04/06/2024

(HER)BESTEMMING BERLIJN – Neue Wache: van wachthuis naar gedenkplaats

Neue Wache werd gebouwd als wachthuis voor de troepen van de kroonprins van Pruisen, diende later als monument voor Duitse oorlogsslachtoffers en is nu de gedenkplaats voor slachtoffers van oorlog en tirannie. Binnenin staat een kopie van Moeder met haar dode zoon, een werk van de Duitse Käthe Kollwitz. ‘Het is ontroerend, echt onbeschrijflijk’, vertelt een emotionele Britse toerist. 

Een classicistisch gebouw met Dorische zuilen en een kunstwerk van Käthe Kollwitz: het zijn de weinige, maar veelzeggende elementen die iedere bezoeker van die Neue Wache meteen stil krijgen. Belicht onder een oculus, een cirkelvormige opening in het dak, krijgt de kopie van Moeder met haar dode zoon alle aandacht die hij verdient.

LUISTER: VAN WACHTHUIS NAAR GEDENKPLAATS – DIT IS NEUE WACHE IN BERLIJN

Het is duidelijk dat die Neue Wache tot op vandaag nog veel losmaakt bij de bezoekers. Zelf eens gaan bekijken? De Neue Wache is dagelijks te bezoeken in Unter den Linden 5-7 in Berlijn.

Kopie van ‘Moeder met haar dode zoon’ van Käthe Kollwitz. – © Lauren Van Uytven

Tekst: Alexander Ballekens
Reportage: Alexander Ballekens en Lauren Van Uytven
Foto: © Alexander Ballekens