maan, volle maan, jagersmaan
17/10/2024

De Jagersmaan was een volle supermaan

Vannacht was het volle supermaan, dat is wanneer de maan groter en helderder is dan anders. Deze supermaan wordt ook wel de jagersmaan genoemd. Wat is een supermaan en wat betekent dit?

 

Nicolas Roose, weeranalist bij MeteoSupport zegt dat een supermaan zo groot is omdat ze effectief dichter bij de aarde staat. ‘De maan beweegt in een ellipsvormige baan rond de aarde en tijdens een supermaan is ze op het punt in die baan dat ze het dichtst bij de aarde ligt. We noemen dat het perigeum. Hierdoor lijkt de supermaan dus ongeveer 7% groter en 15% helderder dan een gewone volle maan.’ Dat is dus niet anders met de jagersmaan. Op sommige foto’s lijkt de maan erg groot en helder, maar volgens Roose zit daar ook altijd een stukje framing bij van de fotograaf: ‘Vooral tijdens het vroege opkomst van de maan oogt ze spectaculair groot. Dat is vaak het moment waarop fotografen de foto nemen.’ De maan staat dus wel degelijk dichter bij de aarde, maar we mogen niet vergeten dat framing en belichting van de foto een rol spelen in hoe het er uit ziet.

Manen en namen

De jagersmaan is volgens verschillende spirituele websites een maan waarin je dichter bij je oerinstincten staat. Het zou die naam hebben gekregen omdat vroeger, toen we dichter bij de natuur stonden, het in oktober de tijd was waarin de jagers zich klaarmaakten voor de winter. De gewassen waren dan al geoogst, waardoor de jagers bij het licht van de volle maan wild gingen vangen. Oktober is daar de perfecte tijd voor want veel wild, zoals herten en fazanten, zijn nu dik om de winter te overleven. De maan in oktober heeft nog andere namen, zo wordt ze in Wicca of middeleeuwse tradities ook wel de bloedmaan genoemd.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NASA (@nasa)

Niet enkel de volle maan van oktober heeft een naam, ook alle andere twaalf manen (dertien in totaal) kregen er een. Zo heet de maan in september de oogstmaan, omdat rond die tijd de oogst wordt binnengehaald. De maan in mei heet dan weer de bloemenmaan, verwijzend naar het seizoen. Volgens verschillende spirituele websites heeft de maan dan ook elke keer een andere energie. De oogstmaan zou dus goed zijn om dankbaarheid te tonen aan elkaar en de planeet voor alles wat ze gegeven heeft de afgelopen zomer.

Slaapproblemen

Of je door de volle maan nu echt slechter slaapt of dat ze een invloed heeft op je energie of gemoedstoestand is een beetje troebel water. ‘Het is een vrij omstreden onderwerp, waarin sommige onderzoeken aantonen dat er wel degelijk verandering is in het slaappatroon en anderen dan weer niet’, zegt Roose. Ook in een artikel dat eerder verscheen op VRT NWS wordt er gezegd dat het eerder fabel is. Het zou eerder een “selffulfilling prophecy” zijn. Dit betekent dat een verwachting zichzelf inlost, omdat ze zelf verwacht dat het zich inlost.

Tekst & Foto: Jona Barkmeijer