07/12/2023

Wat gebeurt er met al het snoepgoed na Sinterklaas?

De bakkers, chocolatiers en supermarkten lagen de afgelopen dagen vol met chocolademannetjes, marsepein en grote speculazen van Sinterklaas. Maar waar gaat alle overschot naar toe wanneer het feest voorbij is? Sommige bakkers lossen het creatief op: ‘We gooien niet graag iets weg.’

 

‘Na Sinterklaas verkopen de sinterklaaskoekjes niet meer, maar weggooien is zinloos’, zegt Kris Leon (53), verantwoordelijke van de koekjeswinkel Philip’s biscuits in Mechelen. ‘We pakken al de ‘oude’ koekjes in en geven die weg aan verenigingen zoals de Sint Vincentiusvereniging Mechelen. Dit is een vrijwilligersvereniging van mensen voor medemensen in armoede, maar ook de vereniging De Lage Drempel, voor maatschappelijk werk en kinderarmoede. Ik wissel elke keer een beetje af aan wie ik iets geef, zodat het eerlijk verdeeld blijft. Zo kunnen mensen die in armoede leven ook genieten van de koekjes die ze zich normaal niet kunnen veroorloven.’ Volgens haar zijn er twee opties: weggooien of verdelen. ‘We verbouwen het product niet naar een ander product, dus kiezen we voor verdelen.’

‘Een chocoladeventje is na 6 december niet goed meer voor de klanten, terwijl het nog altijd dezelfde chocolade is’

Verwerken in gebakjes

Bij Bakkerij Droom Aan de Nete in Lier proberen ze de chocoladefiguurtjes zo goed mogelijk te verkopen aan de klanten. ‘Na Sinterklaas verkopen we de chocolade nog één week met 30 procent korting’, vertelt Anja Truyen (51), bakker. ‘Na elke feestdag willen de mensen geen chocolade meer kopen; dit zien we na Sinterklaas maar ook na Pasen. Een chocoladeventje is na 6 december niet meer goed voor de klanten, terwijl het nog steeds dezelfde chocolade is. Na die week durf ik wel wat chocolade mee te geven aan het personeel.’ Wanneer er dan nog sinterklaasproducten overblijven,  verwerkt de bakker in andere lekkernijen. ‘Stel dat we veel chocolade over hebben, maak ik er chocolademousse van om in de bakkerij te verkopen. Of ik smelt de chocolade en giet het over croissants. Speculaasjes worden verwerkt in de broodpudding of in andere gebakjes, want speculaas heeft een specifieke smaak. We gooien niet graag iets weg.’

‘Het kan gebeuren dat een chocolademannetje breekt of soms niet verkocht wordt na Sinterklaas, maar dan smelten we het terug’

Chocolade opnieuw smelten

‘Ik probeer altijd te werken met een klein tekort en als klanten de laatste dagen nog iets nodig hebben, maak ik dat vers’, zegt Edouard Gauthier, (56) zaakvoerder van Chocolatier Gauthier in Mechelen. ‘Het kan gebeuren dat een chocolademannetje breekt of soms niet wordt verkocht na Sinterklaas, maar dan smelten we het terug. We werken met 100 procent zuivere chocolade, dus gieten we het terug in een vorm en verkopen de chocolade terug in de winkel.’ Dit kan hij niet doen met chocoladefiguurtjes die gevuld zijn met marsepein, maar die verdelen we en eten ze op binnen de familie. Hij verkiest ambacht boven massaproductie. ‘De ambacht zit in alles wat we maken, en we doen alles met onze handen. Ik zou nooit een pallet speculaas kunnen maken, want ik wil iets moois afleveren aan de klanten.’

‘We maken verschillende manden met de overschotten van Sinterklaas.’

Snoepgoed verdelen

De supermarkt Carrefour besteedt aandacht aan voedselverspilling. ‘We maken gebruik van prijsverlagingsetiketten en de gangpaden als de overschotten hun vervaldatum bijna bereiken. Soms schenken we de overgebleven producten aan verenigingen via de Voedselbanken.’ De supermarketen maakt ook gebruik van de TooGood ToGo-app. ‘We maken verschillende manden met de overschotten van Sinterklaas. De manden verkopen we dan aan drie euro.’

Wat kan je thuis doen met al die overschotten? Hier zijn enkele recepten om het snoepgoed te verwerken voor het slecht wordt.

Tekst: Julie De Voght
Foto bovenaan: foto door Pixabay