23/11/2023

Vrouwenmoorden gestegen in afgelopen 20 jaar: hoe groot is het probleem in België?

Het aantal vrouwenmoorden in 2022 is wereldwijd op zijn hoogtepunt gekomen, vermeldt de Verenigde Naties (VN). Hoe is de situatie in België en hoe kan je jezelf verdedigen in zulke situaties?

Volgens cijfers van de VN vonden er in  Europa  2.300 vrouwenmoorden plaats. Dat is tien keer minder dan in Afrika, waar het cijfer rond de 20.000 vrouwen ligt. Hoofdinspecteur en terreinondersteuner politie Antwerpen Chris Goossens legt uit hoe de situatie hier in België is.

Chris Goossens ervaart een lichte daling in moorden tegenover twintig jaar geleden. ‘Hoewel moorden niet wekelijks voorkomen, blijven ze een constante zorg.’ De coronapandemie een paar jaar geleden zorgde voor een toename van familiaal geweld. De lockdowns verhoogden spanningen tussen partners. Deze spanningen leidden niet direct tot moorden, maar creëerden wel een voedingsbodem voor intrafamiliaal geweld.’

‘Vrouwen kunnen ook slachtoffer worden van handtastelijkheden en verkrachtingen, hoewel deze niet altijd tot moorden leiden’

Intrafamiliaal geweld blijkt de meest voorkomende oorzaak van moorden op vrouwen, waarbij partners of ex-partners de daders zijn. Lustmoorden, gepleegd door seriemoordenaars of bij zedenzaken, komen ook voor, maar zijn minder vaak. ‘Vrouwen kunnen ook slachtoffer worden van handtastelijkheden en verkrachtingen, hoewel deze niet altijd tot moorden leiden’, zegt Chris.

Om intrafamiliaal geweld aan te pakken, nam de politie het onderwerp op in de internationale en lokale veiligheidsplannen. Praktische maatregelen omvatten bijvoorbeeld het aanschaffen van paniekknoppen aan slachtoffers van stalking en tijdelijke huisverboden voor agressieve daders. ‘Iets 100 procent voorkomen kan nooit, maar we zetten ons nu veel meer in dan vroeger.’

‘Ik ben ervan overtuigd dat we levens hebben gered, maar het is niet altijd geweten’

Preventie blijkt cruciaal bij het aanpakken van lustmoorden. De politie moedigt vrouwen aan om bijvoorbeeld in groepen uit te gaan. ‘Maar we weten ook dat álles voorkomen een uitdaging blijft’, geeft de hoofdinspecteur toe. Bewustwording en preventie blijven prioriteit, vooral gericht op groepen met een verhoogd risico. ‘We zetten daar nu veel meer op in dan twintig jaar geleden’, voegt Chris toe.

Chris heeft zelf tijdens een interventie het leven van een vrouw gered. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we levens hebben gered, maar het is niet altijd geweten.’ Hij wijst op een specifiek geval waarbij de politie een huurmoord ontdekte in het kader van eremoord. We kwamen toevallig op het moment dat het geweld escaleerde, en door onze interventie konden we de vrouw redden en de daders oppakken.’

Hoe moet je jezelf beschermen als je in een gevaarlijke situatie zit? In deze instragrampost geeft Tom Verhulsel (41), zelfverdedigingscoach bij Alpha System Self Defence in Lier, en Chris Goossens tips om jezelf te beschermen in gevaarlijke situaties.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door 21bis (@weare21bis)

Ben jij het slachtoffer geworden van geweld, dan kan je terecht bij slachtofferhulp op het nummer 0800 13 500 of www.CAW.be. Zie je iets verdachts? Dan kan je de politie bellen op het nummer 101.

Tekst: Jolien Van der Linden en Julie De Voght
Foto bovenaan: Alex Green via Pexels