07/05/2021

Terrassen terug open vanaf 8 mei: ‘Ik heb in de laatste tien jaar nog nooit zo hard gewerkt als in het coronajaar’

De horeca mag na een lange tweede lockdown de terrassen weer openen vanaf zaterdag 8 mei. Wel onder strikte voorwaarden: een sluitingsuur van 22 uur, maximaal vier personen per tafel tenzij het gaat om leden van hetzelfde huishouden, een afstand van anderhalve meter tussen de tafels en een verbod op tooghangen. ‘Ik ben voorstander van het sluitingsuur, maar het bubbelsysteem is absurd’, zegt horecabaas Joeri Boyen van het restaurant Dewerf in Leuven.

Na een sluitingsperiode van zeven maanden kan de horeca het stof van de tafels vegen en zijn terrassen openen. De openingsuren zijn beperkt van 8 uur tot 22 uur. ‘Voor onze zaak is dat sluitingsuur zeker haalbaar. Sterker nog, we willen dat uur behouden voor de toekomst. Op zonnige dagen dat het financieel interessant is om langer open te blijven zullen we dat doen, maar op regenachtige dagen niet’, aldus Boyen.

Bubbelen onder voorwaarden

‘Ik ben voorstander van het sluitingsuur, maar vrees dat ik vanaf 22 uur weer politieagent ga moeten spelen’, zegt Boyen. Tussen de eerste en tweede lockdown gold een sluitingsuur van 23 uur en avondklok van 12 uur. ‘Dat systeem heeft heel de zomer goed gewerkt. Mensen hadden begrip voor het feit dat ik de deuren moest sluiten om 23 uur, omdat mijn personeel anders niet thuis geraakte voor de avondklok. Nu ga je dat begrip veel minder hebben.’ Bubbelen op café kan met maximum vier personen of met je gezinsleden. Maar een picknick in het park kan dan weer met tien personen tot 12 uur ‘s nachts. Na middernacht mag je per drie nog over straat lopen. ‘Dat is absurd. Trek die lijn liever door tot een bubbel van bijvoorbeeld zes personen’, zegt Boyen.

Een feestelijke heropening kan wel eens in duigen vallen door Moeder Natuur. ‘Bij slecht weer zullen wij gesloten zijn. Niemand gaat op dat terras zitten in de gietende regen. Ik heb oprecht schrik dat onze zomer in duigen zal vallen. Als het koud is, kruipt iedereen bij elkaar. Dan ga je niet op café. Als de cijfers daardoor terug stijgen, moeten de maatregelen wellicht verstrengd worden tegen de zomer’, vertelt Boyen. 

‘Ik kijk er ontzettend naar uit om een hele maand in de zomer op het terras te staan en klanten te bedienen in het zonnetje’

‘Ondanks de maatregelen ben ik blij om terug open te gaan. Ik heb een heel groot terras waar ik tweehonderd stoelen kan zetten én de steunmaatregelen blijven’, aldus Boyen. Horecazaken krijgen maandelijks tien procent van de omzet van het jaar ervoor sinds de tweede lockdown. Voor de maanden januari en februari kregen ondernemers tien procent van de omzet die ze in diezelfde maanden in 2020 hadden gemaakt. Vanaf maart keek de overheid naar het jaar 2019, omdat in 2020 toen de allereerste lockdown van start ging. ‘Voor mij is dat een heel belangrijke en mooie som. Financieel zit ik vrij safe, maar ik ken redelijk wat cafébazen die het heel moeilijk hebben gehad.’

Puzzelen tijdens de sluitingsperiode

Tijdens een maandenlange sluitingsperiode moet je creatief zijn om toch wat extra omzet te realiseren. Take-away werd de nieuwe trend, maar niet bij iedereen. ‘Wij hebben dat een tijdje gedaan, maar zijn ermee gestopt’, zegt Boyen. ‘De kosten waren groter dan de opbrengsten en daarnaast heeft take-away me veel problemen bezorgd. Drivers die een pakje aan de verkeerde deur afzetten of van hun fiets vallen, komt allemaal op mij terecht. Recensies worden geschreven over mijn restaurant, niet over de take-away-organisatie.’

‘Dewerf is redelijk bekend om zijn zoete nagerechten. Wij hebben een dessertenautomaat, wat een mooie bron van inkomsten oplevert. Daarnaast kwam mijn vrouw op het idee onze dessertjes in supermarkten rondom Leuven te verkopen. Tijdens een lockdown van zeven maanden heb je al eens tijd om van alles uit te puzzelen. Ik heb in de laatste tien jaar nog nooit zo hard gewerkt als in het coronajaar’, aldus Boyen.

Studenten terug aan de slag

Ook de studenten die een job in de horeca hebben, kunnen na maandenlang stilzitten weer aan de slag. ‘Ik ben enorm blij dat de terrassen terug open gaan’, zegt studente en medewerkster bij Dewerf Freya Vandebroek. ‘Ik hoop dat de vaccinaties heel hard vooruitgaan en dat de ziekenhuisopnames verder dalen zodat we nooit meer een gesloten horeca moeten meemaken. Nu de blok eraan komt, ga ik nog niet gaan werken komende maand, maar ik kijk er ontzettend naar uit om een hele maand in de zomer op het terras te staan en klanten te bedienen in het zonnetje.’

 

Tekst: Maaike Huegaerts, foto: © Maaike Huegaerts