25/03/2020,

(Her)bestemming Berlijn: ‘We blijven hard vechten voor de Skatehalle, want Berlijnse skaters hebben ons nodig’

FRIEDRICHSHAIN – De ruige industriële sfeer van dit Oost-Berlijnse stadsdeel leent zich perfect voor de skatescene en dat had Tobias Freitag, oprichter van Die Skatehalle, ook meteen door. Die Skatehalle wil op meer vlakken aan de wensen van skateboarders tegemoet komen. Vrouwelijke skaters krijgen er extra aandacht op dinsdag tijdens de Girls Night, in het weekend zijn er workshops en er is regelmatig een trainer aanwezig. Wil je na dat skaten ook je hersenen trainen, dan kan dat bij The Wall Museum Berlin. De inrichting van het museum neemt je mee terug in de tijd en de vele video’s zorgen voor een interessante visuele ervaring.

Op het RAW-terrein waar de Skatehalle nu is, was vroeger een smederij. Heel het terrein werd gebruikt door de DDR (Duitse Democratische Republiek, red.) voor Reichsbahn-Ausbesserungswerk: onderhoudswerken voor de spoorwegdiensten. Daardoor was deze locatie voor een skatepark geschikt qua grootte en kwaliteit. Maar Elaisa Bonorden, rechterhand van oprichter Tobias, vertelt ook dat hij er veel werk aan heeft gehad: ‘Deze plek stond na de hereniging van Duitsland leeg en was daardoor bijna volledig vergaan. We moesten alles heropbouwen, van ramen tot plafond.’ 

Skatehalle Berlin op het RAW-terrein in Friedrichshain © Marie Polleunis

Vandaag kom je Skatehalle Berlin binnen langs een gezellig cafeetje, versierd met onderdelen van skateboards. Op het skateterrein is er een grote kom, een minihelling en een street course van meer dan 1 vierkante kilometer. Door de kleine glas-in-loodramen wordt de grote ruimte mooi in verschillende kleuren verlicht. 

Ook al is het een heel populaire plaats, het blijkt nog veel moeite te kosten om het skatepark te behouden. Zo zijn er veel discussies met de Berlijnse overheid om het RAW-terrein te gebruiken voor shoppingcenters of andere bestemmingen die winstgevender zijn. Tobias en Elaisa blijven vechten voor hun indoor skatefaciliteit: ‘Het is moeilijk om het skatepark hier te houden, maar we doen het voor de skaters. Na vijftien jaar is de nood voor een overdekte skatefaciliteit nog steeds hoog. Dat zien we aan het aantal skaters dat op ons rekent. We hebben met het café erbij en het RAW-terrein dan ook een geslaagd concept om ook in de zomer populair te blijven.’ 

Het cafeetje bij de Skatehalle is een succesfactor om het hele jaar door volk aan te trekken. © Marie Polleunis

Girls Night
De Skatehalle is er echt door en voor alle skaters. Uit een survey bleek dat veel van hun bezoekers graag een trainer zouden hebben, maar geen lessen. Daar hebben Elaisa en Tobias voor gezorgd: die trainer is met momenten aanwezig en kan je vrijblijvend aanspreken wanneer je als skater ergens moeite mee hebt of als je iets nieuws wil leren.

Tijdens de Girls Night op dinsdagavond is de Skatehalle uitsluitend voor meisjes geopend. © Silke Wossmann

Elaisa Bonorden: ‘We hebben een echte community gecreëerd hier, van meisjes die elke week komen en ook buiten het skaten samen afspreken’

De vrouwelijke skatescene krijgt extra aandacht: dinsdagavond om acht uur stipt zorgt Elaise ervoor dat alle jongens het skatepark verlaten. Zo kunnen de meisjes onverstoord hun gang gaan. ‘We zien het veranderen. De jongens kijken nu ook naar de borden van de meisjes en hun trucjes. Ze zien dat zij alles kunnen wat mannen ook kunnen. Ze volgen elkaar op social media.’ Elaisa wist eerst niet wat te verwachten van een avond speciaal voor meisjes. Nu is het een echte must geworden en is ze er erg trots op. 

Door de huidige coronamaatregelen in Duitsland blijft Skatehalle Berlin voorlopig gesloten tot 19 april.

Beluister hier de volledige reportage van Die Skatehalle Berlin.

 

 

The Wall Museum: net iets te uitbundig

Op het eerste zicht doet het gebouw van het Berlin Wall Museum, op 1 km van Die Skatehalle, niet denken aan een museum. Toch trekt het forse bouwwerk aan de East Side Gallery de aandacht. Vooral omdat medewerkers bezoekers ronselen aan de straatkant, met een aantrekkelijke korting voor studenten.

© Marie Polleunis

Eens je bent overgehaald om binnen te gaan is er geen weg terug. Na het betreden van enkele trappen word je meteen meegetrokken in het verhaal  van de Berlijnse muur. Logisch zou je denken, want de naam van het museum spreekt voor zich, maar het is het overweldigende decor dat opvalt.

Iedereen kent het verhaal van de muur, ook het Wall Museum Berlin doet een poging om het verhaal vernieuwend te brengen. Aan de hand van video’s,  afbeeldingen aan de muren en decors die zijn nagebouwd, krijg je een betere kijk op bepaalde gebeurtenissen. Het is best overweldigend en moeilijk om te beslissen waar je eerst begint. De aankleding van de ruimte is soms wat te uitbundig.

© Silke Wossmann

Op het balkon kan je ondervinden welke rol de rivier had als grens tussen 2 stadsdelen. De getuigenissen die te zien zijn op video, raken het publiek. Ook door de uniformen van duitse cipiers, toespraken en ‘spannende’ muziek lijkt het museum vaak zo realistisch dichtbij. Aan het einde van de rondleiding kom je terecht in een ruimte waar het concert van de band Pink Floyd werd afgespeeld. Ze brachten na de val van de muur in Berlijn het populaire lied “another brick in the wall”. Je kan beelden zien van euforische toeschouwers en de vreugde als het ware herbeleven.

De authenticiteit van het verhaal is voldoende om het overweldigende decor achterwege te laten

Het voelt alsof je terug in de tijd gaat. Maar wat we ons afvragen over het museum: was het allemaal echt zo?
Het lijkt gemaakt om de bezoeker te entertainen, wat in dit geval eigenlijk onnodig is. De authenticiteit van het verhaal is voldoende om het overweldigende decor achterwege te laten. 

Door de coronamaatregelen in Duitsland is het museum gesloten tot nader order.

 

Friedrichshain is een levendige buurt met gelukkig meer dan enkel deze twee locaties. Om een gevarieerde dag in deze wijk te beleven, kan je je laten leiden door deze route:

Tekst, reportage, foto’s en route: © Marie Polleunis en Silke Wossmann