24/05/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Programmeertaal en andere verrassende uitvindingen van vrouwen

Computerprogrammeertaal, ruitenwissers en de cirkelzaag; baanbrekende uitvindingen die door vrouwen zijn uitgevonden, zoals Grace Hopper die de programmeertaal uitvond, ondanks de stereotiepe verwachtingen dat er een man achter zit. 

  1. Grace Hopper: computerprogrammeertaal

De Amerikaanse wiskundige Grace Hopper creëerde de eerste echte compiler voor een computerprogrammeertaal. Een compiler zet de broncode van een programma om in een soort ‘machinecode’, een programmeertaal, die computers kunnen begrijpen en uitvoeren. Hiermee zette ze in 1949 de eerste stap naar gebruiksvriendelijke computerprogramma’s en applicaties waardoor computers voor iedereen toegankelijk werden.


Foto: Grace Hopper, pionier in computerprogrammeertaal, doorbreekt het stereotiep van vrouwen in Wiskunde.

  1. Mary Anderson: ruitenwissers

Mary Anderson zat begin 19e eeuw in een tram en keek uit het raam toen het ineens begon te sneeuwen en ze niets meer zag, net zoals de bestuurder. Het is toen dat ze het idee van een automatisch ruitenwisserssysteem kreeg. Voor ze deze uitvinding in het leven riep, moesten chauffeurs steeds uitstappen om de sneeuw of andere materie die hun zicht blokkeerde, met de hand af te vegen.

  1. Tabitha Babbitt: de cirkelzaag

In de 18e eeuw bestond er al een manuele cirkelzaag maar die was nog niet echt geschikt voor gebruik in houtbedrijven. De ‘grote’ cirkelzaag van Tabitha Babbitt, die ze in 1813 uitvond, was dat wel. Verder bedacht ze ook het proces om valse tanden te kunnen maken en verbeterde de kop van het spinnenwiel.

Alleen Mary Anderson heeft ooit een patent op haar uitvindingen aangevraagd en gekregen. Zo’n aanvraagproces was niet zo simpel in die tijd, en al zeker niet voor vrouwen. Hoewel ze misschien geen licentie hebben, worden hun bijdragen nog steeds erkend in de geschiedenis van technologie en innovatie.

 

Tekst: Joke Van Den Broeck
Foto: © Joke Van Den Broeck