27/05/2021

5 tips om jezelf én anderen te motiveren

Ondertussen staat de derde blokperiode in coronatijden voor de deur. De motivatie kan dan soms ver te zoeken zijn. Daarom is het belangrijk om jezelf én anderen te blijven motiveren. Met deze vijf tips geraak je door die moeilijke periode. 

Ryan Joostens is co-voorzitter van de Lokale Studentenraad Media van Thomas More Mechelen. Hij deelt tips die niet alleen handig in de examenperiode zijn, maar je ook kunnen helpen in je dagelijks leven.

1. Zoek hulp bij vrienden en familie

Zie je het even niet zitten? Ga dan te rade bij vrienden en familie, zij kunnen je het best motiveren. Maar wees bewust van welke vrienden jou het best helpen. ‘Je hebt beter drie goede vrienden, die je vaak ziet en waarbij je altijd terecht kan. Kwaliteit boven kwantiteit,’ zegt Ryan. Zeker in coronatijden is dit een gouden tip. 

2. Blijf positief en straal dat uit

‘Je raakt sneller gemotiveerd als je omgeving positieve energie uitstraalt en er zelf goesting in heeft’, zegt Ryan. Zo’n positieve mindset heb je volledig zelf in handen. Volgens hem kan je die al via kleine dingen bereiken. ‘Zeg goeiedag tegen mensen die je op straat tegenkomt of probeer altijd te glimlachen als je buitenkomt.’ Straal die positieve attitude ook uit naar je omgeving.

3. Maak doelen voor jezelf

Tijdens de coronacrisis was het moeilijk om perspectief te hebben en kon je snel verveeld raken. Toch kan je zelf doelen opstellen om naar toe te werken. Dat kunnen kleine en grote dingen zijn, zoals vijf of tien kilometer lopen, een muziekinstrument leren spelen of een studentenjob zoeken. ‘Je hebt niet alles in de hand, maar een eigen doel wel. Blijf niet bij de pakken zitten.’ Volgens Ryan hoef je dit niet alleen te doen, maar kan je met je vrienden samen iets bereiken. 

4. Neem genoeg pauzes

Zowel tijdens de examens als in het dagelijkse leven is het belangrijk om genoeg pauzes te nemen. Denk daarom ook eens even aan jezelf. Maar switch niet van online lessen naar een uurtje Netflix. Probeer buiten te komen en te bewegen. Elke beweging is goed, dus maak een korte wandeling als je niet graag loopt. Ook een (gezonde) beloning in de keuken kan je zeker en vast motiveren na een uurtje studeren.

5. Kijk naar het resultaat achteraf

Vergeet nooit waarom je iets doet. Heb je geen zin om te studeren? Denk dan aan wat je zal bereiken als je er toch aan begint. ‘Ik benadruk bij vrienden altijd wat het hen achteraf oplevert. Als je goede punten haalt, vermijd je niet alleen een herexamen, maar kan je met je vrienden ook leuke dingen doen in de zomer.’ Zeker nu er perspectief is voor de zomer, kan je al beginnen plannen. 

 

Professionele hulp

Heb je echt professionele hulp nodig? Dan kan je als Thomas More-student terecht bij de studentenbegeleiders van Stuvo. Daar kan je praten over faalangst, uitstelgedrag, gebrek aan motivatie, stress, etc. Via hun website kan je een gratis afspraak maken. Ook studenten van andere hogescholen en universiteiten kunnen bij hun instelling terecht om hulp. Zo biedt KU Leuven haar studenten ondersteuning aan via studentenvoorzieningen. Daarnaast kan je ook tegen betaling praten met psychologen en psychiaters.

 

Dit artikel verscheen ook op kwiek magazine.

Tekst en foto: © Igor Bulcke