21/11/2024

Na zoveelste blessure van FC Barcelona-ster Ansu Fati: welke talenten zagen ook hun carrière in rook op gaan?

Woensdag kwam het verwerpelijke nieuws vanuit Barcelona dat toptalent Ansu Fati (22) opnieuw weken uit is met een blessure. De zoveelste tegenslag voor de jonge Spanjaard. Door de opstapeling van blessures kwam hij de afgelopen jaren bijna niet aan spelen. Deze drie talenten verdwenen ook van het podium na blessureleed.

Het was de Italiaanse voetbaljournalist Fabrizio Romano die woensdagmiddag meldde dat Ansu Fati een nieuwe blessure heeft opgelopen op training. De Spaanse aanvaller moest de zware schoenen van Lionel Messi vullen, maar daar is door zijn vele blessures vooralsnog niet in geslaagd.

Veertien blessures hielden hem al tijdens 131 wedstrijden aan de kant. Bij zijn club FC Barcelona waren ze de wanhoop nabij. Ze leenden hem uit aan het Engelse Brighton om hem opnieuw op het rechte pad te krijgen. En met succes. Onder Hansi Flick zou Fati opnieuw minuten maken voor Barça. Tot een nieuwe blessure deze zomer roet in het eten gooide.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fabrizio Romano (@fabriziorom)

Eind september was het nummer tien van de Blaugrana opnieuw inzetbaar tot groot jolijt van trainer Flick. Maar met één basisplaats, zeven invalbeurten en een nieuwe blessure zit de Duitse topcoach met de handen in het haar. Komt het nog goed met hem?

Fati is zeker niet het eerste toptalent dat zijn carrière door blessures als sneeuw voor de zon ziet wegsmelten. Hier zijn drie andere toptalenten die een carrière aan zich zagen voorbijgaan.

Ronaldo
Als achttienjarige begon Ronaldo zijn Europese carrière net over de grens met Nederland. Bij PSV groeide de Braziliaanse aanvaller al snel uit tot publiekslieveling. Samen met spitsbroer Luc Nilis vormde hij een geoliede doelpuntenmachine. Via FC Barcelona versierde hij op zijn 22ste een transfer naar het Italiaanse Internazionale.

‘O Fenômeo’ bleef niet gespaard van blessures. Ondanks zijn Ballon D’Or in ’97 werd zijn verblijf in Milaan er een in mineur. In november 1999 scheurde hij de patellapees in zijn knie. 140 dagen later was ‘R9’ opnieuw speelklaar. In de volgende wedstrijd zakte hij na slecht zeven minuten opnieuw door zijn knie. Liefst zeventien maanden zal de revalidatie duren.

De carrière van de 24-jarige Braziliaan leek op dat moment al voorbij. Hij zou opnieuw naar Spanje trekken met dit keer Madrid als bestemming. Maar ook bij Real kon hij door blessures zijn stempel niet drukken. Uiteindelijk belandde Ronaldo opnieuw in Milaan, nu bij AC Milan, maar ook daar bleef hij in het sukkelstraatje.

Twee horrorblessures zorgden ervoor dat ‘R9’ nooit echt zijn potentieel kon bereiken. Dankzij twee Gouden Ballen herinneren we hem vandaag nog als een van de beste aller tijden.

Marco van Basten
Amper dertien jaar. Zolang duurde de carrière van Marco van Basten. De Nederlandse spits van Ajax en AC Milan kende een blitzcarrière met dank aan de opeenstapeling van blessures.

Het leven van ‘De Hollandse Zwaan’ zag er thans rooskleurig uit. Als zeventienjarige knul maakte hij zijn debuut voor Ajax. Hij mocht Johan Cruyff vervangen en al snel zullen de vergelijkingen volgen. Met 152 goals in 172 wedstrijden had van Basten zich al lang in alle Amsterdamse harten gespeeld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pubity Sport (@pubitysport)

In 1987 klopte AC Milan aan met een aantrekkelijk voorstel. Van Basten twijfelde niet en waagde zich aan de uitdaging in Italië. En met succes. In zijn tweede én derde seizoen wist hij de Gouden Bal te winnen. Een nieuwe wereldster stond op. Tot een aanhoudende enkelblessure daar een stokje voor stak.

En zo stopt ‘San Marco’ al op 30-jarige leeftijd met voetballen. Na drie Gouden Ballen kan je wel spreken van een geslaagde carrière, maar wat als die enkel niet zo gevoelig was?

Eden Hazard
Van Reims tot Londen, elk voetbalveld toverde deze Belg om tot zijn ‘Tuin van Eden’. De Waalse dribbelkont had de hele Franse competitie voorbij gedribbeld waarna hij hetzelfde in Engeland wilde doen.

Bij Chelsea kreeg Hazard voor het eerst te maken met de harde aanpak van de verdedigers in de Premier League. Een lichaam dat constant een dreun of tackle moet verwerken blijft niet fit. Zo duiken er her en der enkele lichte kwaaltjes op. Met een enkeloperatie leek er even een einde aan de lijdensweg te komen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door La Premier (@lapremierleague)

Hazard bloeide opnieuw helemaal open en ontpopte zich tot een van de beste spelers ter wereld. Met als hoogtepunt in 2019: een transfer naar Real Madrid. Bij ‘De Koninklijke’ zou hij dé man moeten worden. Maar al snel bleek dat het lichaam van Hazard genoeg had van de dreunen en tackles.

Hij zou in vier seizoenen bij de Spaanse recordkampioen niet verder komen dan 71 wedstrijden en slecht zeven goals. De pijnlijke ondergang van Hazard bezorgde ook de ‘gouden generatie’ Rode Duivels hoofdpijn. Swingen zouden de heupen van Hazard nooit meer doen en besloot in 2023 zijn schoenen aan de haak te hangen.

 

Tekst: Dario Smekens
Foto: Ben Kerckx via Pixabay