04/10/2021

Mechelen doorprikt taboe rond menstrueren: ‘Hierdoor gaan meisjes zich hopelijk minder schamen als ze hun maandstonden hebben en kan deze periode zo hygiënisch mogelijk verlopen’

Samen met het Mechels Kansarmoedenetwerk (KAN) start Stad Mechelen een project op dat de taboe rond menstrueren en menstruatiearmoede bestrijdt. Eerder dit jaar bedeelde de organisatie gratis menstruatieproducten aan een duizendtal jongeren, maar met het project ‘Regels van het Spel’ bieden ze ook de kans informatie te vergaren en ervaringen te delen. 

Eén op de acht Vlaamse meisjes mist geld om menstruatieproducten te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van vzw Caritas in 2020. Hierdoor moeten jonge vrouwen andere oplossingen zoeken, zoals maandverbanden of tampons uitlenen bij een vriendin. Dit is voor veel meisjes een grote stap. 

Taboe doorbreken
Het project focust niet alleen op het tekort aan geldmiddelen. Regels van het Spel wil vrouwen een stem geven en de schaamte rond menstrueren wegnemen. Er worden praatgroepen georganiseerd met als doel problemen en verlegenheid rond menstruatie bespreekbaar te maken. De schaamte voor menstruatiearmoede zorgt ervoor dat jonge vrouwen te kampen krijgen met stress en angstgevoelens.

Voorzieningen op scholen
Kyara Amor (20), studente Orthopedagogie op de AP Hogeschool in Antwerpen is blij met dit initiatief. ‘Ik zit op kot in Antwerpen en ga zelf naar de winkel voor mijn benodigdheden’, getuigt ze. ‘Maandverbanden zijn zo duur, ik heb vaak moeite met mijn studentenloon hieraan uit te geven. Ik heb met mijn vriendinnen al eens gesproken over deze situatie en hoewel zij hun menstruatieproducten niet zelf moeten kopen, vinden zij dat de scholen toch voorzieningen zouden moeten aanbieden. Sommige landen hebben dit al kunnen verwezenlijken, dus dan zou het bij ons toch ook moeten lukken? Hierdoor gaan meisjes zich hopelijk minder schamen als ze hun maandstonden hebben en kan deze periode zo hygiënisch mogelijk verlopen. Veel jonge vrouwen zouden hier ongetwijfeld baat bij hebben.’

Tekst: Dewy De Leeneer, eindredactie: Helena Van Lierop
Foto: Natracare op Unsplash