01/10/2024

Van theater tot fashionicoon: zo stond Maggie Smith in de spotlights

Maggie Smith is vrijdag 27 september op 89-jarige leeftijd overleden. De Britse actrice was vooral bekend als professor McGonagall in Harry Potter en als Violet Crawley in de dramaserie Downton Abby. Maar daarnaast stond Smith ook op het theaterpodium en was ze model voor Loewe. Wij zetten haar verrassendste verwezenlijkingen op een rijtje

Maggie Smith overleed op 89-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Dat melden haar zonen Toby Stephens en Chris Larkin. Wat de doodsoorzaak was, is nog niet bekend. Maar ze was wel omringd door vrienden en familie.

Late carrièreswitch

In 2023 voegde Maggie Smith nog model toe aan haar curriculum vitae. Op 88-jarige leeftijd stond de actrice model voor het Spaanse luxemerk Loewe. Zo kondigde Loewe haar voorjaarscampagne 2024 aan. Duitse fotograaf Juergen Teller fotografeerde Smith in een grote jas van imitatiebont gecombineerd met een Puzzle-tas van Loewe. Daarnaast trok de actrice nog een wit-zwarte coltrui aan gecombineerd met een witte rok en een Paseo-tas van Loewe.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LOEWE (@loewe)

 

‘Er zijn de laatste tijd nieuwe campagnes voor Loewe waarin Maggie Smith te zien is’, schreef een X-gebruiker. ‘Ze ziet er absoluut prachtig uit. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik de foto zag. Maar ik vind het geweldig dat ze deze prachtige dame hebben gebruikt op haar triomfantelijke leeftijd.’

Als actrice op de planken staan

Haar carrière startte in 1952 met het toneelstuk Twelfth Night van Sheakespeare waar ze Viola vertolkte. Ze leerde acteren met dit toneelstuk in het Oxford Playhouse en creëerde een liefde voor Shakespeare. In de jaren 60’ werd Smith lid van de National Theater Company.

Ze vertolkte in 1963 de rol van Sylvia in het theaterstuk The Recruiting Officer. Het stuk gaat over een vrouw die als man verkleed gaat. Vermomd als rekruut probeert ze Rose te verleiden. Dat doet ze om rokkenjager Plumes relaties met andere vrouwen te weten te komen.

Een van de andere rollen die Smith vertolkte was Hedda Tesman in Hedda Gabler in 1970. Hedda, de dochter van generaal Gabler, was gewend aan luxe. Ze keert terug van huwelijksreis, maar dan blijkt dat dit toch niet het leven is dat ze wou. Ze is slim en weet hoe ze de mensen rondom haar moet manipuleren om te krijgen wat ze wil.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Edon Cæsar (@edonqesari)

Tv-carrière van Maggie Smith

Daarnaast is Smith niet alleen bekend van de rollen die ze vertolkte op de planken of rollen zoals professor McGonagall in Harry Potter en Violet Crawley in Downton Abby. Zo speelde ze Emily Delahunty in het tv-programma My House in Umbia in 2003. Het programma is gebaseerd op het boek My House in Umbia van William Trevor.

Maggie Smith vertolkte onder andere nog de rol van Betsey Trotwood in David Copperfield. Daar speelde ze de groottante van David Copperfield die wordt afgewezen door Betsey Trotwood. Het programma werd in twee dagen opgedeeld en op tv uitgezonden in 1999. Later verscheen de actrice als gast in de comedyshow The Carol Burnett Show. Maar dit zijn zeker niet de enige rollen die ze vertolkte in haar leven.

Haar eerste Academy Award won Smith voor Beste Actrice in 1969. Toen vertolkte ze de rol van Miss Jean Brodie in The Prime of Miss Jean Brodie. In totaal won Smith twee Academy Awards, vijf BAFTA’s en vier Emmy Awards.

Tekst: Laura van Trijp
Foto: Warner Bros