22/05/2024

(HER)BESTEMMING BERLIJN – Van crematorium naar cultuurcentrum: Silent-Green, een oase van rust en creativiteit

Het Silent-Green Kulturquartier in Berlijn is nu een cultuurcentrum, maar vroeger was het een crematorium. Wat is het verhaal achter deze herbestemming? Onze 21bis-reporters Tone en Robin vragen het aan Merlind David, trotse medewerkster in het cultuurcentrum: ‘Zoals de naam het zegt, is het hier groen en rustig, precies een oase.’

Liggende in het Wedding district in (West-) Berlijn staat het Silent-Green Kulturquartier. Het is een rustige omgeving met een oud gebouw dat lijkt op een kapel en een iets moderner gebouw dat duidelijk later is bijgebouwd. De groene voortuin heeft een link met de naam, namelijk de stille groene sfeer die het uitstraalt.
Toen het gebouwd werd, was crematie verboden in Duitsland, dus ook in Berlijn. Om die reden deden ze het gebouw lijken op een kapel en was het niet duidelijk of er crematies waren. De reden was toen vooral om mensen de kans te geven om hun dierbaren toch te cremeren, alhoewel het verboden was.

LUISTER: VAN CREMATORIUM NAAR CULTUURCENTRUM – DIT IS HET SILENT-GREEN KULTURQUARTIER

 

Tekst: Robin Wyckmans & Tone Berghmans
Reportage: Robin Wyckmans & Tone Berghmans
Foto: © Robin Wyckmans