13/06/2024

Gracie Abrams: Muzikaal talent of familienaam?

Het nieuwe album van popartieste Gracie Abrams (24) komt op 21 juni 2024 uit. De jonge vrouw zit op een sneltrein richting de term popster, maar de vraag is of ze een plaatsje op die trein kreeg door haar eigen talent of eerder door haar ouders.

Gracie Abrams werd op 7 september 1999 geboren in Los Angeles. Haar vader J.J. Abrams is een Amerikaanse filmproducent, bekend van onder andere Star Wars: The Rise of Skywalker, waar hij de regie tot zich nam. Verder werkte hij ook mee aan meerdere films van Mission: Impossible en aan de Star Trek-films. Haar mama Kathie McCrath beweegt zich in dezelfde kringen als haar vader, want ook zij is film- en televisieproducente.

Gracie was het tweede kind in een gezin van drie kinderen. Haar oudere broer Henry Abrams (26) is auteur en schreef samen met hun vader een aantal boeken. Hij maakt ook illustraties; zo ontwierp hij bijvoorbeeld de omslaghoes voor de “Kingdom of the Planet of the Apes”-LP en hij deed ook al de bewerkingen voor bekende films waar zijn vader aan werkte. Gracie en Henry hebben nog een jongere broer August die momenteel 18 is en nog naar school gaat. 

Nepobaby

Ja, Gracie Abrams is een nepobaby. Nepobaby’s zijn kinderen van bekende ouders die de weg al een beetje vrijmaakten voor hen. Ze beginnen als het ware al met een stapje voor in de wereld waarin ze later doorbreken. De status van haar ouders heeft het haar onwaarschijnlijk net iets gemakkelijker gemaakt om connecties te maken in de entertainment industrie. Maar terwijl bijna haar volledige familie actief is in de filmwereld, gooide Gracie het over een volledig andere boeg.

Schoolprojectje

Al van jongs af aan toonde ze interesse in de muziekwereld. Toen ze zeventien jaar oud was maakte ze een CD voor een schoolopdracht, dat plaatste ze op Instagram en ze schreef erbij: ‘only for a school project but a girl can dream right’. Ze postte regelmatig covers van artiesten zoals Billie Eilish en nam ook een aantal video’s op waar ze haar eigen nummers zong. Haar allereerste nummer schreef ze toen ze amper acht jaar was.

Extended Play (EP)

In 2020 bracht Abrams haar allereerste EP uit. De bekende muziekstreamingsdienst Spotify beschrijft EP’s als ‘een minialbum dat beduidend korter is dan een gewoon album.’ Volgens Spotify bevatten EP’s meestal drie tot zes nummers. Abrams’ eerste EP ‘minor’ telde zeven liedjes. De release van haar eerste EP promootte ze door op te treden op The Tonight Show Starring Jimmy Fallon en op Jimmy Kimmel Live.

Abrams had duidelijk haar passie gevonden, want amper een jaar later volgde haar tweede EP ‘This Is What It Feels Like’. Die EP bestond dan weer uit twaalf nummers.

In 2021 ging de jonge zangeres op tour en ze opende voor Olivia Rodrigo die op dat moment de wereld rondtrok met haar SOUR-tournee.

Debuutalbum

Twee jaar lang werkte Abrams aan nieuwe muziek en in 2023 kwam dan eindelijk haar debuutalbum uit. Het album heette Good Riddance en dankzij veelvuldig teasen op Tiktok werd het meteen een succes. Haar debuutalbum werd positief onthaald en anno 2024 heeft Abrams ondertussen meer dan 13 miljoen luisteraars per maand. ‘Niet slecht voor een schoolprojectje,’ vindt Arrezina Rosseel (20), fan van Gracie Abrams.

Good Riddance Tour

Arrezina was één van de fans die op 7 oktober 2023 in de Brusselse La Madeleine aanwezig was voor Abrams’ allereerste, volledig uitverkochte, Belgische show. ‘Het was echt een hele mooie show. Gracie is ondertussen wereld beroemd, maar blijft toch met beide voetjes op de grond. Ze heeft echt een mooi hart en ze is zo zorgzaam en lief voor haar fans,’ vertelt Arrezina. ‘Tijdens onze show was er een meisje vooraan flauwgevallen en ze heeft meteen haar show stilgelegd en heeft security geroepen en heeft dan ook nog zelf met het meisje gepraat en haar gerustgesteld. Er zijn niet veel artiesten die dat doen,’ gaat ze verder.

Taylor Swift

Begin 2023 kreeg Abrams de kans om een aantal show te openen voor popster Taylor Swift die met haar wereldtournee The Eras Tour doorheen de Verenigde Staten trok op dat moment. De twee ontwikkelden een hechte vriendschap en zongen zelfs een aantal liedjes samen, zowel van Abrams’ discografie als van die van Swift.

Touren met Taylor Swift was voor Abrams een unieke kans die haar nog meer mensen deed bereiken en nog meer fans deed krijgen. Ze uitte haar dankbaarheid voor Swift in vele posts op Instagram, waarna ze dan in maart 2023 haar eigen weg op ging met haar eigen wereldtournee, de Good Riddance Tour.

Ondertussen lijkt Abrams wel het grote lot gewonnen te hebben in de muziekwereld, want op haar gloednieuwe album The Secret of Us staat een samenwerking met Taylor Swift. Daarmee wekt ze dus ook interesse van Swifties (fans van Taylor Swift) en vinden zij nu ook de weg naar Abrams’ muziek. De innige vriendschap tussen de twee vrouwen heeft de deur naar de grote roem voor Abrams wagenwijd opengezet.

Op tiktok wordt er momenteel volop gespeculeerd over de Londense show van The Eras Tour op 21 juni. Fans gokken dat Abrams een speciale gast zal zijn tijdens de show aangezien haar album The Secret of Us die dag uitkomt en er het liedje ‘us’ op dat album staat, gezongen door Taylor Swift en Gracie Abrams. Veel fans geloven dat de artiesten het liedje op 21 juni samen zullen zingen tijdens Swift’s show.

Tekst & foto: © Elise-Charlotte Kindts