20/11/2023

Jongeren drinken meer alcohol door groepsdruk: ‘Ik herkende mijn beste vriend niet meer’

Eén op drie jongeren in België drinkt meer alcohol onder druk van vrienden. Dat bleek uit een bevraging van Vinum Et Spiritus, de Belgische federatie van de sector wijn en gedistilleerde dranken. Zij lanceert een videocampagne tegen overmatig alcoholgebruik, vooral bij jongeren. Hoe gaan onze studenten hiermee om?

Uit recent onderzoek, gevoerd door Vinum Et Spiritus, blijkt dat de Belgische jongeren stevige drinkers zijn, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Bier, sterke dranken en wijn vallen het meest in de smaak bij hen. 1 op 3 jongeren in België vertoont excessief drinkgedrag wegens groepsdruk. 

Vinum Et Spiritus: bewustwording en dialoog

Als tegenreactie op deze cijfers heeft Vinum Et Spiritus een videocampagne gelanceerd met als doel bewustwording te genereren over de risico’s van excessief alcoholgebruik. Hierbij legt de vereniging de aandacht vooral op jongeren. De campagne richt zich daarom ook gedeeltelijk op het thema groepsdruk en de impact ervan. Hiermee willen ze dialoog stimuleren en jongeren aanmoedigen om bewuste keuzes te maken rond alcoholconsumptie. 

Jongeren en groepsdruk

Vinum Et Spiritus stelt dat groepsdruk de oorzaak is van het overmatig drinken van alcohol bij jongeren. Enkele van hen geven aan dat groepsdruk een groot probleem is. Zowel Stijn De Belder (21) als Noah Frooninckx-Buelens (21) geven aan dat dit fenomeen vooral in het middelbaar voorviel. Dit is niet bij iedereen het geval. Karen Vandenberghe (21) gaf aan dat ze nu soms bezwijkt onder groepsdruk. ‘Soms voel ik wel druk om tóch mijn eigen grenzen over te gaan. Als ik echt ergens geen zin in heb, overtuigen de jongens in de groep mij om mee te doen. Ik weet niet hoe dit gebeurt.’

‘Ik kan mijn grenzen goed aangeven’ – Karen

Net zoals Vinum Et Spiritus ziet Karen een verschil tussen jongens en meisjes wat betreft de hoeveelheid drinken. ‘In de scouts zitten veel jongens en bij hen merk ik dat ze erg veel bier drinken zonder grenzen.’ Ondanks dat jongens haar onder druk durven zetten om te drinken, kan ze toch haar grenzen luid en duidelijk aangeven: ‘Ik kan mijn grenzen goed aangeven. Op leidingsweekend was mijn groep bij een spel verloren en toen moesten we voor onszelf een straf bedenken. Het kwam erop neer dat we een aantal shotjes moesten drinken. Ik wilde dat niet doen en zei ook dat het er over ging. Dat vonden ze ook helemaal oké.’

Hoe gaan onze studenten met alcohol om?

Alcohol op een feestje is niet voor iedereen een must. Wina Van Roy (21) studeert een verkort traject Digital Media Management. Zij drinkt helemaal geen alcohol. ‘Voor mij hoeft dat niet. Een avondje uit kan gerust met een cola. Ik laat me ook niet ompraten door vrienden om te proeven.’

Noah drinkt graag wijn en sterke drank. ‘Ik vind het lekker, maar ik vind het ook wel leuk om een beetje dronken te zijn. Van bier word ik sneller dronken en vaak gebeurt dat ook per ongeluk. Ik ken mijn grenzen wel goed. Soms ga ik erover, maar ik weet dat ik dat aankan.’

‘Ik herkende mijn beste vriend niet meer’ – Noah

‘Ik heb ooit eens te veel gedronken met vrienden’, geeft Noah toe. ‘We zijn erin geslaagd twee flessen Limoncello leeg te drinken op tien minuten tijd. En toen moesten we nog naar een fuif vertrekken. Op de weg daarheen was iedereen de hele tijd aan het overgeven. Ik gaf ook de ziel uit mijn lijf over. Ik herkende mijn vrienden opeens ook niet meer, zelfs mijn beste vriend niet. Dat was eng. Maar ik was goed omringd. Een goede omgeving vind ik belangrijk.’

Voor Stijn mag er altijd bier aanwezig zijn op een feestje. ‘Zwaardere bieren lust ik wel. Maar ik drink met mate. Een beetje dronken zijn vind ik oké. Ik ben verantwoordelijk genoeg om geen gekke dingen te doen en ik ga zeer zelden over mijn grenzen heen. Ik had wel vrienden die tot in het extreme aan het bingedrinken waren. Zij zijn ook twee keer stomdronken in de auto gekropen en in het ziekenhuis beland. Ze hebben hun lesje vandaag nog steeds niet geleerd.’

Hoe gaan organisaties hiermee om?

Chiro Nieuwenrode probeert de terror van zatte jongeren voor te zijn. Bij elk evenement voorzien ze een EHBO-post. Deze wordt bemand door Het Rode Kruis. De Chiro dient een aanvraag in. Als Het Rode Kruis die accepteert, schieten vrijwilligers te hulp op de afgesproken dag. 

Het Rode Kruis verzorgt gewonden, maar helpt ook jongeren die te diep in het glas hebben gekeken. De hulporganisatie bood de vriendin van Wina hulp aan op een van deze Chirofuiven. ‘Mijn vriendin was volledig buiten bewustzijn. De EHBO-stand van het evenement heeft ons geholpen.’ De hulpverleners proberen ervoor te zorgen dat het aantal slachtoffers daalt op zo’n avond. ‘Het niveau wat alcoholconsumptie betreft, verschilt enorm hard van Chiro tot Chiro. Het hangt af van de leiding. Bij de ene zijn ze streng, bij de andere zijn er geen limieten’, voegt Noah toe.

De studenten merken weinig van de alcoholcampagnes. Ze vinden dat er meer moet ingezet worden op deze campagnes om de cijfers te doen dalen. ‘Ik ken enkel de BOB-campagne, maar ik rijd niet. Voor mij heeft die geen nut’, geeft Noah aan.

‘Ik vind campagnes tegen alcohol belangrijk’ – Stijn

‘Ik hoor veel verhalen van jongeren en overmatig alcoholgebruik waar ik van schrik. Meer en uitgebreidere campagnes om hen hierin bewust te maken vind ik wel belangrijk.’, vult Karen aan. Ook de plaatsing van campagnes heeft een rol. ‘Ik vind dat campagnes tegen alcoholgebruik nodig zijn. Ik zou me focussen op plaatsen, zoals fuiven, feestjes en cafés. Plaatsen waar er veel wordt gedronken’, sluit Stijn af.

Tekst: Floor Gilissen en Jolien Van der Linden
Collage bovenaan: © Floor Gilissen (Andreas M. via unsplash)