25/09/2024

Alles wat u moet weten over de gemeenteraadsverkiezingen

13 oktober 2024 is het weer tijd om te gaan stemmen. Er is al veel geschreven over of u wel of niet gaat stemmen, maar voor wat stemt u nu precies? Wat is de gemeenteraad en wat betekent deze specifiek voor u?  

Gemeenteraad  

Om de gemeenteraadsverkiezingen te begrijpen moeten we eerst ontdekken wat de gemeenteraad is en doet. De gemeenteraad bestaat uit rechtstreeks verkozen gemeenteraadsleden. Dat zijn mensen uit de gemeente die zich beschikbaar stellen om zich te engageren voor de gemeente voor een periode van 6 jaar. Het zijn lokale ‘volksvertegenwoordigers’ die zich dicht bij de inwoners van de gemeente bevinden. Ze dienen als spreekbuis van de inwoners om het beleid te bepalen en te besturen.  

De gemeenteraadsleden van diverse (lokale) partijen zetelen samen in de gemeenteraad. Hier wordt er beslist over enkele belangrijke aangelegenheden: 

  • Meerjarenplan: bevat de doelstellingen en toekomstplannen van de gemeente voor de komende 6 jaar. Ze koppelen hier ook de budgetten aan die beschikbaar zijn voor het realiseren van deze plannen.  
  • Bepalen van het beleid: als het aankomt op het bepalen van het beleid is de gemeenteraad niet weg te denken uit je gemeente. Ze bepalen over de organisatie van lokale instanties zoals de bibliotheek en de sportinfrastructuur. 
  • Gemeentebelastingen: ook hoeveel je jaarlijks moet afstaan aan de gemeente om er te wonen wordt bepaald door de gemeenteraad. 

 

Realisatie van woonproject in Oostende dat eerst moest goedgekeurd worden door de gemeenteraad © Robbe Bernard

Ook ruimtelijke ordening wordt bepaald door het gemeentebestuur. Dit omvat de inrichting van zones in de stad voor projecten of herbestemming van gebouwen. Het bepaalt welke gebieden gebruikt mogen worden voor huisvesting of voor industrie. Het laten bouwen van een heel nieuw project vereist de goedkeuring van de gemeenteraad. (zie foto hierboven) De gemeenteraad bepaald dus mee in hoe het uitzicht van je gemeente verandert.  

Sportclub die mede door de gemeenteraad mogelijk gemaakt is © Robbe Bernard

Over het inrichten van sportinfrastructuur maakt de gemeenteraad ook beslissingen. Ze zorgen ervoor dat er bijvoorbeeld een sporthal is om in te basketballen en dat er een sportclub aanwezig is. Ze kennen daarnaast ook subsidies toe aan deze clubs en bepalen dus onder andere hoeveel lidgeld jij zal moeten betalen.    

Gemeenteraadsverkiezingen  

De gemeenteraad wordt om de zes jaar rechtstreeks verkozen door de inwoners van de gemeente, die ouder zijn dan 18 jaar. De verkiezingen van 13 oktober 2024 zijn uniek omdat er voor de eerste keer stemrecht is en geen opkomstplicht. Wie wil mag een stem uitbrengen, wie dat niet wil, is niet verplicht om naar het stemhokje af te zakken.  

Waarom dan toch gaan stemmen?  

Zoals eerder vermeld beslissen de verkozen leden over het meerjarenplan. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de visie van de verschillende gemeenteraadsleden (of diens partijen) over de toekomst van de gemeente. Welke visie sluit het beste aan bij je eigen visie, en welke toekomst wil je voor jouw gemeente? De gemeenteraadsverkiezingen is het moment om je stem te laten horen.  

De gemeenteraad maakt beslissingen die voelbaar zijn in je dagelijks leven. Vind je dat er niet genoeg mogelijkheden zijn om te sporten? Misschien is er wel een opkomend gemeenteraadslid dat dezelfde mening met je deelt en hier iets aan wil veranderen.  

Gemeenteraadsleden zijn er omdat ze dicht bij het volk staan. Zijn er onderwerpen die erg leven in je gemeente, dan kan het goed zijn dat er een gemeenteraadslid een mening over heeft en het terug te vinden is in zijn/haar campagne.