03/06/2021,

Eerste hulp bij stress tijdens de examens: tips van een perfectionismecoach

Perfectionismecoach Mie Beullens was te gast in ons Tv-programma op 27 mei. Ze vertelde over hoe faalangst in de weg kan staan tijdens de aankomende examens. Daarom gaf ze enkele goede tips mee voor alle studenten. ‘Ik was zelf ook een perfectionist’, zegt Mie

De onderstaande lijst is gebasseerd op de OCP-techniek, Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme, van Marcel Hendrickx. “Ik las een boek van Marcel en herkende mezelf als perfectionist. Daarna liet ik me door hem coachen om zelf ook andere mensen die hier last van ondervinden te begeleiden’, legt Mie uit.

Mie Beullens in de studio. Foto: Luka Geets

Vandaag werkt Mie als zelfstandige perfectionismecoach. Maar ze is ook ondervoorzitter van de Beroepsvereniging van perfectionismecoachen. ‘Deze VZW bestaat uit een aantal coaches die door Marcel werden opgeleid. We geven infosessies en lezingen om het thema meer onder de aandacht te brengen’, klinkt het. Ook voor studenten zette Mie een aantal tips op een rijtje.

Herbekijk hier het gesprek met Mie Beullens tijdens de uitzending op 27 mei.

Eerste hulp bij stress

Signaleer tijdig: wat voel ik?

 • Ben ik snel geïrriteerd?
 • Zijn mijn spieren gespannen?
 • Zit er een knoop in mijn keel/maag?

Wat is er gebeurd en wat heb ik erover gedacht?

 • Klopt het wel wat ik erover denk?
 • Voel ik me goed onder die gedachte?
 • Presteer ik beter door deze gedachte?
 • Hoe kan ik het anders zien?
 • Hoe wil ik me voelen en wat moet ik dan denken om dat te voelen?

Stress zorgt voor tunnelvisie: neem even afstand

 • Stop met rampscenario’s voorstellen: het zijn maar gedachten dus fantaseer de andere kant op en visualiseer je het best mogelijke scenario
 • Zeg: ‘ Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik dit niet ga kunnen’ ipv ik kan dit niet.
 • Hoe denk ik hierop terug als ik 80 jaar ben?
 • Hoe zou een vriend dit oplossen?

Lees verder onder de foto.

Pas de tips van Mie Beullens toe als je stress ervaart tijdens het studeren. Foto: Elisa Ventur op Unsplash

Gebruik ontspanningstechnieken

Je adem heb je altijd als hulpmiddel bij je.

 • Ademen door rietje, concentreren op ademhaling
 • Spieren spannen en ontspannen
 • Een prettige plek visualiseren
 • Even buiten wandelen, beweeg even
 • Denken aan knuffelen met vrienden, partner of huisdier
 • Zet je gezicht in de `lachstand`. Het maakt het brein niet uit of de lach echt is. Door het optrekken van de wangen, geven deze spieren een seintje aan het brein; er wordt gelachen. Er worden nu gelukshormonen (endorfinen) aangemaakt.
 • Ademhalen: ‘Inhale the good shit, exhale the bullshit’: Tijdens het inademen, vul je jezelf met leuke gedachten, beelden, fijne herinneringen en gebeurtenissen. Tijdens het uitademen, blaas je alle lastige gedachten en gevoelens uit je lijf. Je doet dit enkele minuten, zolang je het aangenaam vindt.
 • Zoek op YouTube ademhalingsoefeningen die bij je passen en doe deze 3 x 3 minuten per dag.

Vervang de stresserende gedachte door een helpende gedachte

 • Een fout is nog geen ramp
 • Het is eerder ook altijd goed gekomen
 • Ik heb de talenten om het op te lossen
 • Ik kan altijd invloed uitoefenen
 • Ik ben menselijk, niemand is perfect
 • Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat
 • Als ik het niet kan veranderen, dan kan ik het leren accepteren

Bij uitstelgedrag

 • Gebruik de pommodoro techniek (kies eentje op YouTube)

Wat te doen bij problemen?

 • Sociale contacten en steun helpen tegen stress
 • Zoek tijdig een coach op wanneer je er zelf niet uitkomt

Tekst & foto: Jeroen Gielen