De Amerikaanse verkiezingen zullen 5 november plaatsvinden
21/10/2024

Amerikaanse verkiezingen: ‘Ik zou een combinatie nemen van het Belgische en het Amerikaanse systeem’

Op 5 november vinden de Amerikaanse verkiezingen plaats. De Amerikanen moeten beslissen wie de nieuwe president wordt: de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump of Democratische presidentskandidaat Kamala Harris. Maar wat is nu het grote verschil met het Belgische politieke systeem?

Matthias Rubbens (20) woont nu al een tijdje terug in België. Maar toen hij 2 jaar was, verhuisde hij naar de Verenigde Staten. ‘Ik heb in de VS en in Canada gewoond en ik heb het politieke systeem dus geleerd op school. Omdat ik er 10 jaar heb gewoond, volg ik de verkiezingen nu nog altijd op. Het blijft interessant’, vertelt hij.

Toen Matthias 6 jaar was, kwam Barack Obama voor de eerste keer op als presidentskandidaat in 2008. ‘Wij woonden toen al in Canada, maar mijn ouders volgden de verkiezingen op. En het politieke systeem in Amerika is makkelijker uit te leggen aan een 6-jarige dan het Belgische systeem’, informeert hij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Barack Obama (@barackobama)

Verschillen tussen het Belgische en Amerikaanse systeem

De Verenigde Staten tellen 50 staten, veel groter dan België dus. Daarom vindt Matthias het soms raar dat er maar twee partijen zijn in zo’n groot land als Amerika. ‘In de 50 staten moet iedereen stemmen voor een van de kandidaten. De kandidaat die in een staat wint, krijgt daar dan ook de meeste kiesmannen’, vermeldt Matthias.

Er is een duidelijk verschil tussen België en Amerika, ook op politiek vlak. Dat weet ook Matthias. ‘Ik volg de politiek hier en in Amerika op, maar het is wel anders. In België heb je veel meer partijen dan in de VS. Hier zijn er ook meer regeringen die bevoegd zijn voor verschillende onderdelen van het land’, zegt de twintiger.

‘In Amerika gaat het tussen twee partijen, de democraten waar Kamala Harris opkomt en de Republikeinen waar Donald Trump opkomt. De bevolking moet dus tussen twee kanten kiezen. Dat is veel makkelijker om te begrijpen. De campagnes rond de verkiezingen zijn wel groter dan hier met de vele debatten dat zou houden tussen de kandidaten’, antwoordt Matthias.

‘Ik zou kiezen voor een combinatie van de twee systemen. Het Belgische systeem is goed, maar veel te ingewikkeld. Er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden en die je moet begrijpen om het hele systeem te snappen. Daarnaast is het Amerikaanse systeem veel makkelijker. Dus ik zou dat combineren met de meerdere partijen in België.’

Een kant kiezen

Matthias groeide op in Texas, een republikeinse staat. Toch hoopt hij nu dat de democratische partij van Kamala Harris wint. ‘De bestorming van het Capitool in 2021 heeft mij veel doen inzien. Trump had net de vorige verkiezingen verloren en hoe hij daarmee omging, vond ik niet oké. Daarom hoop ik nu dat de democraten winnen’, deelt hij mee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kamala Harris (@kamalaharris)

‘Daarnaast vind ik het goed dat Biden is vervangen door Harris als democratische presidentskandidaat. Biden begon steken te laten vallen. Trump gebruikte dat ook in zijn campagnes samen met de leeftijd van Biden.’

Belang van stemmen

Matthias is dus goed op de hoogte van de verkiezingen, zowel in België als in de Verenigde Staten. Daarom vindt hij stemmen ook belangrijk. ‘Als je commentaar hebt op het bestuur, dan moet je gaan stemmen. Dat is de enige manier waarop er verandering kan komen. En als je niet stemt, moet je ook niet zagen.’

‘Als je niet veel over de politiek weet, kan je de debatten volgen. Dat is echt een aanrader want zo krijg je belangrijke standpunten van alle partijen te horen. Op die manier kan je dus zien bij welke partij je het beste aansluit en wordt stemmen ook makkelijker’, zegt Matthias.

Tekst: Laura van Trijp
Foto: Tara Winstead