27/04/2024

Is de Sint-Romboutstoren van Mechelen brandveilig? 5 vragen na de brand in het beursgebouw van Kopenhagen

Na de brand van de Notre-Dame van Parijs in 2019, is nu ook een deel van het beursgebouw van Kopenhagen in vlammen opgegaan. Hoe is dat juist gebeurd? Hoe iconisch is dat beursgebouw? En is de Sint-Romboutstoren van Mechelen brandveilig? 

Wat is er juist gebeurd in Kopenhagen? 

Op 16 april vatte het 400 jaar oude beursgebouw in Kopenhagen vuur. Er waren renovaties bezig aan het gebouw, maar het is niet duidelijk of dat de oorzaak van de brand was. Al wijzen Deense brandexperts wel op de verhoogde risico’s op brand bij renovaties, weet VRT NWS. 

Er zijn geen gewonden. De mensen die aanwezig waren in het gebouw, zijn op tijd geëvacueerd. De medewerkers van het Nationaal Museum, dat niet ver ligt van het beursgebouw, hebben samen met een honderdtal Deense soldaten geprobeerd om zo veel mogelijk historische schilderijen uit het gebouw te redden. Werken met de meeste waarde werden eerst gered.

 

Hoe belangrijk is het beursgebouw van Kopenhagen voor Denemarken? 

De vergelijking met de brand van vijf jaar geleden in de Notre-Dame van Parijs is snel gemaakt. De Deense vicepremier Troels Lund Poulsen reageerde op X: “Onze eigen Notre-Dame”. Deens minister van Cultuur Jakob Engel-Schmidt reageerde op datzelfde platform met “400 jaar aan Deense geschiedenis gaat in vlammen op”. Hij benadrukt zo hoe belangrijk het gebouw is voor de Deense bevolking.
 


Hoelang zullen de herstelwerken duren?
 

De Deense regering wil het gebouw zeker laten heropbouwen, maar dat kan nog wel even duren. Zeker omdat twee dagen na de brand de voorgevel van het historisch beursgebouw ingestort is. De brand is nu wel onder controle. 

Ter vergelijking: na de brand van de Notre-Dame in Parijs maakte de Franse president Emmanuel Macron de ambitieuze belofte om de kathedraal volledig te herstellen in vijf jaar. Mede door corona zijn de herstelwerken pas twee jaar na de brand kunnen beginnen, maar de heropening van een van de meest iconische gebouwen van Parijs, staat gepland op 8 december 2024, net op tijd dus. 

 

Wat als dit gebeurt met de Sint-Romboutstoren in Mechelen? 

In 1972 is er al eens brand uitgebroken in de toren. Volgens historicus Herwig De Lannoy zijn de gelijkenissen met de brand van de Notre-Dame treffend. In een artikel van Het Laatste Nieuws zei hij het volgende: “Men vreesde toen ook dat de toren zelf getroffen zou worden. De brand is toen ook ontstaan tijdens herstelwerken aan het dak. De schade was enorm, maar de structuur van het gebouw bleef gelukkig intact.”  

 

Is de Sint-Romboutstoren brandveilig? 

De provincie Antwerpen gaat de kathedraal beter beveiligen tegen brand en inbraak, daarvoor investeert ze 700.000 euro. “Installaties rond brandveiligheid moeten regelmatig vernieuwd worden”, zegt kabinetschef Geert Gravez van het kabinet van gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). “Naar aanleiding van de brand in de Notre-Dame van Parijs hebben we een aantal zaken herbekeken. We hebben daar lessen uit getrokken en hebben beslist om nog een paar extra investeringen te doen.” 

De provincie werkt samen met kerkfabriek Sint-Rumoldus. In de stookkelder komt een systeem om gas te detecteren. Er wordt ook gebruik gemaakt van de meest innovatieve detectoren en thermische scanners, in het totaal ongeveer 150. ‘Het gaat niet enkel over een vernieuwing, ook over een uitbreiding’, weet Gravez.

Foto: © Niels D’hondt
Tekst: Niels D’hondt