Café Kranzler, 1963, old, Berlin
20/04/2024

(TIJD)REIZEN NAAR BERLIJN 1963 – The Barn Coffee Roasters, voordien Café Kranzler: Hippe koffiebar op dak van kledingwinkel Superdry

Café Kranzler opende voor het eerst zijn deuren in 1834. Het was een populaire ontmoetingsplaats voor locals, maar ook voor kunstenaars en andere artiesten. Ralf Rüller, uitbater van The Barn Coffee Roasters, richt zich op duurzame en smaakvolle koffie. Wat vinden toeristen belangrijk?

Fabian Rychlick (24) en Jolie Böhnke (26) zijn op citytrip in Berlijn. Wanneer het koppel samen naar een koffiebar gaat, kijken ze elk naar verschillende elementen.

Fabian vindt goede koffie cruciaal. ‘Het is ook fijn als ik een hapje kan eten in een koffiehuis, ik hou van bagels en donuts’, zegt hij. ‘Ik ben nooit naar The Barn Coffee Roasters geweest, maar het ziet er wel super gezellig uit. Het is jammer dat de kledingwinkel alle aandacht van de koffiebar wegneemt, ze passen niet bij elkaar’, vindt hij. Fabian zou de buitenkant aanpassen door meer lichtjes op te hangen aan het café voor meer sfeer en hij zou de originele kleuren van Café Kranzler accentueren zodat toeristen de koffiebar sneller opmerken. ‘Ik zie alleen maar grijze en saaie gevels in Berlijn, ik wil meer originele en kleurrijke gebouwen zien zoals dit’, zegt hij.

Voor Jolie moet een koffiebar gezellig zijn. ‘Ik moet mij op mijn gemak voelen in een café. Een lekker en warm kopje koffie is natuurlijk een must, maar de sfeer vind ik belangrijker’, zegt ze. Jolie vindt dat een aantrekkelijke en uitnodigende inrichting zorgen voor een positieve ervaring bij haar. ‘The Barn Coffee Roasters in Berlijn ken ik nog niet, ik wist niet dat het zo lang een populair café was vroeger, en nu nog steeds zijn succes behoudt’, zegt ze. Volgens Jolie ziet de gevel van het gebouw er somber uit en moeten de originele elementen van café Kranzler terug naar boven komen.

The Barn Coffee Roasters is de nieuwe invulling van Café Kranzler. De koffiebar vind je op het dak van de kledingwinkel Superdry. Café Kranzler was vroeger ook gekend door zijn rood-witte schaduwdoeken op de gevel. Ondanks de doeken er nu nog staan, neemt de kledingwinkel Superdry veel aandacht weg door zijn opvallend logo.

1963 versus 2024

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Café Kranzler vernield door de bombardementen, waardoor het achteraf een grondige renovatie onderging. In 1963, toen de Berlijnse muur nog maar twee jaar stond, kende de bevolking in de stad politieke spanningen, maar Café Kranzler bleef een succesvolle ontmoetingsplaats in West-Berlijn voor locals en artiesten.

Ralf Rüller is de uitbater van The Barn Coffee Roasters. Het koffiehuis is te vinden in het pand van het gekende Café Kranzler. Het café is gelegen op de hoek van de Kurfürstendamm, een van de grootste winkelstraten in Berlijn. Het dakterras kent al jaren een panoramisch zicht van 360 graden. In 2016 opende The Barn Coffee Roasters opnieuw na een make-over waarbij ze het interieur van het vroegere Café Kranzler veranderde naar een moderne look.

Duurzaamheid is de toekomst

Café Kranzler richtte zich op de vriendelijke bediening van hun klanten met het oog op kwaliteitsvol gebak en andere lekkernijen. The Barn Coffee Roasters daarentegen investeert in duurzame koffie voor zijn klanten. ‘Het contrast tussen de twee koffiehuizen toont de verandering van de koffiecultuur en duurzaamheidsbewustzijn door de jaren heen’, vindt Rüller.

Rüller wil het beste halen uit de koffiebonen van de boerderijen waarmee ze rechtstreeks samenwerken, zodat ook zij hun verdiende aandacht en erkenning krijgen. ‘De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en wij verwerken zorgvuldig de koffiebonen om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden’, zegt hij. Het café bewaart zijn koffiebonen in gerecycleerde verpakkingen, gebruikt energiezuinige branders om de ecologische voetafdruk te verkleinen en deelt hun initiatieven en projecten met klanten. The Barn Coffee Roasters wil dus niet alleen hoogwaardige koffie leveren, maar ook bijdragen aan een duurzame koffie-industrie.

Reporter Alexandra vindt dat The Barn Coffee Roasters een hippe sfeer uitstraalt met zijn moderne en frisse look. Of de kwaliteit en de smaak echt zo goed zijn, weet ze niet, want ze lust geen koffie.

Tekst: Alexandra Cares Morales
Foto 1963: © Roger W (CC BY-SA 2.0 Deed)
Foto 2024: © Alexandra Cares Morales