10/10/2024

LOKALE VERKIEZINGEN: Samen Jong Voor Leuven werkt aan een veiliger en inclusiever nachtleven

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober speelt het nachtleven een belangrijke rol voor de politieke jongerenbeweging Samen Jong Voor Leuven (Vooruit). ’Bijna elk meisje kreeg al te maken met grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan. Hoewel dit een bredere maatschappelijke kwestie is, willen we het ook op lokaal niveau aanpakken’ aldus Mauro Michielsen (19) plaats 22 op de lijst van Vooruit. 

Samen Jong Voor Leuven is een initiatief binnen de politieke partij Vooruit, dat zich specifiek richt op jongeren en hun belangen en zorgen in de stad. Het team bestaat uit tien jonge Leuvenaars, die allemaal actief betrokken willen zijn bij de politieke besluitvorming. Het doel van Samen Jong Voor Leuven is dan ook om jongeren een stem te geven in de lokale politiek en ervoor te zorgen dat hun ideeën en zorgen serieus worden genomen. ‘Leuven is een jongerenstad, burgemeester Mohamed Ridouani, vond het dan ook cruciaal dat ook wij een stem krijgen,’ vertelt Mauro Michielsen (19). Michielsen is een van de gezichten van Samen Jong Voor Leuven, student politieke wetenschappen en columnist bij De Standaard. Michielsen zet zich met de jongerengroep in voor diverse thema’s die leeftijdsgenoten raken, zoals betaalbaar wonen, onderwijs, mobiliteit, en ook het creëren van een veilig en inclusiever nachtleven.

Problemen in het nachtleven

‘We kunnen er niet om heen, er gebeuren nog steeds te veel incidenten in het nachtleven. Een tijdje geleden ging ik uit met vrienden en kreeg ik zonder enige aanleiding klappen op de Oude Markt. Een paar jonge gasten zochten ruzie, ik was de pechvogel die op hen botste’, vertelt Michielsen. Volgens de jonge politieker is het logisch dat er af en toe kleine incidenten zijn in een levendige stad als Leuven, maar dat neemt niet weg dat ze aangepakt moeten worden. ‘Leuven zou Leuven niet zijn als we deze problemen zouden negeren. We willen dat iedereen zich veilig voelt in de stad.’ Hij benadrukt ook het grensoverschrijdend gedrag waar veel meisjes in Leuven mee geconfronteerd worden. ‘Ik schreef er eerder al een column over, al mijn vriendinnen waarmee ik sprak, hebben wel eens grensoverschrijdend gedrag meegemaakt tijdens het uitgaan. Hoewel dit een bredere maatschappelijke kwestie is, willen we het ook op lokaal niveau aanpakken’, aldus Michielsen.

5 speerpunten voor een inclusiever en veiliger nachtleven

Samen Jong Voor Leuven komt met vijf concrete voorstellen die ze opmerkten op grotere evenementen en in andere landen om het nachtleven ook in Leuven veiliger en inclusiever te maken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mauro Michielsen (@mauro_michielsen)

1) Bystander opleidingen voor barpersoneel: Het personeel van cafés op de Oude Markt zal getraind worden met omstaander opleidingen in hoe ze kunnen ingrijpen bij onveilige situaties.

2) Angel Shot: Dit concept, overgenomen uit Groot-Brittannië, is een soort codewoord dat mensen in staat stelt om op een subtiele manier aan het barpersoneel te melden dat ze zich onveilig voelen. Het wordt reeds gebruikt in Brussel.

3) Careteams: Tijdens drukke uitgaansavonden moeten zorgteams aanwezig zijn als aanspreekpunt, vergelijkbaar met wat al zichtbaar is op grote festivals. Sommige plekken in Leuven, zoals de Stelplaats en OPEK, voerden dit reeds in. Samen Jong Voor Leuven wil dit uitbreiden naar de Oude Markt.

4) Middelen voor jonge organisatoren: Jonge organisatoren krijgen ondersteuning en opleidingen om zelf careteams en -zones te installeren.

5) Sensibilisering rond alcohol en druggebruik: Een bewustwordingscampagne moet Leuvenaars informeren over verantwoord gebruik.

Zondag 13 oktober

Samen Jong Voor Leuven wil aantonen dat jongeren een sleutelrol kunnen spelen in het vormgeven van de toekomst van de stad. ‘Ik hoop dat de kiezer jonge gasten als ik zondag een kans geeft. Jongeren hebben een sterke visie, vol engagement en vernieuwende ideeën. Het is belangrijk om nieuwe gezichten in de politiek te verwelkomen en het systeem te blijven vernieuwen. Maar uiteindelijk ligt die keuze bij de kiezer’, aldus Michielsen

Tekst: Ilaicha Vandeputte
Beeld bovenaan: © Samen Jong Voor Leuven