26/05/2024

Small business starten op jonge leeftijd: Hoe begin je eraan?

Elise Bruls (22) begon in 2023 met haar eigen bedrijf With Fluffy Love dat hondenaccessoires aanbiedt. Een small business of kleine onderneming opstarten was voor haar een uitdaging. Frederik Vandermeirsch, expert zelfstandig ondernemen bij hr-dienstengroep Liantis, licht de grootste struikelblokken toe. ‘Er komt veel administratief werk bij kijken.’

Twintiger Elise Bruls startte een jaar geleden met With Fluffy Love, een kleine onderneming van hondenaccessoires. Haar assortiment bestaat uit hals- en leibanden, gemaakt van biotaan, een materiaal van nylon omringd met kunststof. ‘Mijn liefde voor honden en mijn creativiteit hebben me geïnspireerd om een bedrijf op te starten’, zegt ze. ‘Als hondenliefhebber wilde ik producten maken die functioneel, stijlvol en duurzaam waren.’

Voorbereiding op ondernemerschap
‘Een goede voorbereiding is cruciaal’, zegt Frederik Vandermeirsch, expert zelfstandig ondernemen bij hr-dienstengroep Liantis. ‘We raden iedereen aan om zich goed te informeren bij een ondernemingsloket zoals Liantis, maar ook bij een accountant.’ Zij helpen jou bij alle wettelijke en administratieve verplichtingen die bij een opstart als zelfstandige komen kijken. Volgens Vandermeirsch zijn er heel wat andere partijen, zoals de organisatie UNIZO, die ondersteuning bieden aan jongeren die zin hebben in een avontuur als zelfstandige. ‘Je moet je ook inschrijven in de Kruispuntbank Van Ondernemingen (KBO) en een btw-hoedanigheid aanvragen’, zegt hij.

Elise leerde eerst over marketing en branding en vroeg al snel haar btw-nummer, het identificatienummer van je onderneming, aan. ‘Mijn doelgroep definiëren, een productlijn ontwikkelen en een online platform opzetten waren mijn volgende stappen’, zegt ze. ‘Daarna zocht ik naar groothandels die kwalitatieve materialen aanboden.’

Voorwaarden voor jonge zelfstandigen
Voor elke zelfstandige activiteit moet je meerderjarig zijn. Daarnaast verschillen de voorwaarden, afhankelijk van het statuut dat je hebt. ‘Met een statuut student-zelfstandige moet je tussen de 18 en de 25 jaar oud zijn, voor minstens 27 studiepunten ingeschreven zijn per jaar aan een erkende onderwijsinstelling, de lessen volgen en effectief deelnemen aan de examens’, zegt Vandermeirsch. ‘Onder dit statuut betaal je voordelige bijdrage van 20,5% op je netto belastbaar inkomen per kwartaal of je betaalt zelfs geen sociale bijdragen. Het is een voordeelstatuut voor jongeren die willen proeven van het ondernemerschap, maar dan moeten ze natuurlijk aan alle voorwaarden voldoen.’

Uitdagingen en tegenslagen
‘Er komt veel administratief werk bij kijken’, zegt Vandermeirsch. Goede begeleiding zoeken is belangrijk volgens hem. Voor jongeren die een opleiding combineren met hun eigen zaak, is het niet altijd eenvoudig om die twee elementen te balanceren. ‘Niet iedereen heeft meteen de financiële middelen. Voor jongeren die net beginnen en een horecazaak willen opstarten, kan die financiering een grote uitdaging zijn.’

Elise investeerde haar eigen centen. ‘In het begin was het een behoorlijke uitdaging, want ik werkte alleen als student in de zomervakantie, dus veel geld had ik niet.’ Ze neemt ook haar administratie zelf onder handen. ‘Na verloop van tijd leerde ik hoe ik mijn administratie efficiënt kon beheren via Excel.’ Door haar financiën en bestellingen zelf bij te houden, geeft dat Elise een gevoel van controle en betrokkenheid van haar bedrijf.

Tegenslagen zijn onvermijdelijk bij het runnen van een eigen bedrijf, maar Elise probeert ze te zien als een kans om te groeien. ‘Ik moest leren omgaan met concurrentie, want soms zal je twijfelen aan jezelf of aan je bedrijf wanneer je concurrenten beter ziet presteren’, zegt ze. Concurrentie houdt Elise scherp en motiveert haar. Ze probeert zich te onderscheiden door middel van goede kwaliteit, service en duurzaamheid aan te bieden. ‘Misschien heb ik niet veel volgers of likes op sociale media, maar het is de kwaliteit van je werk dat telt en de manier waarop je omgaat met klanten.’

Privé en werk combineren
‘We zien dat jongeren zowel professioneel als privé tegelijkertijd zaken uitbouwen en dat is niet altijd evident of vanzelfsprekend. Zelfstandige starters onderschatten soms de administratieve verplichtingen’, zegt Vandermeirsch. ‘Neem nu het voorbeeld van een zelfstandige loodgieter. Die persoon moet natuurlijk de hele dag op pad zijn om klanten te helpen, maar moet ’s avonds ook nog offertes opmaken, onderaannemers contacteren, e-mails beantwoorden en planningen opmaken. Dat aspect van de job hoort er ook bij, maar wordt soms onderschat.’

Succesvol bedrijf
Flexibiliteit, doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid zijn de belangrijkste vaardigheden voor een succesvol ondernemerschap volgens Vandermeirsch. ‘Als zelfstandige ondernemer zorgt flexibiliteit voor een vermogen om met nieuwe en onvoorziene omstandigheden om te gaan.’

‘Doorzettingsvermogen heeft dan weer te maken met de wil om er altijd voor te gaan’, vindt hij. ‘Sommige perioden kunnen wat moeilijker zijn door externe factoren zoals internationale conflicten of een gezondheidscrisis zoals de coronaperiode. Ondernemers laten hun hoofd niet hangen, ze zien altijd nieuwe opportuniteiten en kansen.’

Als laatste speelt nieuwsgierigheid een belangrijke rol. ‘Zin hebben om bij te leren en op zoek te gaan naar nieuwe klanten, technieken en opportuniteiten. Zo kan je als ondernemer jezelf of je onderneming laten groeien’, zegt Vandermeirsch.

In het afgelopen jaar leerde Elise om flexibel te zijn en altijd te streven naar verbetering. Ze maakt gebruik van sociale media en mond-tot-mondreclame om haar klantenbestand op te bouwen. Ze is actief op Instagram en neemt deel aan lokale markten en evenementen. ‘Zo heb ik mijn bereik vergroot en nieuwe klanten aangetrokken’, zegt ze.


Elise Bruls (22) op haar eerste evenement Winter Wonder Plaza in Willebroek op 16 december 2023. © Elise Bruls

Motivatie en toekomstplannen voor With Fluffy Love
‘Hoewel ik twijfelmomenten had, dacht ik er nooit aan om te stoppen met With Fluffy Love. Mijn toewijding aan mijn klanten en mijn passie voor mijn werk motiveren mij altijd om door te blijven gaan, zelfs als het moeilijk werd’, zegt Elise. ‘Geloof en blijf jezelf’, vindt ze. ‘Sta achter je bedrijf en producten, dan komt alles goed.’

Elise wil With Fluffy Love verder uitbreiden en een gevestigde naam worden in de wereld van hondenaccessoires. ‘Ik wil mijn merk internationaal bekend maken,’ zegt ze. ‘Op lange termijn zou ik het super vinden om een eigen dierenwinkel te openen. Een winkel waar je onze producten kan bekijken, passen en testen.’

Tekst: Alexandra Cares Morales
Foto’s: © Elise Bruls