15/05/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – 3 journalisten uit Gaza die de harde realiteit tonen

Te midden van de verwoestende Israëlische aanvallen op Gaza, spelen lokale journalisten een cruciale rol in het onthullen van de harde realiteit van de regio. Deze drie journalisten uit Gaza laten het dagelijkse leven zien onder de Israëlische bezetting.

Het dodenaantal in Gaza staat ondertussen op meer dan 34.900, waaronder minstens 109 Palestijnse journalisten en mediawerkers. Dat meldt de International Federation of Journalists (IFJ). Israël richt zich bewust op de vrije pers door dagelijks Palestijnse journalisten te doden, nieuwsorganisaties en non-profitorganisaties die over zijn oorlogsmisdaden rapporteren te sluiten, buitenlandse journalisten de toegang tot Gaza te ontzeggen, en Gaza aan communicatieblokkades te onderwerpen.

De journalistieke druk reikt verder dan de grenzen van Palestina en de gevolgen worden wereldwijd gevoeld. De buitenwereld is volledig afhankelijk van de verslagen van lokale journalisten door de volledige blokkade van Gaza. Bisan Owda, Saher Alghorra en Mariam Abu Dagga zijn slechts enkelen van hen die ongefilterde beelden van de bombardementen en de humanitaire crisis delen op sociale media zoals Instagram en TikTok.

  1. Bisan Owda

Bisan Owda (27) begint elke video met ‘Hey everyone, this is Bisan from Gaza and I’m still alive’ waarna ze een update geeft over de situatie in Gaza. Haar video’s, die het dagelijks leven onder de bombardementen tonen, hebben wereldwijd aandacht getrokken. Ze brengt de menselijke kant van de crisis in beeld en laat zien hoe Palestijnen proberen te overleven ondanks de beperkingen die Israël heeft opgelegd op de levering van voedsel, water, brandstof en hulpgoederen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bisan Owda (@wizard_bisan1)

  1. Saher Alghorra

De Palestijnse journalist Saher Alghorra (27) schrijft voor het pan-Arabische mediaplatform Daraj. Al jarenlang koestert hij een diepe passie voor het documenteren van het leven in Gaza. De afgelopen maanden vertellen Saher’s foto’s verhalen van rouwende families tot verwoeste straten. “De humanitaire situatie hier is buitengewoon catastrofaal,” vertelt hij aan TIME.

  1. Mariam Abu Dagga

“Rapporteren over Gaza is onze journalistieke plicht”, zei fotojournalist Mariam Abu Dagga (31) tegen CNN. Mariam werkt voor de onafhankelijke Arabische pers en zit momenteel in de zuidelijke Gazastrookstad Rafah. Ze beschouwt haar werk als een uitdaging van de Israëlische bezetting en van de harde realiteit van ‘de genocidale oorlog’.

 

Terwijl Palestijnse journalisten hun verhalen blijven delen, vreest Sherif Mansour van het Committee to Protect Journalists (CPJ) dat Gaza steeds geïsoleerder zal raken. Het verlies van deze journalistieke stemmen heeft volgens hem ernstige gevolgen, aangezien journalisten nodig zijn om tijdig en accuraat verslag te doen en zonder hen de propaganda en desinformatie toeneemt.

“Gaza’s journalisten moeten worden beschermd, degenen die dat willen moeten worden geëvacueerd, en Gaza’s poorten moeten worden geopend voor internationale media,” zei Jonathan Dagher, hoofd van de Midden-Oosten afdeling van RSF, in een verklaring in april. “De paar journalisten die erin geslaagd zijn te vertrekken, getuigen van dezelfde angstaanjagende realiteit van journalisten die worden aangevallen, gewond raken en gedood worden … Palestijnse journalistiek moet dringend worden beschermd.”

Enkele andere journalisten die Gaza ondertussen hebben kunnen verlaten, maar hun werk nog steeds doorzetten, zijn Motaz, Lama en Plestia. Het werk van overleden journalisten in Gaza circuleert ook nog steeds op sociale media. Hun inspanningen verdienen de nodige erkenning en bescherming.

Tekst: Kaoutar El Afi
Foto: © Kaoutar El Afi