13/05/2020

Epidemioloog Pierre Van Damme: ‘Het is belangrijk om studenten terug meer te betrekken en te luisteren naar hun verhaal’

Epidemioloog Pierre Vandamme (Universiteit Antwerpen) is momenteel niet weg te denken uit de media. Samen met collega-virologen en -epidemiologen zet hij zich dagelijks in om de maatschappij naar een corona vrije samenleving te begeleiden. 

De huidige situatie is er één die we nog nooit ervaren hebben, zowel op korte als op lange termijn zullen we hier nog littekens van zien. Na de Tweede Wereldoorlog duurde het ook lang vooraleer de samenleving zich terug heeft kunnen herstellen. Hoe hard zal onze maatschappij nu veranderd zijn?

Als maatschappij zouden we iets kunnen leren uit heel deze periode. Scholen gaan nu meer op hygiëne letten, ook omdat het één van de afspraken was waardoor ze opnieuw mochten openen. Je zou kunnen zeggen dat het een soort van reset is, we gaan nu allemaal (hopelijk toch) bewuster om met wat er rond ons heen gebeurt en hiermee rekening houden. Maar onze manier van werken zou ook kunnen veranderen in de toekomst. Professor Van Damme legt verder uit:

Volgens Van Damme is het realistisch dat we in de nabije toekomst terug gaan kunnen reizen naar het buitenland, maar in welke mate zal onze manier van reizen veranderen? Sommige landen hebben al bepaalde maatregelen om zeker te zijn dat er geen zieke reizigers het land betreden.

In de eerste fase werd het dragen van mondmaskers afgeraden. Nu zitten we in fase twee en wordt het dragen hiervan verplicht in bepaalde omgevingen. De reden waarom werd ook nog eens verduidelijkt in een opiniestuk in De Standaard. Voor sommigen komt de “plotselinge verandering” wat verwarrend over. Professor Van Damme verduidelijkt nog eens:

Een hele maatschappij blijven stimuleren om zich aan de regels te houden, is een hele uitdaging natuurlijk. En vooral eentje die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Met de versoepeling dat we vanaf zondag 10 mei vier mensen mogen verwelkomen in ons kot, hebben burgers een enorme verantwoordelijkheid gekregen. Het is dan ook aan ons om alles te respecteren en te maken dat de curve verder kan blijven afvlakken.

Hogeschool- en universiteitsstudenten voelen zich nogal genegeerd, er zijn enorm veel vragen rond hun toekomst. Dat blijkt ook uit een opiniestuk dat 21bis-reporter Yoni schreef. Volgens Van Damme heeft de Universiteit van Antwerpen vorige week een beslissing genomen om de studenten meer te betrekken.

Erika Vlieghe, Marc Van Ranst, Herman Goossens, Steven van Gucht en natuurlijk Pierre Van Damme; het zijn namen die we ondertussen allemaal kennen, of waar we toch tenminste van gehoord hebben. Wetenschappers die allen plots gebombardeerd zijn tot bekende Vlamingen, hoe gaan ze om met deze bekendheid? Het is duidelijk dat alle experten op dezelfde golflengte proberen te zitten om zo te voorkomen dat er dubbelzinnige informatie verspreid wordt. In het begin was dit minder en spraken ze elkaar vaker tegen, maar ondertussen vormen ze samen zo goed als één front. In sommige andere landen merken we dat virologen zich tegen elkaar opstellen, wat voor veel misverstanden zorgt.

 

Tekst, audio en foto: ©Lene Hosten