15/11/2019

Freaky Friday – Frederick Delaere, coördinator ufomeldpunt: ‘Rechtstreeks bij de bron zitten is de beste manier om met ufo’s bezig te zijn’

Stel je voor: je ziet iets in de lucht vliegen en je kan het niet onmiddellijk verklaren. Je denkt aan een ufo, maar weet niet wat te doen. Geen paniek, je kan je waarneming direct melden bij het Belgische ufomeldpunt.‘Mocht er geen meldpunt zijn, en ik zie een ufo, dan zou ik het wel ergens melden bij iemand die me kan helpen met mijn waarneming’, vertelt Frederick Delaere, coördinator van het ufomeldpunt.

Heeft u zelf al een ufo waargenomen?
Ja, twintig jaar geleden zag ik een driehoekig toestel met drie lichtpunten, het typische ufobeeld eigenlijk. Wanneer ik bleef kijken, zag ik ook knipperlichten. Het bleek om een vliegtuig te gaan en helemaal geen ufo. Ik zat toen zowat in de sfeer van ufo’s door de boeken die ik gelezen had en The X-files (televisieserie uit de jaren 90 over onverklaarbare FBI-zaken) op tv gekeken had. Als je echt iets wil zien, dan zal je ook dingen gaan zien die er niet zijn.

Gelooft u zelf in buitenaards leven, al dan niet intelligent?
Absoluut. Het is eerder twijfelachtig dat wij de enige zijn in het universum. Er zijn ook heel wat wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat we niet alleen zijn. Het is natuurlijk een hele andere vraag of die ufo’s dan naar hier zouden komen met dat buitenaards leven. Dat betwijfel ik nu wel. Het zou een grote impact hebben moest dat leven naar onze aarde komen. Tot op heden heb ik er nog geen bewijzen van gezien, en dat zou wel geweten zijn moest dat leven bestaan én naar hier komen. Ufo’s worden door bepaalde believers gezien als de messias, dat ze naar aarde zouden komen om vrede te brengen. Waarom zouden ze dat nu doen? Daar zie ik de logica niet van in, maar het kan.

Hoe stelt u zich dat buitenaards leven dan voor?
We kennen voornamelijk het typische beeld van de grijze ufomannetjes met grote zwarte ogen. Dat is zowat het stereotiepe beeld van aliens. Het leven kan natuurlijk ook microscopisch zijn, en dat is dan ook buitenaards leven. Ik zou niet kunnen zeggen wat het nu precies is, ik heb er alleszins nog nooit eentje gezien. Als je bezig bent met het ufofenomeen zoals wij, moet je alle opties openlaten. Een van die opties is natuurlijk het buitenaardse. Ik ben kritisch op het vlak van het ufofenomeen, maar wil niets uitsluiten.

 

 

‘Als je echt iets wil zien, dan zal je ook dingen zien die er niet zijn’

 

Het meldpunt bestaat uit drie medewerkers. Heeft iedereen zijn eigen specialisatie binnen het team?
We werken vooral samen, maar Wim is vaak bezig met ufofoto’s, Henk met interviews afnemen en ik met de coördinatie van het meldpunt. Over de grootste lijnen hebben we dezelfde mening, en verloopt de samenwerking dus altijd vlot. We doen dit ook allemaal vrijwillig, we worden voor niets betaald. Het is eigenlijk een grote hobby van ons drie.

Daar kruipt ongetwijfeld enorm veel tijd in. Nog nooit gedacht om het als beroep te doen?
Inderdaad. We zijn er heel veel mee bezig: van onderzoeken doen tot het schrijven van artikels en interviews afnemen. Moesten ze morgen zeggen dat ze mij hiervoor betalen: heel graag zelfs! Maar in België is dat praktisch onmogelijk. Mocht dit in de VS zijn, is dat een ander verhaal. Daar leven mensen van het ufofenomeen door lezingen te geven en boeken te schrijven. Nederland staat op vlak van ufo’s zelfs ook verder dan België. Ik ben er heel nuchter in en zie het niet zo snel veranderen dat ons land opeens er meer voor gaat openstaan.

Zo’n onderzoek, duurt dat lang?
Dat kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Het is afhankelijk van hoe goed de mensen meewerken en van de vreemdheidsfactor van het waargenomen fenomeen. Wanneer we langsgaan bij een getuige bijvoorbeeld en die wil niet antwoorden op onze vragen, dan is het onderzoek snel gedaan natuurlijk. We laten ook altijd de mensen hun eigen verhaal vertellen zonder hen te onderbreken. Als onderzoeker willen we ze natuurlijk niet beïnvloeden.

 

‘We kunnen het fenomeen niet zomaar van tafel vegen en zeggen dat er niets is’

 

Wanneer krijgen jullie de meeste meldingen binnen?
Dat is in de zomer, en daar is een gemakkelijke verklaring voor. Als het mooi weer is, zitten de mensen al langer buiten en kijken ze al eens makkelijker naar boven. Sterren en planeten worden ook wel eens verward met ufo’s. We hebben eigenlijk zo’n 50- à 60-tal verklaringen voor ufo’s, en dat zijn niet alleen de drones.

Wat is zoal de vreemdste melding die jullie hebben gekregen?
Dat was eentje uit Bunde, Nederland, op de grens met België. Er was een man aan het lopen en die stopte eventjes om zijn zweet af te kuisen. Hij keek omhoog en zag een metalen schotel met raampjes erin. Het was mogelijk dat die man zich dat had ingebeeld of gedroomd had. De waarneming werd minder waardevol omdat hij de enige was die het had gezien. Er waren geen foto’s en video’s van gemaakt. We zijn die man twee à drie keer gaan interviewen in Nederland en hij klonk heel geloofwaardig. Het was ook geen aandachtzoeker want hij wou nergens met naam vermeld worden. Dat was wel heel speciaal en is nooit verklaard geweest. Het valt ook op dat bij spectaculaire gevallen er vaak maar één getuige is.

Jullie onderzoeken vooral gebeurtenissen met een hoge vreemdheidsgraad, wat valt daaronder?
Als meerdere mensen die elkaar niet kennen iets waarnemen vanop verschillende locaties, dan is dat al heel bijzonder. Ook als er iemand iets heeft zien landen is dat voor ons een hoge vreemdheidsgraad.

Over iets zien landen gesproken, wat denkt u over het incident van Roswell?
Ik denk dat er wel degelijk iets neergestort is, maar daarom niet een ufo. Het probleem daar is dat er enkel getuigen waren en dat het heel vaak is doorverteld. Dat is ook de reden waarom het meldpunt betrouwbaar is. Ik zit bij de bron en verneem alles van de personen zelf, en niet via de pers of boeken. Rechtstreeks bij de bron zitten, is volgens mij de beste manier om met ufo’s bezig te zijn. Roswell is ook al lang geleden, en hoe betrouwbaar is het dan nog? Volgens mij was het een Amerikaans onderzoeksproject dat is neergekomen en geen weerballon.

Heel het Belgische ufomeldpunt is gebaseerd op het geloven van de mensen eigenlijk.
Een deel wel. Als er foto’s of video’s zijn, dan is het natuurlijk een heel ander verhaal. Het ufofenomeen bestaat echt, er is een probleem want mensen zien wel degelijk iets. We kunnen het niet zomaar van tafel vegen en zeggen ‘er is niets’. Op die 12 jaar dat we al bezig zijn, hebben we al meer dan 2500 meldingen gehad. Veel grapjes krijgen we niet binnen. Misschien een vijftal per jaar. We geven ook iedereen carte blanche: op voorhand weten we nooit dat het om een grappenmaker gaat of niet.

Wat is uw wens voor het meldpunt in de toekomst?
Ik hoop dat we nog veel spectaculaire meldingen binnenkrijgen met een hoge vreemdheidsgraad. Dat zijn diegene die heel speciaal zijn om te mogen onderzoeken.

 




 

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.

Tekst: Tiffany Hermans, foto: © Belgisch UFO-meldpunt