Klimaatactiviste Leyla Rebahi: ‘Ik vraag mij af of de kiezer juist heeft gekozen’
Deze zomer werden twee miljard mensen blootgesteld aan gevaarlijke hitte. De extreme warmte zou een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Een artikel in De Morgen verwijst naar een analyse die werd gevoerd door Climat Central over deze hitte. Wat kan onze overheid doen om de bevolking beter te beschermen? ‘Er zijn twee mogelijkheden waarop er verandering kan komen. Op lange termijn en op korte termijn’, zegt Leyla Rebahi, klimaatactiviste.
Volgens Leyla zullen politieke partijen altijd op korte termijn denken, want de kiezer denkt ook op korte termijn en een legislatuur is tenslotte ook maar 5 jaar: ‘Ze kunnen ook veel verandering op korte termijn brengen. Zoals bijvoorbeeld minder beton en meer autoloze zones wat dan weer meer ruimte zou moeten geven voor vergroening.’ Toch mogen we niet vergeten dat op lange termijn denken ook heel belangrijk is: ‘We moeten onze economie en samenleving vergroenen zodat we onze impact verkleinen. Ook denk ik dat inzetten op preventieve maatregelen om klimaatslachtoffers te voorkomen van groot belang is.’
Dit bericht op Instagram bekijken
N-VA en klimaat
Na de uitslagen van juni waren veel klimaatactivisten geschrokken en teleurgesteld, Leyla niet: ‘Ik was niet verbaasd en had het aan zien komen, maar ik stel er wel mijn vragen bij of de kiezer juist heeft gekozen.’ N-VA, de grote winnaar van de verkiezingen in juni, heeft nochtans wel baat bij een goed klimaatprogramma. Klimaat- of natuurrampen kunnen namelijk ook een negatieve impact hebben op de industrie. ‘Ik moet nu denken aan een voorval in de omgeving van Kortrijk, daar was er onlangs een grote storm die de infrastructuur van een industriegebouw helemaal heeft verwoest, dit is natuurlijk geen goede zaak voor de industrie’, vertelt Leyla. Toch stond er in het partijprogramma van N-VA geen nieuw klimaatbeleid, ze willen zich eerder focussen op het realiseren van de bestaande engagementen.
13 oktober
Wat we moeten verwachten van de verkiezingen in oktober op vlak van klimaat kan volgens Leyla positiever uitpakken dan we denken: ‘Ik heb wel het gevoel dat gemeentes en steden sneller impact zullen maken want zij hebben ook meer belang bij een groenere en leefbare omgeving. Kiezers gaan ook sneller resultaten zien dan bij de federale verkiezingen.’ Toch is er sprake van een tweestrijd, niet iedereen is bezig met klimaatimpact: ‘De meeste mensen zijn meer bezig met pakweg de omvorming van een autoweg naar een fietsstraat, wat de maximumsnelheid van die straat beïnvloedt.’, lacht Leyla.
Ook voor de Europese uitslagen moeten we nog niet te veel doemdenken: ‘Het klopt dat er nu wat meer rechtse partijen zetels hebben en een groene of sociale insteek in de EU is natuurlijk beter, maar ik denk dat we in deze situatie toch een beetje de kat uit de boom moeten kijken. Het is niet omdat een partij als groen instaat voor beter klimaatmaatregelen dat ze dat ook effectief doen. Denk maar aan het moment waarop ze de kerncentrales wilden afschaffen en de gascentrales terug wilden openen. Vele groen gezinde mensen dachten toen: dat is eerder een stap achteruit dan vooruit. Ik denk dat we in de EU nog een positieve horizon kunnen hebben’, aldus Leyla Lehabi.
Tekst: Jona Barkmeijer
Foto: ©Jona Barkmeijer