Sudan
31/03/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Drie humanitaire crisissen in Soedan

Sinds het begin van de burgeroorlog in Soedan in april van 2023 is een ernstige humanitaire crisis ontstaan, met duizenden doden, infrastructuurschade en miljoenen mensen die essentiële middelen missen. Onze 21bis-redacteur Fayrouz heeft het hier over het conflict dat leidde tot ‘s werelds grootste interne ontheemding, toenemend seksueel geweld, en een dreigende hongercrisis.

De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) verwacht niet dat de situatie in Soedan zal verbeteren naarmate de oorlog voortwoedt en meer mensen ontheemd zullen geraken.

 

1. Grootste interne ontheemding

Volgens recente gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kampt Soedan nu met ‘s werelds grootste interne ontheemdingscrisis, waarbij meer dan 7,1 miljoen mensen binnen de landsgrenzen zijn ontheemd. Sinds het geweld midden april uitbrak, zijn 4,5 miljoen mensen hun woonplaats kwijtgeraakt, waarvan drie miljoen afkomstig zijn uit Khartoem, de hoofdstad en het epicentrum van het conflict. Bovendien hebben meer dan 1,2 miljoen mensen hun toevlucht gezocht in buurlanden, waarbij Tsjaad de hoogste toestroom ervaart, gevolgd door Egypte, Zuid-Soedan, Ethiopië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië.

 

 

 

 

2. Toenemend seksueel geweld

In een nieuw rapport heeft het mensenrechtenbureau van de VN vrijdag verklaard dat tientallen mensen, waaronder kinderen, zijn onderworpen aan verkrachting en andere vormen van seksueel geweld in het voortdurende conflict in Soedan, aanvallen die mogelijk oorlogsmisdaden zijn.

Het rapport constateerde dat minstens 118 mensen zijn blootgesteld aan seksueel geweld, waaronder verkrachting – waarbij veel van de aanvallen werden gepleegd door leden van de paramilitaire troepen, in huizen en op straat.

Naast de pijn en verdriet die overlevenden van verkrachting voelen, zijn er ook grote problemen voor henzelf en hun familie. Onderzoek laat zien dat vrouwen die verkracht zijn vaak veel moeilijkheden hebben, zelfs lang nadat de aanval voorbij is.

Een van de ergste gevolgen is dat deze vrouwen vaak zelfmoordgedachten krijgen. Verkrachting kan heel veel pijn veroorzaken, waardoor mensen zich heel verdrietig en waardeloos voelen. Het is moeilijk voor hen om te bedenken dat het leven ooit weer beter zal worden. Daardoor denken sommige van hen aan zelfmoord, wat beangstigend is.

 

3. Dreigende hongercrisis

Ongeveer 18 miljoen mensen in het land hebben dringend voedsel nodig, en zo’n 3,8 miljoen Soedanese kinderen jonger dan 5 jaar zijn ondervoed. Door het voortdurende conflict zijn meer dan 1,5 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Nu hebben ze moeite om essentiële diensten te bereiken, zoals gezond voedsel, basisgezondheidszorg, veilig water en sanitaire voorzieningen. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder voedsel beschikbaar is voor kinderen jonger dan 5 jaar.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luis Tato (@luistatophoto)

Soedanese activisten roepen de internationale gemeenschap op om snel te reageren met noodhulp en diplomatieke inspanningen om een einde te maken aan het conflict en humanitaire hulp te bieden aan de getroffenen.

 

 

Zit je met vragen of heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via zelfmoord1813.be , of neem contact op met de dienst studentenvoorzieningen van jouw hogeschool of universiteit.

 

Tekst: Fayrouz Abougarad
Collage: © Fayrouz  BBC.com