12/11/2020

Maak mentale gezondheid bespreekbaar

Vele studenten voelen zich eenzaam en zitten met de handen in het haar. Eenzaamheid was nog nooit zo aanwezig in onze maatschappij. Mentale gezondheid bespreekbaar maken is essentieel. Dat vinden zowel Gentenaar Jef Willem van Onbespreekbaar als klinisch psycholoog Julie De Bot.

‘Als je me vertelde dat ik negen maanden zonder werk zou zitten door een virus, had ik raar naar je gekeken. Als je me vertelde dat we een podcast zouden hebben over mentale gezondheid, had ik je waarschijnlijk nog raarder bekeken’, zegt Jef Willem, beter bekend als Jef Eagle. Samen met Nicolas Overmeire maakt hij mentale gezondheid bespreekbaar in hun podcast Onbespreekbaar. Met de slogan Vind kalmte in een wereld die schreeuwt geven de Gentenaars je het gevoel dat je niet alleen bent. Er is altijd nood geweest aan het bespreekbaar maken van mentale gezondheid, maar corona heeft dit enorm versneld.

Ook op sociale media is Eagle prominent aanwezig. Zijn pagina Onbespreekbaar heeft ondertussen meer dan 24.000 volgers. Volgens klinisch psycholoog Julie De Bot zal Onbespreekbaar het stigma doorbreken en normaliserend werken. ‘Sociale media kan een positieve invloed hebben, in die zin dat het mensen dichter bij elkaar brengt. Anderzijds kan sociale media ons ook bewust maken van bijvoorbeeld mentale moeilijkheden’, zegt De Bot.

 

Ik ben bereikbaar

Fysiek praten is niet altijd mogelijk in coronatijden. Daarom zegt Eagle dat het belangrijk is om af en toe te bellen met je vrienden. Op sociale media circuleert massaal de boodschap: ‘Ik ben bereikbaar’. Door met elkaar te praten merken we pas dat we niet zoveel verschillen. ‘Laten we echt praten met elkaar over hoe we ons voelen en een diepere connectie met elkaar zoeken’, benadrukt Eagle.

‘COVID-19 houdt ons in ons kot, maar we zijn creatieve wezens. Ga op zoek naar jouw manier om het sociaal isolement te doorbreken’, zegt De Bot. Kom virtueel samen met je vrienden. Zie elkaar, hoor elkaar, lach en ween zelfs met elkaar. Beleef deze vreemde periode samen. Maar ook op andere manieren blijf je in contact: herontdek bijvoorbeeld oldschool brieven sturen of kom op een veilige manier uit je kot.

 

Noodkreet

Volgens Eagle moeten we anders nadenken over hoop. In een situatie waar je controle hebt om er iets aan te doen, moet je niet hopen dat er plots iets verandert. ‘Er bestaat geen magische kracht, er bestaat alleen iets als elke dag je best doen’, zegt Eagle. Structurele eenzaamheid moet je wel zwaarder aanpakken. ‘Het is oké dat je hulp zoekt, het is oké dat je een psycholoog contacteert’, vult psycholoog De Bot aan.

‘Wanneer studenten mentale moeilijkheden ervaren, is het zeer belangrijk dat zij hulp inschakelen’, zegt De Bot. Hulp is zeer individueel. Wat voor de ene persoon een goede babbel met een vriend betekent, kan voor de andere persoon professionele hulp betekenen. Volgens De Bot is snel anticiperen belangrijk. Laat de angst voor COVID-19 geen angststoornis of smetvrees worden. Laat een eenzaamheidsgevoel geen depressie worden. Laat social distancing geen sociale angststoornis worden.

‘Onthoud dat jij controle hebt, jij kan je sociale isolement zelf doorbreken’

‘Geluk zoeken in de kleine dingen, wat is dat? Probeer zelf een zaadje te planten, probeer iets nieuw zonder er iets van te verwachten’, zegt Eagle. ‘Onthoud dat jij controle hebt, jij kan je sociale isolement zelf doorbreken’, voegt De Bot toe. Het is een nieuwe levensstijl zoeken: jouw nieuwe leven uitzoeken, rekening houdend met.

 

Tekst en foto: ©Jolien Ceulemans