25/03/2020

(Her)bestemming Berlijn: Ontsnappen via Checkpoint Charlie in escape room House of Tales

KREUZBERG – Iedere toerist in Berlijn gaat Checkpoint Charlie bezoeken. Via deze plek probeerden zoveel mensen te ontsnappen, dat het je misschien wel doet afvragen hoe dat voor hen voelde. In plaats van getuigenissen te lezen kan je het nu ook zelf gaan beleven in de escape room House of Tales. De wijk heeft nog meer te bieden dan enkel een escape room, zo kan je bijvoorbeeld ook eens naar het Joodse museum gaan. 

Escape room House of Tales ligt in de oude Markthalle III, op twee straten van Checkpoint Charlie. Zoals de naam al suggereert, kon je hier vroeger naar de markt gaan voor al je inkopen. Het werd tussen 1884 en 1886 gebouwd en was een onderdeel van het Berlijnse project om veel en goedkoop voedsel bij de groeiende bevolking te brengen.

De oude Markthalle III heeft al veel functies gehad doorheen de geschiedenis © Romanie Dierckx

In 1910 eindigde het voedselverhaal en toverde architect Johannes Kraaz de markthal om tot een concertzaal: Konzerthaus Clou. Het werd de grootste amusementslocatie in Berlijn. Naast allerlei concerten organiseerde het er ook politieke evenementen. Zo gaf Duitse rijkskanselier Adolf Hitler er op 1 mei 1927 zijn allereerste toespraak in Berlijn.

In de jaren 1930 namen de nazi’s het pand over en in de jaren 1940 gebruikten ze het zelfs om joden te deporteren. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stond bijna alleen het voorgebouw nog overeind. Al de rest hoorde bij het puin. Tijdens de Koude Oorlog werd het heropgebouwd en lag het net binnen Oost-Berlijn als wapenfabriek.

In Escape room House of Tales kan je zes verschillende thema’s spelen ©Romanie Dierckx

In 2006 staken ze het gebouw nog eens in een nieuw jasje. Markthalle III was klaar voor iets nieuws. Sinds 2015 is het getransformeerd tot escape room House of Tales. Hier kan je voor een uur op avontuur komen. Je hebt hier keuze uit zes thema’s en formules. Om in thema te blijven probeerden wij de ‘Checkpoint Charlie’-escape room uit.

Onze ervaringen kan je hier beluisteren:

Jüdisches Museum Berlin

Het oude ‘Collegienhaus’ doet nu dienst als Joods museum © Romanie Dierckx
Het nieuwe gebouw van het Joods museum werd ontworpen door Daniel Libeskind CC by 2.0: Dominic Simpson

Als je dan toch bij Checkpoint Charlie bent, kan je gerust tien minuten doorstappen tot bij het Jüdisches Museum, of ‘Joods Museum’, van Berlijn. Hier kan je bijna alles vinden over de Joodse geschiedenis. Het museum bestaat uit twee gebouwen: het moderne, kronkelende gebouw van Joodse architect Daniel Libeskind en een oud, barokke gebouw dat een herbestemming heeft gekregen.

Vanuit het museumcafé kijk je uit over de prachtige museumtuin © Romanie Dierckx

Het barokke gebouw is gebouwd in 1735 en ontworpen door architect Philipp Gerlach. Oorspronkelijk was dit het Collegienhaus, het gebouw van de Hoge Raad voor het Koninklijk Hof van Justitie. Bijna 150 jaar later nam het Hooggerechtshof van Justitie het over. Er werd hier dus heel lang rechtspraak uitgevoerd maar daar kwam een einde aan toen het gerechtshof in 1913 naar een groter gebouw verhuisde in het Schönebergdisctrict.

Net zoals de meeste gebouwen in Berlijn was ook dit gebouw bijna volledig vernield dankzij de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Koude Oorlog bouwden ze het weer herop en deed het van 1969 tot 1993 dienst als het Museum van Berlijn. Daarna besloot Daniel Libeskind het gebouw onder handen te nemen. Hij voegde er onder andere de glazen binnenplaats aan toe.

© Nathalie Verleye

Sinds 2001 hoort het barokke gebouw bij het Joods Museum als inkomhal. Na een bezoek aan het museum kan je er ook nog even nagenieten in het museumcafé, dat uitkijkt op de grote museumtuin.

Als je deze herbestemming wilt bezoeken, volg dan zeker onze route via deze storymap en ontdek nog een aantal andere prachtige locaties in Kreuzberg.

Tekst & reportage: Nathalie Verleye & Romanie Dierckx, foto’s: © Romanie Dierckx en Nathalie verleye, CC by 2.0: Dominic Simpson, muziek in reportage: Soviet March by Shane Ivers – https://www.silvermansound.com