Politiek is nog een mannenberoep: Hoe is het om als vrouw in de politiek te stappen?
Bij de gemeenteraads- en provincieverkiezingen van oktober 2024 werden er meer vrouwen verkozen dan bij de verkiezingen van 2018. Hoewel dat een positieve stijging is, ligt het aantal vrouwelijke burgemeesters laag. Hoe is het om als vrouw in de politiek te stappen? ‘Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor jonge meisjes om in de politiek te stappen’, zegt Runne Dehaes (20).
Volgens de cijfers van Vlaanderen Kiest 2024 werden tijdens de lokale verkiezingen van dit jaar meer vrouwen verkozen voor de gemeenteraad dan bij de vorige verkiezingen in 2018. Ook in de provincieraad mogen er meer vrouwen zetelen. Burgemeester zijn is nog steeds een mannenberoep. In amper 1 op de 5 gemeenten was een vrouw aan zet om burgemeester te worden.
Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester. Stadslijst voor Kortrijk) is de nieuwe burgemeester van Kortrijk en vertelde aan VRT NWS dat het moeilijk te verklaren is waarom er zo weinig vrouwelijke burgemeesters zijn. Burgemeester zijn is een job die nooit stopt en daar lijdt je persoonlijk leven onder. Politicoloog Stefaan Walgrave (Universiteit Antwerpen) verklaarde aan VRT NWS dat het zou komen omdat er meer kleine partijen een alliantie vormen, waardoor de vrouwelijke lijsttrekkers van kleinere partijen een plaatsje zakken.
Dit bericht op Instagram bekijken
In de Vlaamse regering onder leiding van Matthias Diependaele (N-VA) hebben meer vrouwen dan mannen een ministersfunctie. Van de negen aangestelde ministers zijn er drie mannen en zes vrouwen. In de vorige regering onder leiding van Jan Jambon (N-VA) waren er maar drie vrouwelijke ministers. Gwendolyn Rutten (Open Vld) nam in 2023 de plaats van Bart Somers (Open Vld) in. De regering Jambon (N-VA) kreeg een vierde vrouwelijke minister.
Hertoginnedal
In het nieuwe VRT1-programma Hertoginnedal onderzoeken Ella Leyers en Gilles De Coster hoe het is gesteld met de vrouwen in de politiek. Samen met vrouwelijke kopstukken van de grote Vlaamse partijen onderzoeken ze de plaats van de vrouw in de Belgische politiek. Zo was Sophie Wilmès de eerste en enige vrouwelijke premier van België.
Dit bericht op Instagram bekijken
In een interview met De Morgen vertellen Gwendolyn Rutten, Caroline Gennez (Vooruit) en Petra de Sutter (Groen) hoe zij zich aanpassen in de politiek. Ze spreken bijvoorbeeld met een lagere stem, want het draait vaak niet over wat je zegt, maar hoe je het zegt.
Jong, vrouwelijk geweld in de politiek
Runne Dehaes is 20 jaar en kwam in haar gemeente Begijnendijk op voor de lokale partij MGB Begijnendijk-Betekom. Ze was de jongste kandidaat op de lijst. ‘Ze hebben me gevraagd en ik had interesse omdat het gaat over mijn toekomst in de gemeente. Ik wil een aanspreekpunt zijn voor de jongeren’, vertelt ze. ‘Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor jonge meisjes om in de politiek te stappen. Maar ik hoop vooral dat er meer jeugd instapt, omdat je die nog weinig ziet in de gemeente.’
Runne is tevreden dat er programma’s zoals Hertoginnedal worden gemaakt. ‘Ik hoop dat jonge vrouwen geïnspireerd worden om hun politieke ambities na te gaan’, zegt ze. ‘Door vrouwelijke politici in beeld te brengen en hun verhaal te delen, kunnen dergelijke programma’s de clichés dat politiek een mannenwereld is doorbreken. Ze tonen aan dat vrouwen niet alleen in staat zijn om in de politiek te werken maar ook om belangrijke en invloedrijke posities te bekleden.’
Tekst: Stien Vanden Bosch
Foto: Hertoginnedal – ©VRT