadden wij een bikinironde en zaten er allemaal blanke mannen in de jury. Die tijd is voorbij sinds er een nieuwe team is.’ Silke benadrukt dat ze nu zorgen voor een gemende jury. ‘Vorig jaar zat Mister Gay Belgium 2016 in onze jury. Diversiteit is voor ons van groot belang, een Aardbeiprinses moet zichzelf kunnen zijn.’

Ze geeft dan ook toe dat ze niet zou meedoen aan een electie waar het enkel om uiterlijk draait. ‘Ik sta achter verkiezingen die inzetten op persoonlijkheid en bodypositivity. Een wedstrijd gericht op uiterlijk, vind ik niet de mentaliteit in 2023.’ Silke hoopt dat de kandidaten net als zij toen, kunnen openbloeien. ‘Hiervoor was ik een meisje dat niks durfde zeggen tegen onbekenden, en nu heb ik geen probleem meer met praten voor een groep of met nieuwe mensen.’

Tekst: Amelie Van Bogaert
Foto:© Liza-Roos Verbeeck (rechts op uitgelichte afbeelding), Cris Feys (links op uitgelichte afbeelding)