21/09/2024

Stress en slapeloosheid: Jongeren grijpen sneller naar slaapmiddelen

Het gebruik van slaapmedicatie onder jongeren neemt alarmerend toe, met name onder jonge meisjes. Volgens apothekeres Ingrid Picard uit Bunsbeek zien apotheken steeds vaker jongeren die naar slaapmiddelen grijpen als snelle oplossing voor stress en slaapproblemen. Uit onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) blijkt dat één op de vijf meisjes het afgelopen jaar slaapmedicatie heeft gebruikt.

Een zorgwekkende trend is de stijgende vraag naar slaapmedicatie onder jongeren, vooral tussen de 16 en 25 jaar. Veel van deze jongeren hebben niet alleen behoefte aan slaapmedicatie, maar ook weinig inzicht hebben in de risico’s en alternatieven.

Ingrid Picard heeft als apothekeres een eigen praktijk in Bunsbeek. In een kort interview geeft ze meer duiding over de toename van slaapmedicatie onder jongeren:

‘De oorzaken van slaaptekort zijn divers. Jongeren staan onder constante druk van school, werk, sociale media en prestatiedruk. Vooral de smartphone verstoort hun slaapritme. Angst en stress spelen ook een rol, waardoor jongeren vaak naar slaapmedicatie grijpen om een vicieuze cirkel van slapeloosheid te doorbreken.’

Wat Picard vooral opvalt, is de snelle stap naar medicatie zonder eerst andere oplossingen te overwegen. Ze benadrukt dat medicatie de laatste optie zou moeten zijn. Veel jongeren proberen op eigen kracht medicijnen te verkrijgen, wat gevaarlijk kan zijn.

‘Het is belangrijk om goed te informeren. Ze gaat altijd het gesprek aan met jongeren die slaapmedicatie vragen en biedt eerst alternatieve oplossingen aan, zoals verbeterde slaaphygiëne en ontspanningstechnieken. Eenvoudige aanpassingen, zoals het verminderen van schermtijd en een vast slaapritueel, kunnen al veel helpen. Langdurig gebruik van slaapmedicatie kan echter gevaarlijk zijn. Het lichaam kan eraan wennen, wat leidt tot een grotere behoefte aan de medicatie en mogelijke neveneffecten zoals afhankelijkheid en verminderde cognitieve functies.’

Picard raadt vaak natuurlijke middeltjes aan, zoals melatonine, en stelt mindfulness of yoga voor. Ze benadrukt dat het soms zo simpel is als het verbeteren van de eigen slaaphygiëne. Daarom pleit Picard voor meer preventie en educatie. Jongeren moeten beter geïnformeerd worden over de risico’s van slaapmedicatie en leren gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Ze benadrukt dat slaapmedicatie geen langetermijnoplossing is. Ook ouders, scholen en de maatschappij ook een rol in het begeleiden van jongeren met slaapproblemen. Picard benadrukt dat deze verantwoordelijkheid belangrijk is voor een effectieve aanpak van de problemen.

Tot slot roept Picard jongeren en hun omgeving op om bewuster om te gaan met slaapmedicatie. Ze benadrukt dat een goede slaap essentieel is voor de gezondheid en ontwikkeling van jongeren en dat de juiste begeleiding hen kan helpen een gezonde relatie met slaap te ontwikkelen.

beeld: © Flickr
Tekst: Rosie Lambeir