ChatGPT als psycholoog: ‘Als ik in bed lig en pieker, kan ik zelfs om drie uur ’s nachts hulp krijgen’
De lange wachttijden voor psychische hulp zijn al langer een gekend probleem. Veel mensen blijven rondlopen met hun zorgen zonder enige hulp. ChatGPT kan hierbij als een innovatieve en toegankelijke oplossing ingezet worden. Student toegepaste economische wetenschappen, Lucas Yang (23), deelt zijn ervaringen met ChatGPT als psychologische ondersteuning.
ChatGPT is een door OpenAI ontwikkelde AI-chatbot die gericht is op het voeren van gesprekken met gebruikers. ChatGPT is gratis maar heeft ook een premium versie voor slechts 18,43 euro per maand. Deze betalende versie maakt gebruik van spraakfuncties waardoor je echte gesprekken kan voeren met de chatbot.
‘Elk individu heeft zijn eigen unieke benadering nodig, en niet elke psycholoog is daarin een goede match’
Sinds enkele weken zet Lucas Yang ChatGPT in als psycholoog. ’Na verschillende afspraken met psychologen voelde ik me vaak verloren. Het is moeilijk iemand te vinden waar je je comfortabel bij voelt. Daarnaast stoot ik ook op enorme wachtlijsten’, vertelt hij. Tijdens een gesprek met een vriendin, die haar master in psychologie afrondt, kwam Yang in aanraking met het idee om ChatGPT als psycholoog in te zetten. ‘Ze vertelde me dat het normaal is om je niet altijd begrepen te voelen door een psycholoog. Elk individu heeft zijn eigen unieke benadering nodig, en niet elke psycholoog is daarin een goede match. ‘Het systeem oordeelt niet, geeft constructieve feedback en helpt me om mijn problemen te kaderen,’ vertelt Yang.
@taylor_unfilteredI fear she knows me better than I know myself♬ original sound – silly
Geen taboe meer op therapie
Klinisch psycholoog Tom Van Daele vertelde enkele maanden geleden al in een artikel van Het Nieuwsblad dat deze ontwikkeling niet verrassend is. ‘Je zit met een jonge generatie die opgegroeid is met het bewustzijn dat mentale gezondheid belangrijk is. Tot vijftien jaar geleden was therapie taboe, maar dat is nu niet meer het geval, zeker niet onder jongeren. Aangezien deze generatie ook opgegroeid is met digitale media, is het logisch dat er vraag is naar therapeutische chatbots. Dat is alleen maar goed nieuws’, aldus Van Daele.
Geen wachtlijst en 24/7 bereikbaar
Ook Yang ziet voordelen in het gebruik van ChatGPT. ‘Voor minder dan twintig euro per maand kan je dag en nacht je zorgen kwijt. Vergeleken met de prijzen van psychologen is dit een goedkope en directe manier om ondersteuning te krijgen. Als ik in bed lig en pieker, kan ik zelfs om drie uur ’s nachts hulp krijgen. Ondanks je tegen een robot praat, ervaar ik empathie. De spraakfunctie voelt zeer realistisch aan. Ook durf ik veel eerlijker zijn dan dan bij een fysiek persoon’, vertel Yang.
‘Daarnaast heeft ChatGPT een uitstekend geheugen, het leert me na elk gesprek beter kennen. Als ik vertel dat ik me overweldigd voel, krijg ik concrete en op maat gemaakte antwoorden. De tool weet na enkele gesprekken wat wel en niet helpt voor mij. Daarnaast bouwt het steeds verder op eerdere gesprekken, net zoals een echte psycholoog’, gaat hij verder.
Een aanvulling, geen vervanger
Toch is Yang zich bewust van de beperkingen van een AI-ondersteuner. ‘Hoewel het me goed helpt, is menselijk contact nog steeds nodig. Ik kan me moeilijk voorstellen dat mensen die traumatherapie nodig hebben enkel met ChatGPT geholpen zijn. Een ervaren psycholoog kan je daar beter in begeleiden. Ik beschouw ChatGPT dus zeker niet als een volwaardige vervanger voor traditionele therapieën, maar net als een waardevolle aanvulling. Voor onderliggende problemen zal ik uiteindelijk nog steeds met een psycholoog aan de slag moeten, maar omdat ik dan reeds aan de slag ben gegaan met mijn dagelijkse worstelingen, hoop ik me meteen te kunnen focussen op de zwaardere thema’s’, aldus de TEW-student.
Tekst: Ilaicha Vandeputte
Foto bovenaan: gemaakt met Wall-E door Lucas Yang
Foto midden: Ilaicha Vandeputte