30/11/2023

Student Meron is één van de zestien nieuwe adviseurs voor de Vlaamse Jeugdraad

De Vlaamse Jeugdraad stelt zestien nieuwe adviseurs voor. Zij zullen vanaf 1 januari 2024 de Vlaamse regering adviseren in alles wat met kinderen en jongeren te maken heeft. Meron De Smedt, student Media en Entertainment Business aan Thomas More in Mechelen, is één van de nieuwe gezichten.

De nieuwe ploeg bestaat uit acht jongeren en acht jeugdwerkers. Die kwamen uit de resultaten van de afgelopen Vlaamse Jeugdraad verkiezingen, die plaatsvonden van 4 tot 19 november. Er brachten in totaal 4.700 jongeren in Vlaanderen en Brussel hun stem uit via registratie met hun identiteitskaart (eID of itsme). Deze jongeren konden stemmen op 13 verschillende thema’s.

De huidige voorzitter, Amir Bachrouri, zal begin januari ook plaatsmaken voor nieuw bloed. Daarna zal de raad zich vooral focussen op de aankomende verkiezingen in 2024. Ze willen er vooral voor zorgen dat er een succesvolle invoering komt van het stemrecht vanaf zestien jaar. ‘We willen ervoor zorgen dat de verkiezingen op 9 juni, zoveel mogelijk rond jongeren draaien,’ zegt de Vlaamse Jeugdraad.

Als officiële adviesraad van de Vlaamse Regering spelen ze een belangrijke rol in het schrijven van nieuwe wetten of decreten. ‘Als zij iets beslissen dat impact heeft op kinderen of jongeren, dan moeten ze eerst naar ons komen om advies te vragen,’ voegt de raad eraan toe. In de omgekeerde richting geeft het orgaan ook onderwerpen aan de beleidsmakers van de regering. ‘De Vlaamse Jeugdraad ziet erop toe dat de zaadjes voor een beter beleid rond jeugd of jongeren geplant worden bij de juiste ministers.’

(Lees hieronder verder.)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vlaamse Jeugdraad (@vlaamsejeugdraad)

Student MEB, één van de gezichten

Een halfjaar lang was student Media en Entertainment Business Meron De Smedt vrijwilliger bij de Vlaamse Jeugdraad. Toen ze met enkele andere jongeren sprak over haar engagement, besefte Meron dat ze zich moest inschrijven om adviseur te worden. ‘Waarom zou ik niet alle jongeren kunnen vertegenwoordigen?’ Thema’s zoals onderwijs, mentale gezondheid, openbaar vervoer en gelijke kansen, liggen haar nauw aan het hart. ‘Ik maak als student regelmatig gebruik van het openbaar vervoer, en heb een goede mentale gezondheid.’ Meron komt oorspronkelijk uit Ethiopië en weet daarom hoe belangrijk het is dat iedereen dezelfde kansen krijgt om op dezelfde trede te beginnen.

Haar grote doel binnen de Vlaamse Jeugdraad is om jongeren uit te leggen wat de verkiezingen zijn of hoe dat werkt. ‘We hopen dat iedere jongere weet dat ze een stem hebben en die kunnen uitbrengen. Eén op de tien mensen in de stemrij zal een jongere zijn die voor het eerst gaat stemmen, en dat is veel’, merkt Meron op. Ze is dan ook dankbaar dat ze één van de acht jongeren is die in de jeugdraad mag zetelen. ‘Dit mandaat geeft mij niet alleen de kans om veel te leren, maar ook om als persoon te groeien. Ik hoop contact te kunnen hebben met mensen uit totaal verschillende leefwerelden.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vlaamse Jeugdraad (@vlaamsejeugdraad)

Tekst: Amelie Van Bogaert
Afbeelding: © Vlaamse Jeugdraad