05/05/2021

OPINIE – Versoepel de voorwaarde voor bloeddonatie door homomannen

Mogen homo- en biseksuele mannen ook bloed geven? Dat is een vraag die nog altijd veel stof doet opwaaien. In België mogen mannen die seks hebben met mannen twaalf maanden na hun laatste seksuele contact bloed doneren. Die termijn is voor mij, als homoseksueel, te lang. Het is oneerlijk om homokoppels en seksueel actieve singles die voorzichtig zijn uit te sluiten.

In het Verenigd Koninkrijk mogen homoseksuelen die een langetermijnrelatie hebben altijd bloed doneren. Nederland volgde die Britse regel op in maart 2020. Het beleid in Frankrijk en Denemarken is een stuk strenger. Daar mogen alle homomannen, ongeacht hun relationele status, vier maanden na hun laatste seksueel contact bloed geven. Waarom is het verschil met België zo groot?

De Belgische wachttermijn van twaalf maanden na een laatste seksueel contact zou ervoor moeten zorgen dat patiënten geen bloed met hiv of andere soa’s krijgen. Helaas zorgt die voorwaarde ervoor dat bloeddonatie door seksueel actieve homo’s onmogelijk is. Heb je al vijf jaar een monogame relatie met een man? Pech, ook dan mag je in België geen bloed geven. Iedereen denkt altijd dat de LGBTQI-gemeenschap dezelfde rechten heeft. Het is niet omdat iedereen een regenboogvlag ophangt dat daarom de gelijkheid is ingevoerd. Wanneer we het beleid dieper bestuderen dan wordt die bubbel snel doorprikt. 

‘Hun seksueel gedrag is onberispelijk en ze nemen geen risico’s. Toch mogen ze geen bloed geven omdat ze homoseksueel zijn’

Volgens het Rode Kruis-Vlaanderen is de huidige bloedwetgeving gebaseerd op seksueel risicocontact en niet op geaardheid. Excuseer? Een stabiel homokoppel, met onberispelijk seksueel gedrag, neemt helemaal geen risico’s. Toch mogen ze niet doneren wegens hun geaardheid. Er is toch geen verschil tussen een stabiel homokoppel en een stabiel heterokoppel. Stop met hen uit te sluiten. Nadien kunnen we eens kijken wat we voor single homoseksuele mannen kunnen doen. 

© Febe Maeyaert – ‘Moet ik zwijgen omdat ik zelf nooit zal kunnen doneren door een infectie uit het verleden? Nee, voor deze zaak blijf ik altijd op de barricade staan.’

Waar en hoe kunnen homo- en biseksuele mannen in West-Europa bloed geven? Ontdek het op deze kaart, die gebaseerd is op informatie van de Engelstalige Wikipedia-pagina ‘Blood donation restrictions on men who have sex with men’. Pas op: Nederland en het VK staan al in het groen, maar het zal pas later in 2021 volledig toegestaan zijn. 

Drie maanden

De periode van seksuele onthouding kan, net als in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, wat korter. Ook Linos Vandekerckhove, specialiste infectieziekten en hiv aan UZ Gent, zei al eerder aan VRT NWS dat de termijn van één jaar naar beneden kan. Volgens Vandekerckhove zou drie maanden perfect mogelijk zijn. Tegenwoordig kan je na drie maanden ook al hiv ontdekken in het bloed. Het argument om twaalf maanden te wachten om hiv uit te sluiten valt daardoor al weg. 

Homo’s hebben het recht om individueel beoordeeld en behandeld te worden’

Daarnaast zou het beter zijn om iedereen die een seksueel risicocontact heeft gehad voor een periode van drie à vier maanden uitsluiten, ongeacht iemands geaardheid. Het Rode Kruis zegt dat ze nu al vragen aan heteroseksuele om geen bloed te geven na verschillende seksuele contacten, dus waarom nog die afbakening maken? 

‘Voeg het woord bij de daad en sluit mensen niet langer uit op basis van hun geaardheid’

Het Rode Kruis heeft natuurlijk gelijk wanneer het zegt dat homo- en biseksuele mannen vaker besmet zijn met hiv dan heteroseksuele mannen. Bij homo’s is dat namelijk 1 op 20 tegenover 1 op 5.000 bij hetero’s. Toch is het volgens mij maar een gemakkelijke oplossing om dan ineens iedereen uit te sluiten. Ik blijf pleiten voor een persoonlijke aanpak. Homo’s hebben het recht om individueel beoordeeld en behandeld te worden. Stop met hen uit te sluiten vanwege het gedrag van anderen.   

Oproep aan minister Vandenbroucke

Helaas zal ik nooit bloed kunnen doneren door een opgelopen infectie uit het verleden. Toch trek ik me deze zaak persoonlijk aan. Waarom moeten mensen toch elke keer de veiligheid van de patiënt en het recht om te doneren tegenover elkaar zetten, wanneer die perfect hand in hand kunnen gaan? Mijn oproep aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is om de wetgeving nog eens te bekijken en het beleid uit het buitenland te volgen. Zolang hij maar niet naar Luxemburg of IJsland gaat kijken waar bloeddonatie door homomannen nog volledig verboden is. Voeg het woord bij de daad en sluit mensen niet langer uit op basis van hun geaardheid. 

In maart bracht 21bis-reporter Igor Bulcke verslag uit van de bloeddonatie door Bloedserieus en het Rode Kruis in Leuven. Achteraf had hij een discussie met een medewerker van het Rode Kruis over bloeddonatie door homo’s. Igor kreeg het verwijt dat hij met zijn kritiek op sociale media mensen zou demotiveren om te komen doneren. Dat was voor hem de aanleiding om dit opiniestuk te schrijven.

 

Tekst: Igor Bulcke, foto: Nguyễn Hiệp via Unsplash