Talenkennis gaat achteruit: ‘Alles moet zo snel gaan, ten koste van de talenkennis’
De talenkennis in België is niet optimaal. Dat blijkt uit de cijfers van het PISA-onderzoek dat Vlaanderen publiceerde. De achteruitgang is niet enkel voelbaar op de schoolbanken, maar ook op de werkvloer. ‘Buiten de informatica gaat de taal op de werkvloer achteruit.’
Uit het PISA-onderzoek (internationaal vergelijkend onderzoek op initiatief van de OESO, red.) blijkt dat 23,9% van de Vlaamse leerlingen het basisniveau voor lezen niet haalt. Meisjes scoren nog altijd beter dan jongens, toch blijft er een negatieve trend in de resultaten.
Nicolas Caeymaex is meerdertalig en wijdt het probleem aan de globalisering. ‘Alle films zijn in het Engels’, informeert hij. ‘Iedereen verstaat Engels, het is gemakkelijk. Nieuwe woorden, sociale media, het is allemaal Engelstalig. Dat is de standaardtaal aan het worden.’
Talen op de werkvloer
Ook op de werkvloer merkt Nicolas taalachteruitgang. Hij stelt dat Nederlands de belangrijkste taal is in België, want in Vlaanderen zitten de meeste bedrijven. Naast Nederlands vindt hij ook Engels belangrijk. ‘Vooral voor internationale bedrijven is dat belangrijk. Maar het wordt al door bijna iedereen in Vlaanderen gesproken’, vertelt hij.
Tegenwoordig moet alles in de bedrijvenwereld zo snel mogelijk gaan, ten koste van de talenkennis. ‘Alles gaat via mail en dat moet snel gaan. Niemand spendeert dus tijd aan mooie woordenschat. In het Nederlands sluiten ze een mail af met mvg (met vriendelijke groet, red.) en in het Frans met bav (bien à vous, red.). Het zijn de kleine dingetjes, maar dat is wel mee de oorzaak’, verklaart Nicolas.
Bedrijven moeten wel talencursussen aanbieden als het personeel dat wil, vindt Nicolas. Vanaf 20 werknemers zijn bedrijven dat ook verplicht. ‘Als het personeel talencursussen zou willen, dan biedt ik dat aan. Maar ik ga niemand verplichten. Iemand uit het magazijn hoeft niet perse een goede kennis van Frans te hebben in Vlaanderen. Een magazijnier uit Marokko kan daar wel interesse in tonen. Hier wordt overal Nederlands gesproken dus die persoon heeft dat nodig’, deelt hij mee.
Talenkennis van kleins af aan
Nicolas groeide op in Brussel en sprak thuis Frans. Hij ging naar een Nederlandstalige school en heeft de laatste twee jaar van zijn opleiding afgemaakt in de Verenigde Staten. Momenteel probeert hij die kennis ook door te geven aan zijn kinderen. Talen zijn voor hem dus belangrijk en die kennis begint al van kleins af aan op school.
‘Tweetalige lessen kunnen een oplossing zijn voor het talenprobleem. Als je niet zo vlot bent in een taal kan dat frustreren, maar dat is niet erg. Oefening baart kunst. Of het mensen helpt die graag met wiskunde bezig zijn, dat weet ik niet’, verklaart Nicolas.
Andere oplossingen kunnen stages in andere talen zijn. Maar ook taalkampen verplichten jongeren om een andere taal te spreken. ‘Mijn mama heeft me voor een week in een Engelstalig kamp gestoken. Ik kende niemand en iedereen sprak Engels. Ik moest dus wel’, antwoordt hij.
Dit bericht op Instagram bekijken
Zelf vindt Nicolas het belangrijk dat zijn kinderen een goede talenkennis hebben. Hij spreekt thuis tegen zijn vrouw en kinderen Frans. Nederlands krijgen ze op school. Engels leren ze van televisie of als ze met sommige Engelstalige familieleden praten. ‘Ik vind het belangrijk dat ze meer dan één taal spreken. Liefst een Germaanse en een Romaanse taal, want in Europa is dat de scheiding. Als je van beiden een taal kent, leer je andere talen vrij snel’, verklaart hij.
Tips and tricks
De beste tip om een taal te leren is volgens Nicolas reizen. ‘Ga alleen op reis naar het buitenland. Niet met iemand anders, want dan praat je nog tegen elkaar in een taal die je al kent. Als je alleen bent, ben je verplicht om een andere taal te leren. Daarnaast kan je ook Netflix kijken, maar dat doe je best in de originele taal van de serie en met ondertiteling in die taal’, deelt hij mee.
Tekst en foto: Laura van Trijp