Dag van de Jeugdbeweging
18/10/2024

Dag van de Jeugdbeweging: 3 minder bekende jeugdbewegingen in de spotlight

Het is weer zover. Op vrijdag 18 oktober beleef je een dag vol plezier tijdens de Dag van de Jeugdbeweging. Leden en vrijwilligers genieten samen van een ontbijt in verschillende steden verspreid over Vlaanderen en Brussel.

De nieuwe editie van de Dag van de Jeugdbeweging gaat van start. Alle jeugdbewegingen staan in de kijker; waarbij de leden, leidingen en vrijwilligers worden bedankt voor hun inspanning en enthousiasme. De Chiro of Scouts en Gidsen Vlaanderen klinken bekend in de oren, maar welke jeugdbewegingen vind je nog in ons land?

1. Akabe

Akabe (Anders Kan Best) is een groep van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor mensen met een beperking. Kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar zijn welkom. ‘Mensen met ondersteuningsnood kunnen niet deelnemen aan een reguliere scouts en daarom organiseren we tweewekelijks activiteiten op zondagnamiddag’, zegt Riene Crabbé, vrijwillger bij Akabe Heverlee. Ze is leiding van Akancien, een groep voor 25-plussers.

De groepen bij Akabe zijn klein en worden verdeeld op basis van leeftijd, per groep van acht leden staan vijf vrijwilligers. Ze plakken ook geen stempel op de leden en daarom wordt hun beperking niet vermeld. ‘Iedereen moet zich goed voelen in de groep. We hebben zelfs al twee leden die leiding werden’, vertelt Riene. De vrijwilligers organiseren activiteiten in het bos of bij de lokalen. Ook zwemmen ze elk jaar en vieren ze Sinterklaas. Voor leden die overprikkeld raken, voorziet de leiding een ‘snoezelmoment’ waarin ze met de groep tot rust komen aan de hand van prikkelarme activiteiten, zoals een film kijken.

Riene raadt aan om vrijwilliger te worden bij Akabe. ‘Het kan chaotisch zijn, maar je komt terecht in een vriendengroep. Je beleeft een leuke dag en leert van elkaar. Elke zondag is anders.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Akabe Heverlee (@akabeheverlee)

2. JNM

JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) is een jeugdbeweging met een focus op natuur en milieu. Iedereen jonger dan 26 jaar is welkom. ‘Bij ons kan je jezelf zijn, want niemand oordeelt over wie je bent of wat je doet’, zegt Jona Barkmeijer, vrijwilliger bij de jeugdbeweging. ‘Je wordt verwelkomt in een warme en toegankelijke sfeer.’

Bij JNM kan je vogels spotten of deelnemen aan klimaatmarsen. Daarnaast organiseren ze knutselactiviteiten en planten ze samen bomen. ‘We organiseren ook leefweken en kampen’, informeert Jona. ‘We werken met pijlers die gericht zijn op natuur en milieu: Beheer richt zich op ons natuurbehoud, zoals het planten van bomen. Milieu organiseert activiteiten die het bewustzijn over klimaatproblemen vergroten. Natuur voorziet onze leden van informatie en kennis over de natuur.’

‘We vinden het belangrijk dat jongeren zich geliefd voelen’, zegt Jona. ‘Mensen van LGBTQAI+ voelen zich thuis bij ons. Daarnaast bieden wij een stem aan jongeren die bezorgd zijn over het klimaat.’

3. Bazart

De kunstjeugdbeweging Bazart is een project van Bamm!, een kunst- en erfgoededucatieve organisatie. ‘We proberen zoveel mogelijk met kunst te werken en daarom organiseren we stadsspelen, bezoeken we musea of doen we activiteiten rond de kunstenaar Keith Haring’, zegt Marie Jacobs, leiding bij Bazart Antwerpen. Kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar kunnen elke zaterdagnamiddag aan de slag met kunst. De leden worden verdeeld in vijf groepen op basis van hun leeftijd.

‘Bazart is gericht op inclusiviteit, iedereen is welkom’, zegt ze. ‘Alle leden kunnen hun creativiteit en een deel van zichzelf verwerken tijdens een artistieke activiteit, waardoor ze hun artistieke stem ontwikkelen.’ Tijdens het jaar gaan ze op weekend, en in de zomervakantie op kamp.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bazart Antwerpen (@bazart_antwerpen)

Tekst: Alexandra Cares Morales
Foto: © Jona Barkmeijer