28/10/2021

Proud2Bme verlengt ProudFunding om jongeren te helpen in strijd tegen eetstoornissen

Het team van Proud2Bme lanceerde de ProudFunding, een actie waarmee ze geld willen inzamelen om hun website in een nieuw jasje te steken. Op dit online platform helpen ze mensen in hun strijd tegen eetstoornissen. De laatste jaren bleef de site stilstaan waardoor ze minder mensen bereikten. Daphne Endlich, redactrice en ervaringsdeskundige bij Proud2Bme, werkte vanaf de eerste dag mee aan deze crowdfunding. ‘Onze wil om te groeien, is de drijvende kracht achter deze actie.’

De Nederlandse website Proud2Bme wil jongeren begeleiden tijdens hun gevecht tegen een eetstoornis. Je vindt informatie, kan hoopvolle verhalen van lotgenoten lezen en krijgt de kans om deel te nemen aan online chatsessies. Een groep van geëngageerde ervaringsdeskundigen schrijft dagelijks artikels over zelfliefde, perfectionisme en onzekerheid, onderliggende factoren die vaak aan de oorsprong van een eetstoornis liggen.

ProudFunding wordt verlengd

De ProudFunding werd op 6 oktober aan de buitenwereld blootgesteld en op 3 november zou de actie eindigen. ‘Oorspronkelijk kon je nog één week geld doneren via onze website, maar we hebben met ons team besloten om de ProudFunding te verlengen. Liefst wouden we 110.000 euro inzamelen, een grote som geld waarvan we momenteel al 11.310 euro ophaalden. We hebben ons doel nog niet bereikt en willen de mensen graag wat langer de kans geven om hun steentje bij te dragen. Met wat extra tijd lijkt ons vooropgestelde doel nog steeds haalbaar. Updates over deze verlengperiode volgen binnenkort op onze website en socialemediapagina.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Proud2Bme (@proud2bmenl)

Toen dit project tot stand kwam, wist het team niet of dit doel haalbaar was. Aangezien het de eerste keer is dat ze een crowdfunding lanceren, lieten ze alles op zich afkomen. ‘Met een opengeest heeft iedereen zich in deze uitdaging gestort. Bij de lancering konden we rekenen op Trive, een organisatie met een creatieve en digitale geest die niet terugdeinst voor uitdagingen. Zowel bij de opmaak van de campagne, het omvormen van de site en de communicatie naar de buitenwereld toe, konden we op de hulp van dit bedrijf rekenen.’

Een nieuw jasje

Het idee om de site te pimpen, spookte al een tijdje door het hoofd van de Proud2Bme redactie. Met de ProudFunding willen ze deze waardevolle website in een modern jasje steken. Er is niet één specifiek aspect dat aan vervanging toe is, het gaat over het totale plaatje. ‘Als je momenteel naar onze site surft, springen de roze tinten op je scherm tevoorschijn. Van deze meisjesachtige look willen we afstappen door neutrale kleuren uit te kiezen. Niet iedereen voelt zich aangesproken door onze roze-overdosis. In de inhoud van de verhalen herkennen velen zichzelf, maar door de lay-out voelen ze zich alsnog een vreemde eend in de bijt. Deze twee aspecten willen we samentrekken; een aanvullend geheel dat voor iedereen aantrekkelijk is.’

‘We willen iedereen verwelkomen in een hippe omgeving waar alles hapklaar is en je geen wegwijzers nodig hebt om artikels terug te vinden’

Naast de look willen ze ook de gebruiksvriendelijkheid van de site aanpakken. ‘De site moet zowel op je laptop, mobiel als tablet beschikbaar en duidelijk zijn, maar ook onze zoekfunctie is dringend aan een upgrade toe. Momenteel is het soms een ingewikkeld klusje om bepaalde informatie terug te vinden. We willen iedereen verwelkomen in een hippe omgeving waar alles hapklaar is en je geen wegwijzers nodig hebt om artikels terug te vinden.’

ANBN

Niet alleen in Nederland, maar ook bij ons in België bestaan er organisaties die jongeren helpen in hun strijd tegen eetstoornissen. ANBN, de afkorting voor anorexia nervosa en boulimia nervosa, is een informatie- en ontmoetingsplek waar iedereen met vragen over deze psychologische ziekte terecht kan. Net als bij Proud2Bme bestaat het team uit ervaringsdeskundigen die praatsessies, activiteiten en workshops organiseren om de onderliggende problematiek van eetstoornissen aan te pakken.

In het inloophuis in Leuven, een plek waar je elke week zonder afspraak kan langskomen en kan praten met ervaringsdeskundigen, werkt Els Verheyen als vaste medewerker. ‘We werken met een pool van vrijwilligers die zelf de inloop momenten vullen. Hier in Leuven kan iedereen op woensdag en de derde zaterdag van elke maand bij ons aankloppen. Op andere dagen kunnen mensen in de deelwerkingen in Antwerpen, Gent, Dilbeek en Hasselt terecht.’

Preventieve zorg

Proud2Bme en ANBN fungeren als gouden handvaten om de periode door te komen waarin je moet wachten op een behandeling, een extra steuntje tijdens het gevecht tegen deze ziekte. Voor de pandemie waren deze wachtlijsten voor een ziekenhuisopname al ellenlang en sinds de coronacrisis is deze situatie aanzienlijk verslechterd. Volgens Verheyen zijn er verschillende factoren die deze stijging verklaren. ‘Jongeren die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis hebben nood aan structuur, een cruciaal gegeven dat volledig wegviel tijdens de pandemie. Rond deze periode zat je thuis waardoor de invloed van sociale media steeg en veel jongeren dagelijks geconfronteerd werden met beelden die niet met de realiteit stroken.’

‘Wanneer patiënten in het ziekenhuis aankloppen, hebben ze het eindstadium al bereikt’

Voor een ziekenhuisopname in ons land moet je op dit moment vier maanden wachten. Wanneer patiënten hier aankloppen, hebben ze het eindstadium al bereikt. Volgens Proud2Bme redactrice Daphne Endlich moeten we deze laatste fase voorkomen door mensen preventieve zorg aan te bieden. ‘Zowel scholen als huisartsen kunnen alarmerende signalen oppikken in een vroeger stadium en aan de noodbel trekken. Door deze preventieve bijdragen zullen patiënten de laatste fase van zorgverlening minder snel bereiken.’ In België krijgen mensen met een eetstoornis via verschillende kanalen hulp aangeboden, maar de weg naar deze hulpverlening is niet altijd klaar en duidelijk. ‘Samen met onze collega’s van eetexpert, een centrum voor eetproblemen, proberen we een weg te vinden in dit doolhof’, aldus Verheyen.

De kracht van Proud2Bme

Bij Proud2Bme is er voor redactrice Endlich niets doldwaas; alles kan en iedereen past binnen het normale plaatje. ‘Mensen laten ons in hun kaarten kijken en durven eerlijk praten over de gedachten en gevoelens waarmee ze worstelen. Deze openheid hebben we vermoedelijk te danken aan de laagdrempeligheid en anonimiteit van onze gebruikers die we respecteren. Op een veilige manier kom je in contact met ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten.’

‘Blijf vechten en geef de strijd nooit op; deze waardevolle boodschap is onze kracht’

‘Bij Proud2Bme komen mensen in een omgeving terecht waar ze gehoord, gezien en gestimuleerd worden om voor herstel te gaan. Blijf vechten en geef de strijd nooit op; deze waardevolle boodschap is onze kracht.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Proud2Bme (@proud2bmenl)

Via de ProudFunding vind je alle informatie over deze actie en kan je zelf een centje doneren om dit goede doel te steunen.

Lees ook het persoonlijke verhaal met Daphne Endlich over haar strijd tegen een eetstoornis. 

Tekst: Eline September, eindredactie: Marte Everaerts
Foto: © redactie Proud2Bme
(Van links naar rechts op de featured image: Irena van Aarle, Lonneke Bouman en Daphne Endlich, drie redactrices van Proud2Bme.)