10/10/2020

Julie (22): ‘Ik heb veel geluk gehad dat ik nog een job gevonden heb’

Julie werkte als student als stewardess bij Eurostar, maar moest gedwongen veranderen van job door het coronavirus.

Veel studenten zijn ontslagen door het coronavirus. Julie heeft geluk gehad en is op non-actief gezet en wacht op een belletje. Zij heeft ondertussen wel een nieuwe studentenjob gevonden, maar heeft het wel moeilijk met deze verandering.

“Als stewardess moest ik passagiers verwelkomen in de trein, eten en drinken rondbrengen en als er problemen waren moest ik die mee helpen oplossen. Eigenlijk heel gelijkaardig met een stewardess op het vliegtuig. Begin maart, toen de lockdown van start ging, moest ik op zoek gaan naar een andere studentenjob. Maar ik heb wel in mijn achterhoofd gehouden dat ik na de coronacrisis weer bij Eurostar zal mogen werken.

 

Na een maand thuiszitten heb ik anderhalve maand bij een perenboer gewerkt. Daarna heb ik even niet gewerkt, want dan had ik examens. Tijdens de zomervakantie had ik een vaste job bij een speelplein waar ik al jaren werk. Ik ben beginnen te zoeken in maart en heb pas drie weken voor de zomer een job gevonden. Ik heb geluk dat ik nog een job gevonden heb, want er zitten veel studenten zonder job door het coronavirus.

 

 

Nu heb ik een weekendjob bij Kruidvat. Het voordeel is dat ik niet meer om 4 uur ’s morgens moet opstaan of om 1 uur ’s nachts thuiskom. Ik vind mijn studentenjob bij Eurostar wel leuker. Maar ik ben toch blij om eens andere jobdomeinen te ontdekken.

Mijn vorige studentenjob was fantastisch, ik werkte daar heel graag. Nu ik ook bij andere bedrijven heb gewerkt, besef ik ook hoe belangrijk een diploma is. Bij Eurostar werkte ik meestal een dag in de week en in het weekend. Ik had er geen problemen mee dat ik niet mee kon gaan feesten met mijn vrienden op een zaterdagavond, want ik koos er zelf voor te gaan werken en spendeerde mijn geld aan andere dingen. Je weet waarvoor je werkt. Soms kwam ik tegen 1 uur ’s nachts naar huis en kon ik alsnog mee gaan feesten, als ik niet te moe was natuurlijk.

Ik vind mijn studentenjob bij Eurostar leuker, omdat er veel afwisseling is. Daar heb ik altijd andere collega’s en andere klanten. Ik mag ook steden bezoeken, maar het hangt af van hoe lang je pauze hebt. Er zijn shiften van een half uur, maar soms ook van vijf of zes uur. Dan kreeg je een hotelkamer en mocht je de stad verkennen. Bovendien verdiende ik ook veel meer bij Eurostar.

Een vaste job bij Eurostar is voor mij niet mogelijk omdat ik een slechte knie en rug heb. Ook kies je niet voor een normaal gezinsleven. Je moet vaak werken op feestdagen en in het weekend en je bent ook nooit vrij wanneer je vrienden vrij zijn. Maar als studentenjob mis ik het wel en vind ik het moeilijk om nu ergens anders te werken.”

Tekst: Louka Van Aelst, foto midden: © Julie Nieberding, foto bovenaan: Michal Parzuchowski via Unsplash