18/03/2021

De ‘vergeten’ eetstoornis: hoe herken je de symptomen van binge eating?

Sinds een aantal jaar geleden is de eetbuistoornis, ofwel binge eating disorder, eindelijk erkend als een eetstoornis. Hoewel dit nog maar recent erkend is, is het de meest voorkomende eetstoornis in het westen. Maar wat is het precies? Twijfel jij of jij misschien lijdt aan deze eetstoornis? Diëtiste Kaat Huycke zet een vergrootglas op eetbuistoornis en somt een aantal symptomen op.

Bij een eetbuistoornis heb je bepaalde momenten waarbij je voor een aantal uur een enorme eetbui krijgt waarbij je zo veel mogelijk wilt eten. Het lijkt veel op Boulimia Nervosa, maar zit toch net iets anders in elkaar.

‘Het verschil ligt bij het compenseren: overgeven, extreem veel sport of laxeermiddelen”, zegt Kaat. “Bij Boulimia zie je dat mensen veel gaan compenseren, terwijl dit bij een eetbuistoornis niet gebeurd. Dit betekent dat het gewicht van mensen met een eetbuistoornis snel stijgt. De eetstoornis staat dus vaak hand in hand met overgewicht of obesitas. Daarom werd het vroeger nooit echt gezien als een eetstoornis.’

Hoe zit zo’n eetbui eruit?
Die eetbuien worden vaak getriggerd door negatieve gevoelens. Denk aan woede, angst of nervositeit. Personen met deze eetstoornis proberen als het ware hun gevoelens ‘weg te eten’.

‘Die triggers zijn vaak heel persoonlijk en zijn dus voor iedereen anders’, aldus Kaat. ‘ Deze mensen hebben ook vaak psychologische problemen, die de eetbuien triggert. Om een voorbeeld te geven: stel je hebt een hele zware dag op je werk gehad en je vliegt meteen naar de keuken om te eten.’

Zo’n eetbui ziet er altijd anders uit en je voelt ze nooit helemaal aankomen. Je kan wel voorspellen wanneer je er een zal hebben, bijvoorbeeld wanneer je veel last hebt van stress voor een bepaalde periode.

‘Meestal zijn deze mensen helemaal alleen op dat moment, omdat ze zich schamen om te eten. Heel vaak gebeurt het ook in de avond. Dit komt omdat zij een hele dag niets eten, omdat ze zich schuldig voelen over de eetbuien die ze regelmatig hebben. Maar dit eindigt vaak in een nieuwe eetbui in de avond, omdat ze zichzelf de hele dag uithongeren. Zo komen slachtoffers van eetbuistoornis in een vicieuze cirkel terecht’, zegt Kaat. ‘Daarnaast hebben ze vaak geen tijd om dingen klaar te maken. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat ze een diepvriespizza opeten zonder deze eerst in de oven te leggen.’

Vijf symptomen
Er wordt tegenwoordig heel veel gezegd ‘ik heb weer een eetbui gehad’, maar dat wil nog niet zeggen dat je lijdt aan eetbuistoornis. Er zijn een vijftal symptomen waarmee je rekening kunt houden.

 1. De eetbuien komen regelmatig terug
  ‘Als je eens in een aantal maanden een eetbui krijgt, kun je niet spreken van een eetbuistoornis. We moeten dus kunnen spreken van een regelmaat. Dit zou dus kunnen gaan over een eetbui die je standaard krijgt wanneer je je nerveus voelt.
 2. De eetbuien zijn afgebakend
  ‘Dit wilt zeggen dat je bijvoorbeeld een eetbui hebt gehad van twee uur achter elkaar. Na die twee uur is het dan ook gedaan’, zegt Kaat. ‘Wanneer je dus bijvoorbeeld drie stukjes chocolade eet in de namiddag en de twee overige stukjes in de avond, dan is het niet afgebakend.’
 3. Je hebt een gebrek aan controle tijdens de eetbuien
  ‘Je eet dus gewoon om te eten en hebt geen besef over wat je aan het doen bent. Denk aan de diepvriespizza zonder oven.’
 4. Er is geen compensatiegedrag
  ‘In tegenstelling tot Boulimia Nervosa, ga je dus niet sporten of overgeven’, aldus Kaat.
 5. Je eet extreem snel
  ‘Mensen met de stoornis stoppen niet wanneer ze genoeg hebben en proppen zichzelf vol tot ze bijna moeten overgeven. Daar voelen ze zich altijd heel slecht over, waardoor ze vast geraken in die vicieuze cirkel.’

Hoe pak je de eetstoornis aan?
De eerste stappen bij de genezing van jouw eetstoornis, liggen bij jou. Het start dus in jouw hoofd. Toch kan het soms moeilijk zijn om naar de juiste personen te stappen.

‘Het beste wat je kunt doen, is eerst naar een psycholoog gaan. Zij kunnen jou verder helpen met de mentale problemen waarmee je kampt. Je kan dit eventueel in combinatie doen met een diëtiste’

Hoewel je ook naar een diëtiste kan stappen, in combinatie met een psycholoog, is het vaak heel moeilijk voor diëtisten om jou verder te helpen.

‘Bij een stoornis zoals anorexia kun je de persoon eventueel een vette yoghurt in hun eetpatroon verwerken, maar om die eetbuien te stoppen bij een eetbuistoornis…dat begint bij de psycholoog’, zucht Kaat. ‘Het enige dat een diëtiste kan doen is zorgen voor regelmaat in hun voedingspatroon en motivatie geven.’

 

Wil je meer informatie over eetstoornissen, specifiek de eetbuistoornis? Neem hier eens een kijkje.
Vond je dit artikel interessant? Lees ook ons interview met Daphne Endlich van Proud2Bme.

Tekst: Jolien Pollet, foto: Artem Labunsky via Unsplash