08/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – No pain, no gain: meer en meer jongeren kiezen voor een fitnessabonnement

Steeds meer jongeren kiezen voor een fitnessabonnement, en dat is niet zomaar. Uit onderzoek blijkt dat krachttraining veel positieve effecten heeft. Je gaat er niet enkel fysiek op vooruit, maar je mentale gezondheid krijgt ook een boost. Onze 21bis-reporter, Soraya Ech Chentouf, geeft drie redenen waarom fitness steeds populairder wordt.

1. Meer dan fysieke gezondheid

Voor veel jongeren is de fitness hun tweede thuis, waar ze niet alleen werken aan hun fysieke gezondheid, maar ook aan hun mentale kracht. Tijdens het sporten maak je het gelukshormoon endorfine aan in je hersenen. Dit reduceert stress, waardoor je gelukkiger wordt.

De fitness-hype wordt vaak negatief voorgesteld in de media, maar niets is minder waar. Jongeren krijgen er meer zelfvertrouwen door en het verbetert hun sociale vaardigheden. Fitnesscentra zijn vaak ontmoetingsplekken waar jongeren nieuwe mensen leren kennen. Dit kan bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, wat belangrijk is voor het welzijn van jongeren.

2. Jongeren zijn meer op zichzelf

Jongeren neigen meer naar onafhankelijkheid. Met een teamsport, zoals basketbal, wordt er een schema voor je gemaakt en moet je op die specifieke dagen en uren sporten. Met fitness heb je dit niet. Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor je dagindeling.

Het individualisme stopt daar niet. Bij teamsporten ben je afhankelijk van jouw team om succes te behalen. Sommige jongeren geven er de voorkeur aan om zelfstandig te werken en hun eigen doelen te stellen. Ze vinden het fijn om zelf te bepalen hoe ze trainen en zich te focussen op hun eigen vooruitgang. Hierdoor voelen ze een gevoel van controle over hun fitnessjourney, wat hen motiveert om te blijven sporten.

3. De effecten van sociale media

Sociale media speelt een belangrijke rol in de groeiende populariteit van fitness onder jongeren. Op platforms zoals Tiktok en Instagram plaatsen influencers foto’s en video’s van hun fitnessjourney. Deze beelden bieden inspiratie, gemeenschap en steun, en kan jongeren helpen een gezonde levensstijl na te streven.

Daarnaast zorgt het delen van fitnessgerelateerde content op sociale media ervoor dat jongeren zich verbonden voelen met anderen die dezelfde interesses hebben. Het creëert een gevoel van samenhorigheid en motiveert jongeren om hun eigen fitnessdoelen na te streven.

Tekst: Soraya Ech Chentouf
Foto: © Silke Rauwoens