13/10/2020

Scholen maken eigen regels: slechts één universiteit gaat verder in code geel

We kunnen er niet om heen. We hebben het beestje corona nog niet verslagen, maar het studentenleven gaat verder. Bij de start van het nieuwe academiejaar horen er dus nieuwe regels in elke studentenstad. Elke school begint met een zelfgekozen kleurcode. De universiteiten van Brussel, Gent, Antwerpen en Hasselt starten met code oranje, de KU Leuven start met code geel.

Hieronder alvast de regels en uitzonderingen per studentenstad:

Mechelen:

In onze eigen studentenstad blijven mondmaskers verplicht op drukke plaatsen en mogen evenementen van meer dan 200 personen binnen en 400 personen buiten, niet plaatsvinden. Kotfeestje gepland? Hiervoor mag je niet meer dan tien personen uitnodigen en is het om één uur ’s nachts gedaan met de feestvreugde. Verder zal het nog even wachten zijn op het Mechelse uitgaansleven. In de horeca blijft de regel voor alle studentensteden dezelfde: een gezelschap van maximum tien personen en anderhalve meter afstand tussen de tafels. Pinten gaan drinken met de maten kan dus nog.

Wat sporten betreft, mogen deze nog plaatsvinden onder strikte regels, maar douches en kleedkamers zijn niet toegankelijk.

Thomas More start samen met de KU Leuven met code geel. Rector Stijn Coenen reageert voor 21bis: ‘Ik denk dat het effect groter zal zijn als we studenten benaderen via docenten die dicht bij hen staan.’ Hij wil de coronamaatregelen namelijk niet veranderen, maar wil wel de studenten aanzetten om het juiste te doen. Hij heeft beslist om geen mail te sturen naar alle studenten, maar is wel in overleg met de docenten en studentenverenigingen om zo op een vertrouwde manier de boodschap over te brengen.

Leuven:

Ook in Leuven is een mondmasker dragen verplicht op drukke plaatsen en in auditoria. Een bijkomende regel is dat je op straat steeds aan de rechterkant moet lopen om zo het contact met anderen zo veel mogelijk te vermijden. Op zaterdag zullen er geen bussen rijden in de Bondgenotenlaan, dus een omweggetje doen is de boodschap.

In de cafés geldt ook de regel dat deze moeten sluiten om 1 uur ’s nachts en kan je voor de laatste keer bestellen om kwart voor 1.

Als je graag wil sporten in Leuven, moet elke sporter zich steeds registreren. In tegenstelling tot Mechelen, zijn de douches en kleedkamers wel toegankelijk.

Gent:

In Gent heeft het academiejaar alvast een ruwe start genomen. Rector Rik Vandewalle moest met lede ogen toekijken hoe de studenten zich de eerste dag al niet aan de regels hielden in de uitgaansbuurt bij de Overpoorststraat. Hij plaatste het volgende op Twitter:

Het blijkt dat zijn oproep geholpen heeft, want vanaf dinsdagavond hielden de studenten zich wel netjes aan de regels in de Overpoortstraat.

Verder zijn de coronaregels in Gent dezelfde als in andere steden. Zo blijven de clubs dicht en is de Overpoortstraat een straat met cafés geworden. De horeca moet sluiten om 1 uur.

De universiteit van Gent start met code oranje. De woordvoerder van de universiteit reageert in Het Nieuwsblad: ‘De huidige kleurcode zal voor minstens vier weken gelden. Hierna zal de situatie herbekeken worden, maar indien de cijfers blijven stijgen, is er van code geel geen sprake.’

Brussel:

In Brussel zijn de coronacijfers stilaan uit de hand aan het lopen. De alarmdrempel voor de besmettingen werd in juni op twintig personen per 100.000 inwoners gezet, maar in Brussel zijn dit ondertussen al 484 personen per 100.000 inwoners. Hierdoor heeft de stad Brussel dan ook beslist om sinds 28 september extra maatregelen door te voeren. Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, vermeldt de nieuwe regels op zijn website; voortaan mag er in Brussel geen voeding meer geconsumeerd worden op markten en alle boekenwinkels moeten nu net zoals de nachtwinkels sluiten om 22 uur. Ook voor de horeca is er een nieuwe regel, namelijk dat alles moet sluiten om 23 uur.

De VUB is aanvankelijk gestart met een code geel, maar gezien de stijgende coronacijfers in Brussel, is het na een week aangepast naar code oranje. Ook de Erasmushogeschool Brussel startte met een code oranje, maar is sinds deze week volledig overgegaan naar online lessen.

Hasselt:

De Universiteit van Hasselt roept de studenten op om de nieuwe versoepelingen omtrent het virus niet op te volgen en zich te houden aan de voorgaande, strengere regels. De rector vermeldt op TV Limburg dat het namelijk niet het moment is om de regels te versoepelen, net nu de cijfers enorm stijgen. De universiteit raadt aan om de bubbel van vijf te behouden en ook steeds je mondmasker op te zetten.

De universiteit van Hasselt is samen met de UGent, VUB en UAntwerpen gestart met een code oranje. De Rector van UAntwerpen, Herman Van Goethem, zegt in Het Nieuwsblad dat dit slechts een tijdelijke beperking is: ‘We hopen zo snel mogelijk te kunnen schakelen naar code geel.’

 

Over het algemeen zijn de coronaregels in alle studentensteden hetzelfde, maar elke stad heeft de mogelijkheid om zelf gepaste regels in te voeren. Vier van de vijf universiteiten hebben beslist om van start te gaan met een code oranje in plaats van code geel. Minister van onderwijs Ben Weyts reageert in VRT Nieuws: ‘Ik vind het spijtig dat men éénzijdig die beslissingen genomen heeft. Ik ben vooral bezorgd om de eerstejaars die echt nood hebben aan contactonderwijs.’

Oranje vs. Geel

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen code oranje en code geel? 21bis zocht het voor je uit.

Bij een code geel is er een laag risico op besmetting. Dit houdt concreet in dat er zo veel mogelijk lessen fysiek op de campus plaatsvinden. Enkel wanneer er een afstand van anderhalve meter gegarandeerd kan worden, mag het mondmasker afgezet worden.

Code oranje houdt in dat je overal op de campus een mondmasker moet dragen. De bezetting in de aula’s en lokalen is maar een vijfde van de normale capaciteit en er wordt zo veel mogelijk ingezet op online lessen.

Tekst en foto: © Elise Ingels