20/12/2023

Katrijn De Waele over haar carrière als zetelstoffeerder: ‘Ik doe mijn job met heel veel passie en plezier’

In een verrassende carrièreswitch ontdekte Katrijn De Waele haar passie voor zetelstoffering na een succesvolle loopbaan als verpleegkundige. In 2012 startte De Waele met haar opleiding zetelstoffering en in 2016 begon ze als zelfstandige in bijberoep. Nu bijna acht jaar later heeft ze haar eigen atelier in Wakkerzeel waar ze voltijds werkt als zetelstoffeerder. 

©Katrien Geboers

Wat houdt je job in?

“Ik werk als zetelstoffeerder, dus ik maak zetels, herstel zetels en ik doe restauraties. Maar ik maak ook gordijnen. Zetelstoffeerder is dus heel breed, het zijn niet alleen zetels, maar ook hoezen, kussens, vullingen veranderen van kussens en panelen bekleden.”

Heb je altijd al deze job gehad?

“Nee, ik ben eigenlijk verpleegkundige van opleiding. Ik heb hiervoor gewerkt op de universiteit, daarna in een psychiatrisch ziekenhuis. En dan ben ik hoofdverpleegkundige geworden op een afdeling voor ouderen met psychiatrische problematieken. Toen mijn twee kinderen er waren, ben ik in het onderwijs gegaan als docent verpleegkunde aan UCLL (University Colleges Leuven-Limburg) en voor verpleegkunde HBO5. En bij de geboorte van mijn jongste zoon ben ik begonnen met de opleiding zetelstoffering.”

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière te beginnen in het stofferen van zetels, kussens en hoezen?

“Ik had twee antieke stoelen van mijn grootvader opnieuw laten stofferen en voordien was ik al met stoffen bezig en met naaien. Toen dacht ik, wauw, dat is eigenlijk wel geweldig als je dat zelf kunt. Ik kom ook uit een gezin van ondernemers, dus het zat altijd wel wat in mij om zelf iets uit de grond te stampen dat echt mijn ding was. In het onderwijs kon ik dat niet, dus zo is dat eigenlijk gestart. Ik doe mijn job nu met heel veel passie en plezier en ik kom elke dag met veel zin werken.”

©Katrien Geboers

Waar haal je voldoening uit in je job?

“Wat ik tof vind, is dat je als je iets maakt je direct een resultaat ziet dat mooi is. Ik stoffeer ook vaak erfstukken en als je weet dat er een verhaal achter zit en dat het emotionele waarde heeft dan is het extra leuk om die mensen gelukkig te maken met wat je doet. Het geeft voor mij enorm veel voldoening om iets te creëren en iets moois te maken.”

Wat was je favoriete project tot nu toe en waarom?

“Een favoriet project heb ik niet. Ik heb wel bijvoorbeeld ooit een boot gestoffeerd, en dat vond ik eigenlijk wel heel tof. Daar heb ik de kussens en de gordijnen voor mogen stofferen. De vaste bekleding heeft die man zelf gedaan, maar ik vond dat wel een keer tof. Dat is zo totaal iets anders en het is ook wel uitdagend.”

Je hebt nu je atelier in Wakkerzeel, hoe was dat ervoor?

“Eerst had ik mijn atelier op mijn zolder, toen deed ik dit nog als zelfstandige in bijberoep. Daarna ben ik verhuisd naar Leefdaal en daar had ik een hangaar waar ik mijn werk kon doen. Het probleem was daar dat de isolatie echt slecht was en er een lek was in het dak. Uiteindelijk ben ik dan bij een van mijn jobs Greet Putteneers tegengekomen en samen met haar heb ik hier het atelier in Wakkerzeel opgestart.”

Welke materialen geven volgens jou het beste resultaat bij het stofferen van zetels en kussens?

“Materialen met natuurlijke vezels, zoals wol, zijn echt zalig om mee te werken en dat geeft echt een mooi resultaat. Als je met heel synthetische stoffen werkt, dan is dat minder aangenaam omdat die stof zich ook niet zo geeft. Het is vrij stroef, dus dat is moeilijker om mee te werken.”

©Katrien Geboers

Met welke merken werk je samen?

“Ik werk samen met Nobilis, daar ben ik heel content van. Dat is een iets klassieker merk, maar toch heel stijlvol met af en toe een moderne twist. Nobilis is enorm kwaliteitsvol en werkt met natuurlijke stoffen wat fijn is om mee te werken. En dan nog met het merk JAB, dat is een heel grote firma waar nog verschillende merken onder horen en daarnaast nog het merk Keymer.”

Je geeft ook workshops, wat houden die in?

“De workshops die ik geef zijn voor mensen die zelf naar hier komen met hun eigen gerief en stoel. Ik help ze dan bij het restaureren en herstellen van die stoel. Ik geef graag dingen door, dus ik vind dat heel fijn om te doen. Mensen tonen ook meer appreciatie voor je vakgebied als ze er zelf eens mee aan de slag gaan.”

  • Wil je graag een workshop volgen bij Katrijn? Dan kan je je inschrijven via de website https://katrijndewaele.be De kostprijs van de workshops ligt tussen 50 en 125 euro, afhankelijk van welke soort je kiest.
©Katrien Geboers

Foto bovenaan: ©Katrien Geboers

Tekst: Noor Putteneers