15/04/2020,

Breng cultuur in huis met deze tips

De cultuursector ligt tijdens deze coronacrisis niet helemaal plat. Zo bieden Jef Neve, Xander De Rycke, Henk Ryckaert, Ish Ait Hamou, Kids with Buns en Floor Denil hun creaties aan. Dat doen ze door online culturele activiteiten te organiseren voor hun fans. We lijsten er elf op.

1. AB Canapé TV – een concert beleven vanuit je zetel

Ook de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique moest noodgedwongen de deuren sluiten tot 5 april. Hierdoor werden concerten geschrapt en uitgesteld. Veel tijd om muziek te luisteren dus. Elke avond zetten ze een ander concert in de kijker. Op hun Facebookpagina en website kan je de concerten van onder andere Iggy Pop, Balthazar, Whispering Sons en Intergalactic Lovers bijwonen.

2. Kapitein Winokio – een muzikaal tijdverdrijf

‘Lieve Kampioenen, geniet van de onthaasting, geniet van de verveling. Geniet van wat er gebeurt, want het gebeurt nu eenmaal. Geen paniek en wees niet bang. Je bent sterker dan je denkt.’ Zo klinkt de boodschap van Kapitein Winokio voor iedereen die vastgekluisterd zit aan zijn of haar huis. Met zijn Eerste hulp bij quarantaine probeert hij om kinderen en hun ouders een hart onder de riem te steken. Kapitein Winokio tovert handen wassen en voetengroeten om naar een muzikaal tijdverdrijf. Alles om de verveling tegen te gaan!

Een bundel met liedjes en clipjes vind je op zijn website.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#handenwassen ukelele akkoorden

Een bericht gedeeld door Kapitein Winokio (@kapiteinwinokio) op

3. Jef Neve – elke dag achter de piano

Normaal gezien zou jazzmuzikant Jef Neve op 23 maart zijn nieuw album Mysterium hebben voorgesteld, maar dat was buiten de coronacrisis gerekend. Door de veiligheidsmaatregelen van de overheid zijn alle winkels de komende weken gesloten. Daarom wordt de releasedatum verplaatst naar 15 mei. Intussen voorziet hij zijn fans van een portie livemuziek. Jef Neve speelt elke dag om 17.30 uur enkele nummers van thuis, te volgen via zijn Facebookpagina.

4. Xander De Rycke – dagen vullen in quarantaine

Ook comedian Xander De Rycke zit niet stil. Toen De Rycke in 2018 zijn immens populaire podcast Mosselen om Half Twee stopzette verklaarde iedereen hem zot. Nu brengt de comedian het format terug onder de naam Mosselen om Half Twee – The Corona Tapes. Samen met zijn voormalige sidekicks Gilles Van Schuylenbergh en Dimitri De Brucker vertelt hij hoe hij zijn dagen doorbrengt tijdens de quarantaine.

Naast zijn podcast gaat Xander De Rycke enkele dagen in de week live op YouTube en het streamingsplatform Twitch. Op Twitch speelt hij games zoals Skyrim en Minecraft terwijl fans hem vragen kunnen stellen of door de game kunnen begeleiden als hij iets niets snapt. Op YouTube kijkt hij samen met zijn fans naar oude films en tv onder de titel Mystery Corona Theatre 2020. Zo passeerden afgelopen weken al een oude film van Jommeke en vele afleveringen van Wally’s World, met Eddy Wally in de hoofdrol.

Op het YouTubekanaal van De Rycke kan je een aantal van zijn comedyshows vinden en alle afleveringen van zijn talkshow Vanavond Live met Xander De Rycke. Zijn gasten zijn onder andere cabaretier Alex Agnew, comedian Urbanus en acteur Koen De Bouw.

5. Henk Rijckaert – comedy op YouTube

Comedian Henk Rijckaert kan je nog kennen van Zonde Van De Zendtijd op Canvas. Nu is Henk Rijckaert ook te zien op YouTube. Al enkele jaren maakt hij de onlineserie De Koterij. In deze serie kruipt hij in zijn kot en maakt dingen zoals een dampkap uit een bureaulamp, een elektrische brommer, of een gitaar uit een tennisracket. Ook tijdens corona gaat De Koterij verder. Daarnaast maakt Rijckaert ook de serie Blijf in uw Koterij. Dit keer maakt hij dingen samen met zijn dochter.

Op zijn YouTubekanaal kan je kijken naar zijn nieuwste comedyshow Maker. Ook zijn vorige show Technostress is op zijn kanaal te vinden.

6. Opervasion – online genieten van opera

Voor wie van Opera houdt, is Operavision een absolute must. Dit gratis onlineplatform zet de komende weken verschillende opera’s van Mozart online, gebracht door de beste Europese operahuizen. Zo kan je nu kijken naar klassiekers als Don Giovanni en The Marriage of Figaro. Wie geen fan is van Mozart kan op de website ook andere opera’s vinden. Zoals Carmen van Bizet en Rusalka van Dvořák.

7. Ish Ait Hamou – verhalen in tijden van corona

Auteur Ish Ait Hamou verspreidt literatuur op Facebook en Instagram. Onder het motto #verhalenintijdenvancorona verschijnt er elke dag een nieuwe pagina uit zijn nieuwste boek Het moois dat we delen te delen op Facebook. Hij lanceert ook elk jaar één hoofdstuk van zijn eerste InstaNovelle op zijn Instagramaccount. Onder zijn stories Ishquote kan je samen met hem lezen.

8. 100 dagen leesplezier – leven tijdens een pestepidemie

Heel bijzonder is een project van regisseur Ivo Van Hove. Hij laat Nederlandse acteurs 100 dagen lang Decamerone van Giovanni Boccaccio voorlezen. In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio hoe een groep jongeren vlucht uit Florence, een van de steden waar de pest heerste. Een bundel vol verhalen van 10 mensen die vertellen over hun leven in quarantaine tijdens de pestepidemie. Als afleiding vertelden ze elke dag één verhaal en dat tien dagen aan een stuk. Het Internationaal Theater van Amsterdam maakt deze honderd verhalen toegankelijk voor het publiek. Elke dag een nieuw verhaal.

9. #5VOOR12 – cultuur uit Gent

#5voor12 is een actie van Kunstenoverleg Gent en werd bedacht door een collectief van cultuurmakers uit de stad. Elke dag om 11 uur 55 deelt de stad een portie cultuur op zijn Facebookpagina. Bij elke nieuwe post komt er een andere Gentse organisatie zoals Handelsbeurs, Vooruit en Stadsmuseum Gent aan de beurt. Ook artiesten als muzikant en cabaretier Wim Claeys en zangeres Hanne Roos komen aan bod. Alle boodschappen die wat geluk kunnen brengen in deze situatie zijn welkom onder de hashtag #5voor12.

10. Kids with Buns – twee jonge muzikanten zoeken een manier om samen muziek te maken

Marie Van Uytvanck (20) en Amber Piddington (19) vormen het singersongwritersduo Kids with Buns. Met een enorme dot op hun hoofd is het niet moeilijk om te ontrafelen vanwaar hun bandnaam komt.

Normaal stonden ze op zaterdag 14 maart in concertzaal Trix in Antwerpen voor de halve finale van de HUMO’s Rock Rally, een wedstrijd voor rockbands georganiseerd door het weekblad HUMO. ‘We wisten dat maar twee dagen op voorhand. We wisten dat heel het coronagedoe er al was, maar we wisten niet of het afgelast ging worden of niet,’ zegt Amber. ‘Dat was zo onecht dat we in de Trix mochten spelen. We keken daar enorm naar uit,’ vertelt Marie. De halve finale wordt verplaatst naar zondag 4 oktober in Trix. Ze bekijken het positief. ‘Nu hebben we meer tijd om te oefenen,’ zegt Marie.

Ook in deze periode bezorgen Marie en Amber hun fans de nodige muziek. Zo bedachten ze het concept songswap.

‘Dat is eigenlijk kruisbestuiving van uw publiek. Hun publiek ziet ons aan het werk en andersom. En ze horen ook nog eens een liedje van een andere band dat wordt gecoverd door een band waar ze al fan van zijn,’ legt Marie uit. Het is leuk om twee stijlen uitgewisseld te zien. Het nummer dat normaal in het genre van die artiest zou zijn wordt dan een cover in het genre van een andere artiest. En omgekeerd,’ voegt Amber toe. ‘Je merkte hard dat de stijlen waren geswitcht. Dat was heel cool,’ vertelt Marie.

Naast de songswap gingen ze live op Instagram. Daar zongen ze enkele nummers voor hun kijkers zonder uit hun kot te komen. ‘En het is wel een heel goede manier om iedereen engaged te houden,’ merkte Amber op. Volgens haar is een livestream interactiever dan een gewone post.

‘Quarantaine doet wel iets met ons waardoor we meer aan eigen nummers werken,’  vertelt Marie. ‘We schrijven nu demosongs. Dat is ook de manier waarop we te werken als we niet in quarantaine zouden zitten. We beginnen met een concept. Dat werken we uit en dan werken we daar samen aan verder,’ legt Amber uit. ‘Maar het is niet altijd even gemakkelijk.’

‘We hebben nu Amber nummers en Marie nummers, maar ooit gaat er een punt komen dat we daar Kids with Buns nummers van maken,’ voegt Marie toe.

11. Floor Denil – quarantaine in cartoons

Creatieveling Floor Denil is vooral bekend van haar cartoons op Instagram. Ze maakt cartoons over dagdagelijkse dingen. ‘Nu heb ik over corona een paar tekeningen gemaakt omdat dat ook iets is waar ik zelf mee bezig ben,’ vertelt Floor.

Daarnaast probeert ze via haar webshop haar werkjes tot bij haar publiek te brengen. De coronacrisis heeft weinig invloed op haar shop omdat ze altijd in vlagen verkoopt. ‘Dus je hebt altijd een piek als ik iets nieuw release en dan gaat dat na een paar dagen snel naar beneden. Dat is ook omdat ik niet vaak wil spammen. Ik zet gewoon iets op Instagram als ik iets nieuws heb en dan laat ik dat even rusten,’ zegt Floor. Ze merkt wel dat sommige bedrijven nu toe zijn of niet verzenden. ‘Als ik het ergens merk, is het daar. Ik heb zelfs het gevoel dat mensen in deze periode graag artiesten willen steunen dus dat ze juist iets willen kopen.’

Lees het volledige artikel met Floor Denil.

 

Tekst: Fien Engelen en Faber Verbist, foto bovenaan: ©Isolde Tytgat, foto’s cartoons Floor Denil: ©Floor Denil, video: Kids with Buns