22/10/2024

Dutch Design Week 2024: Van virtuele realiteiten tot fysieke ervaringen

Dutch Design Week ofwel DDW in Eindhoven is elk jaar een feest voor iedereen die van, uiteraard, design houdt. Verder kunnen ook fans van mode, architectuur, innovatie en duurzaamheid hier terecht voor een bezoek. Van 19 tot en met 27 oktober staan de straten en expositieruimtes in het teken van ontwerpers die vragen stellen bij de toekomst.

‘Real Unreal’

Volgens de organisatie gaan de ontwerpers verder dan de gebaande paden: ze stellen vragen over wat we denken te weten en openen de deur naar een wereld vol ongekende mogelijkheden. DDW 2024 laat zien dat de kracht van design niet alleen in het hier en nu zit, maar ook in wat we kunnen voorstellen.

Het thema dit jaar is ‘Real Unreal’. In een wereld waarin virtuele realiteiten en fysieke ervaringen steeds meer met elkaar vervlochten raken, onderzoeken de ontwerpers de diverse perspectieven die onze werkelijkheid vormgeven. Of het nu gaat om digitale werelden, tastbare producten of de kruising tussen beide, de deelnemende designers laten zien dat niets is wat het lijkt.


‘Something Bigger’ ©Rosie Lambeir

De Kracht van Verandering

Een van de kerngedachten van ‘Real Unreal’ is dat verandering vaak abstract begint, maar tastbaar wordt wanneer we samenkomen om het vorm te geven. Ontwerpers benutten hun creativiteit en ervaring om nieuwe realiteiten te creëren, waarbij technologische innovaties en maatschappelijke verandering hand in hand gaan.

Net als in voorgaande jaren, speelt duurzaamheid ook in deze editie een centrale rol. Ontwerpen die gericht zijn op circulaire economie, hernieuwbare materialen en energiebesparende technieken, beloven een veelbelovende toekomst. DDW biedt daarnaast ruimte voor inclusieve ontwerpen die maatschappelijke problemen aanpakken, zoals vergrijzing en gezondheidszorg.


©Rosie Lambeir

De wereld van morgen

Tijdens DDW 2024 kunnen bezoekers kennismaken met vooruitstrevende ontwerpers die hun visie op de toekomst presenteren. Het evenement toont innovaties die variëren van AI-gestuurde systemen tot hybride werelden waarin fysiek en digitaal samensmelten. Elk project verkent de mogelijkheden van design om onze werkelijkheid te herscheppen, met bijzondere aandacht voor onverwachte en soms grensverleggende creaties.

 

 

Foto bovenaan: © Dutch Design Week 2024
Foto’s in artikel: © Rosie Lambeir
Tekst: Rosie Lambeir